Parcul Zoologic Scandinav din Kolind, Danemarca


Gradina Zoologica Scandinava este o gradina zoologica in aparenta destul de banala care nu se poate lauda cu aceeasi diversitate de animale ca restul gradinilor zoologice din Danemarca. Insa ceea ce lipseste in privinta numarului de specii, este compensat din plin din felul in care sunt prezentate speciile existente. Atmosfera de parc natural, de rezervatie, spatiile ample in care animalele se pot desfasura, programul bine gandit de hranire a acestora ce reuseste sa tina publicul interesat pe intreaga durata a vizitei, fac din Skaninavisk Dyrepark un obiectiv turistic ce merita sa-i alocati cel putin jumatate de zi.

Intrarea la Skandinavisk Dyrepark
Intrarea la Skandinavisk Dyrepark

Intrarea la Skandinavisk Dyrepark
Intrarea la Skandinavisk Dyrepark

Caprioara la Skandinavisk Dyrepark
Caprioara la Skandinavisk Dyrepark

Ce puteti vedea la Skadinavisk Dyrepark Djursland?

Skadinavisk Dyrepark este impartit in trei parcuri principale, intre care se afla cateva zone menite sa intregeasca panoplia de animale din zona scandinava. Aceste zone principale sunt: Parcul Lupilor, Parcul Ursilor Bruni si Parcul Ursilor Polari. Intre aceste trei parcuri mai exista o serie de zone ample amenajate pentru prezentarea unor alte animale cum ar fi elani, cerbi, caprioare, vulpi polare, veverite sau mistreti.

Caprioare la Skandinavisk Dyrepark
Caprioare la Skandinavisk Dyrepark

Mistret la Skandinavisk Dyrepark
Mistret la Skandinavisk Dyrepark

Elan la Skandivisk Dyrepark
Elan la Skandinavisk Dyrepark

Parcul Lupilor.

Lupii de la Skadinavisk Dyrepark sunt hraniti in cadrul unui program cu public, in fiecare zi incepand cu ora 11:30. De-a lungul zonei amenajate lupilor exista o pasarela care permite turistilor sa vada animalele cat mai bine intr-un habitat recreat astfel incat sa se asemene cat mai mult cu cel in care aceste animele traiesc in libertate.

Parcul Lupilor
Parcul Lupilor

Parcul Lupilor
Parcul Lupilor

Parcul Lupilor
Parcul Lupilor

Lupii sunt animale ce traiesc in haite ce numara pana la 8 membri. In cadrul haitei exista o ierarhie clara, stiindu-se cert ca exista un mascul si o femela dominanti (alpha). In continuarea ierarhiei exista lupii beta, cei care au o influenta ceva mai mica, iar cei din urma in cadrul haitei sunt lupii omega, care sunt total supusi celorlati membri. Toti membrii haitei ajuta la marcarea teritoriului insa masculii alpha sunt cei care marcheaza zona exterioara. Coabitarea in haita si viata sociala sunt foarte importante pentru lupi, animale carora nu le place sa traiasca in solitudine. Acest fapt nu se datoreaza neaparat fricii de inamici cum se intampla in cazul caprioarelor spre exemplu, ci pur si simplu datorita faptului ca lupul este un animal care prefera viata in haita. Puilor de lup li se permite sa ramana in haita dacaisi pot gasi un loc in ierarhia grupului. La o simpla observare a haitei este foarte usor deosebirea masculilor alpha de lupii omega. Lupii alpha stau mereu cu capul sus si spatele drept, mananca intotdeauna primii si decid ce urmeaza sa faca intreaga haita. Lupii omega sunt mereu cu capul plecat, au coada intre picioare si spatele indoit. Prin intregul comportament acestia cauta acceptarea din partea cuplului alpha si chiar de multe ori cer permisiunea de a manca din partea masculilor dominanti. Lupii omega prefara acest statut inferior in haita, unei vieti in solitudine, ceea ce spune foarte multe despre faptul ca lupul este un animal extrem de social.

Parcul Ursilor Bruni.

In parcul zoologic scandinav se gasesc ursi din specia ursului brin european, o specie foarte raspandita in intreaga lume. Cele mai apropiate rude ale ursului brun scandinav sau european sunt ursul brun siberian, ursul grizzly din America de Nord si Ursul Kodiak din Alaska. Toate cele trei specii de ursi seamana cu ursii de la Skadinavisk Dyrepark, desi sunt ceva mai mari. Ursul Kodiak este chiar cu mult mai mare ajungand la aproximativ 700 de kilograme. Ursul Brun are si o multime de verisori cum ar fi Ursul Polar ce traieste pe coastele Oceanului Arctic, Ursul Negru, ce traieste in padurile din America de Nord, Ursul Soare ce traieste in Burma si Borneo si chiar ursul Panda, ce poate fi gasit in China. In ziele noastre toate speciile de ursi sunt protejate de legi si se incearca ocrotirea lor prin includerea zonelor unde acestia traiesc in parcuri natioanale sau zone protejate. Multe organizatii ajuta la protejarea ursilor din intreaga lume, printre acestea numarandu-se si WWF.

