Danemarca destinatie turistica si model de urmat


In prima parte a anului 2013, printr-un concurs de imprejurari, o parte a echipei TVL.ro a avut ocazia de a vizita mai pe indelete Danemarca. Am stat aici mai bine de 3 luni si tot aici ne aflam si acum in momentul redactarii acestui articol, ceea ce ne face sa credem ca am reusit sa ne formam o idee destul de corecta despre Danemarca si tot ceea ce se gaseste interesant pe meleagurile lui Hamlet.

Am incercat indelung sa gasim o formulare concisa care sa cuprinda cat mai multe dintre motivele pentru care Danemarca este o destinatie garantata TVL. In speranta ca le-am gasit vi le impartasim in randurile de mai jos.

Motivul 1: Apa de la robinet este buna de baut.

Apa de la robinet este de o calitate foarte buna, motiv pentru care nici nu prea se gasesc foarte multe sortimente de apa plata imbuteliata in magazine, iar la restaurante o carafa de apa de la robinet are cam acelasi pret cu apa imbuteliata. Acesta poate parea un motiv pueril pentru care sa spunem ca ne place Danemarca, insa calitatea apei care curge la robinet este o dovada a calitatii serviciilor publice din aceasta tara. Danezii nu isi permit sa isi otraveasca proprii cetateni cu apa de o calitate indoielnica chiar si pentru unele animale inzestrate cu un sistem imunitar de invidiat. Apa este reprezentativa si pentru restul serviciilor cum ar fi sistemul de sanatate sau cel de salubritate si curatenie publica. Toate impreuna asigura o calitate a vietii care este foarte usor de observat din seninatatea de pe chipul oamenilor de pe strada sau de prin parcuri si piete.

Motivul 2: Taxele auto ajung pana la 180%.

Al doilea motiv poate parea la prima vedere si mai idiot decat primul. Cum sa fie bine ca taxele auto sa ajunga la 180% din valoarea masinii? Adica o masina de 10.000 de euro sa coste de fapt 28.000 de euro. Pare un adevarat cosmar, insa aceasta taxa spune multe despre directia in care se indreapta Danemarca si toate tarile nordice in general. Un mediu curat, nepoluat, in care exista alternative ecologice la toate necesitatile poluante ale omului modern. In Danemarca exista eoliene, panouri fotovoltaice, masini electrice, sisteme inovative de reciclare a deseurilor si multe alte astfel de lucruri dar mai mult decat atat exista deja in cultura si in sufletul oamenilor un respect pentru mediul inconjurator. Dorinta danezilor de a trai in armonie cu natura, intr-o lume moderna si in continua dezvoltare face ca aceasta taxa sa capete sens - mai ales in conditiile in care banii colectati se indreapta intr-o directie corecta – si ne face sa spunem ca acesta este al doilea motiv pentru care Danemarca este o destinatie garantata TVL.

Motivul 3: Danezii merg pe bicicleta si nu din pricina motivului al doilea.

Dupa ce am aflat de taxele ridicate pe automobile ne-am pripit, crezand ca am gasit explicatia pentru care exista atatia oameni care merg pe bicicleta. Insa nu este deloc adevarat. Aproape orice danez care a trecut de varsta de 18 ani isi poate permite sa isi achizitioneze o masina si chiar o face. Am aflat ca aceasta taxa aparent prohibitiva nu a impiedicat cresterea vanzarilor de automobile. Motivul pentru care danezii merg pe bicicleta este simplu: iubesc sportul in general si mersul pe bicicleta in special; si merg pe bicicleta de la varste foarte mici. In fiecare oras sau sat, pe fiecare strada vezi biciclete peste tot sau oameni care alearga. Copenhaga spre exemplu este in topul oraselor din Europa la mersul pe bicicleta (la mare bataie cu Amsterdam) si intreaga Danemarca are mii de kilometrii de piste de biciclete. Faptul ca danezii iubesc sportul intr-o masura atat de mare ne face sa spunem ca au o minte sanatoasa intr-un corp sanatos si face din asta cel de-al treilea motiv pentru care Danemarca este o destinatie garantata TVL.

Pe langa aceste trei motive mai putem enumera si altele nu mai putin relevante cum ar fi: Carlsberg, Lego, patiseria daneza, vikingii, Hamlet sau Hans Christian Andersen dar si sutele de obiective si atractii care pot face deliciul oricarui turist. Mai jos vom incerca sa va prezentam in detaliu si cateva dintre cele mai interesante obiective turistice din Danemarca.

Top obiective turistice din Danemarca

Faarup Sommerland

Faarup SommerlandBlokhus, Danemarca

Randers Tropical Zoo

Randers Tropical ZooRanders, Danemarca

Nord Sea Oceanarium

Nord Sea OceanariumHirtshals, Danemarca

Legoland Billund

LegolandBillund, Danemarca

Castelul Egeskov

Castelul EgeskovKvaerndrup, Danemarca

Fregata Jylland

Fregata JyllandEbeltoft, Danemarca

Castelul lui Hamlet

Castelul lui HamletHelsingor, Danemarca

Skandinavisk Dyrepark

Skandinavisk DyreparkKolind, Danemarca

Tivoli Friheden

Tivoli FrihedenAarhus, Danemarca

Alte articole din turism