Sfaturi practice Lisabona


Informatii utile pentru o vacanta de vis la Lisabona

Siguranta
Lisabona are o rata a criminalitatii destul de scazuta dar ca in orice alt oras mare trebuie sa fiti precauti. Majoritatea crimelor comise impotriva turistilor straini se rezuma la furtul din buzunare si furtul din masini. Turistii sunt sfatuiti sa foloseasca borsete pentru a isi pastra banii de cheltuiala deoarece exista si hoti care smulg genti si apoi fug in multime. O grija mai mare trebuie avuta atunci cand va aflati in tramvaie sau autobuze aglomerate. Daca un hot incearca sa va jefuiasca este mai bine sa-i dati bunurile decat sa incercati fapte eroice si apoi sa raportati incidentul la politie. De asemenea sunteti sfatuiti sa va parcati masina in parcari pazite sau inchise. Noaptea tarziu si mai aleg in noptile de weekend ar trebui sa evitati sa mergeti singuri prin zone mai rau famate cum ar fi Bairro Alto, Alfama si Cais do Sodre. In astfel de momente folositi un taxi pentru deplasare. De asemenea este mai bine sa evitati parcurile si gradinile publice dupa apusul soarelui.

Moneda
Moneda oficiala in Portugalia este euro. Exista ATM-uri in foarte multe locuri din oras si plata cu cardul este destul de des acceptata. Inainte de introducerea euro, moneda tarii era escudo si portughezii inca folosesc in discutiile dintre ei referiri la escudo. ATM-urile deschise non-stop se numesc "multibanco". Suma maxima ce poate fi extrasa intr-o zi este de 400 de euro, maxim 200€ la o extragere.

Limba
Portugheza este una dintre limbile cele mai vorbite in lume din cauza faptului ca Portugalia a fost un imperiu raspandit pe mai toate continentele. In zonele turistice din Portugalia si in Lisabona in mod special, engleza este destul de raspandita. Totusi daca incercati sa invatati cateva cuvinte in portugheza, s-ar putea dovedi un lucru util in vacanta la Lisabona.

Cand sa vizitam Lisabona?
Lisabona este o destinatie turistica disponibila pe tot parcursul anului deoarece extremele climatice nu sunt prea exagerate. Vara pe timpul zilei poate fi cateodata destul de cald (desi seara se racoreste in mod miraculos) si in lunile de iarna ploua destul de mult. Astfel, primavara este cea mai buna perioada din an pentru o vacanta la Lisabona.

Majoritatea turistilor ajung in Lisabona cu avionul, desi exista un tren de noapte care face legatura cu Madrid, capitala tarii vecine, Spania. Drumul cu acest tren dureaza 10 ore. Majoritatea liniilor aeriene importante au curse catre Lisabona (British Airways, KLM, Iberia, Air France, Alitalia, Lufthansa) insa exista tot mai multe zboruri low cost spre capitala Portugaliei - EasyJet, Vueling, Air Berlin, Monarch, Clickair).

Ora oficiala in Lisabona este echivalentul GMT, acceasi ca in Londra. Pe perioada verii este GMT +1. Majoritatea magazinelor din Lisabona se deschid la 9 sau 10 dimineata si se inchid in jur de ora 7. Magazinele mici se inchid pentru pauza de masa intre 13:00 si 15:00.

Lisabona Card

Dupa achizitionare, Lisabona Card ofera acces gratuit sau redus la mai mult de 80 de muzee si obiective turistice din Lisabona. De asemenea este inclus si transportul cu metroul, autobuzele, tramvaiele si lifturile din oras.

Preturi Lisabona Card:

Lisabona Card - 1 zi - 16 €
Lisabona Card - 2 zile - 27 €
Lisabona Card - 3 zile - 33.5 €

Pentru copiii intre 5 si 11 ani preturile sunt reduse la 9.5€, 14€ si respectiv 17€.