Parcul Ursilor Bruni
Parcul Ursilor Bruni

Parcul Ursilor Bruni
Parcul Ursilor Bruni

Parcul Ursilor Bruni
Parcul Ursilor Bruni

In vremurile preistorice ursul era vanat pentru carne si blana. Multe credinte il considerau sacru si se credea ca ursul elibera un spirit bun atunci cand era ucis. Pe teritoriul unde astazi se afla Djursland, acum mai bine de 5000 de ani a trait un popor care vana ursi pentru carne si blana iar dintii si ghearele le transformau in bijuterii. Chiar in Parcul Urbsilor se gasesc ramasite ale unor asezari ale acestor oameni preistorici. Hranirea Ursilor Bruni este un adevarat spectacol dar orele la care sunt graniti difera in functie de sezon si de ziua in care vizitati parcul.

Parcul Ursilor Polari.

Ursilor polari de la Skadinavisk Dyrepark le sunt rezervate cele mai importante zone din cadrul parcului si nu degeaba. Acestia sunt de departe vedetele intregii gradini zoologice. Skandiavisk Dyrepark se mandreste cu cativa pui nascuti chiar in cadrul gradinii zoologice. Acest lucru este un aspect extrem de important intrucat ursul polar este o specie pe cale de disparitie in special datorita faptului ca mediul sau natural este amenintat. Gazele cu efect de sera datorate arderii in continua crestere a combustibililor fosili contribuie la topirea accelerata a zonelor in care ursii polari traiesc si vaneaza, restrangandu-le acestora habitatul. Desi ursii nascuti in captivitate nu pot fi eliberati pentru repopularea regiunilor arctice, deoarece acestia nu sunt capabili sa vaneze si sa supravietuiasca in mediul dur din regiunea arctica, studierea si inmultirea lor in captivitate poate aduce o contributie importanta la reabilitarea numarului de ursi polari aflati in salbaticie.

Parcul Ursilor Polari
Parcul Ursilor Polari

Parcul Ursilor Polari
Parcul Ursilor Polari

Parcul Ursilor Polari
Parcul Ursilor Polari

Siku este unul dintre puii nascuti in cadrul parcului ce poate fi vazut in vizita la Skadinavisk Dyrepark. Acesta are o poveste viata foarte interesanta, fiind hranit cu biberonul de ingrijitori inca din primele zile de viata , deoarece mama sa nu a produs lapte. Viata sa a atarnat mereu de un fir de ata, insa astazi este un urs puternic in continua crestere care are chiar si propria sa pagina de Facebook.

Centrul Mamutilor.

O mica expozitie dedicata mamutilor este prezenta in cadrul Parcului Zoologic Scandinav. Aici puteti vedea pe langa o serie de replici de cranii si oase de ursi polari sau blanuri de animale arctice, si un schelet de mamut cu adevarat exceptional. Scheletul dateaza de acum 50.000 – 100.000 de ani si ce este exceptional in cazul sau este faptul ca provine in proportie de 85 la suta din acelasi animal. De asemenea este singurul dintre putinele schelete de mamut existente in lume, aflat in proprietate privata. Simpla grandoare a acestui exponat si varsta sala milenara il fac sa fie cu adevarat impresionant. Tot in cadrul acestei mini-expozitii puteti atinge doua fosile de mamut, un os parte a mandibulei si unul provenind din partea superiora a unui picior frontal. Si acestea au o vechime de aproximativ 50.000 de ani si provin de la un exemplar extrem de mare.

Scheletul de mamut de la Dyrepark
Scheletul de mamut de la Dyrepark

Scheletul de mamut de la Dyrepark
Scheletul de mamut de la Dyrepark

Craniu de urs polar
Craniu de urs polar

Per total o vizita la Skandinavisk Dyrepark poate constitui o modalitate extrem de placuta de a petrece cateva ore in natura. Copiii se vor bucura ca pot hrani si mangaia caprioarele iar adultii vor avea ocazia sa vada o serie de animale arctice cu adevarat impresionante. Din motivele acestea si din multe altele, Skandinavisk Dyrepark este un obiectiv turistic garantat de TVL.

Adresa: Noedagervej 67, 8560 Kolind, Danemarca.
Pret: 175 DKK
Website: http://www.skandinaviskdyrepark.dk

Alte atractii din Danemarca