Logo TVL.ro

Cappadocia - O minune naturala a Turciei

Cappadocia este in general privita ca o regiune muntoasa din partea de est a Anatoliei. Aici s-au intalnit mai multe culturi de-a lungul timpului si acesta a fost locul unde au trait hititii. Solul din Cappadocia este format din pietre de nisip si depozite de sare din timpul civilizatiei miceniene. Si totusi, mica zona de sol fertil cu roci vulcanice este locul cu cea mai densa populatie. Zona sudica din Cappadocia, cea mai populata, este foarte des privita ca inima regiunii desi se intinde in partea de sud-vest. Pe langa cereale, Cappadocia mai este cunoscuta pentru productia de cartofi, fructe si vinuri.

Cappadocia Turcia

Sarkanniemi a fost votat drept cel mai popular parc de distractii din Finlanda, deci daca vizitati Tampere, parcul este un loc ce nu trebuie ratat in special vara. Pe timpul iernii toate atractiile din cadrul parcului sunt inchise. Poate fi vizitat doar turnul de observatie si aquariumul. Pretul acestor doua atractii este de 8 euro fiecare.

Originile acestei regiuni neobisnuite dateaza de acum 50 de milioane de ani, cand craterele si terasele naturale au dominat peisajul. De atunci, cantitati substantiale de roci si lava au fost aruncate din vulcani. Fortele de eroziune au generat incredibilele formatiuni cappadochiene. Timp de cateva secole, oamenii au sapat in pamantul moale si au creat locuinte, manastiri, biserici si orase subterane. Orasele subterane erau folosite de crestini ca ascunzatori, pana ce religia lor a fost unanim acceptata. In Valea Monahala se afla peste 50 de biserici sapate in roca care se intind dincolo de orasul vechi, case semi-troglodite care formeaza o linie ingusta. Oamenii inca traiesc in aceste pesteri vechi iar vizitatorii pot vedea femei ce coc paine in cuptoare vechi de 400 de ani si copii facand placinte din namol pe acoperisurile caselor de stanca. Guzelyurt a fost declarata rezervatie iar noile case construite au fost realizate tot din stanca pentru a-si mentine arhitectura distinct capadochiana.

Istoria din Cappadocia a inceput din preistoric. Cultura hititilor (2500-2000 iCh.) dateaza din epoca de bronz pana in al doilea mileniu i.Ch. Dupa hititi, asirienii (2000-1800 iCh) si-au organizat aici niste zone de tranzactii comerciale. Frigienii au fost cei care au dominat regiunea incepand cu anul 1250 iCh. dar lidienii au fost goniti la mijlocul sec 6 i.Ch. de persani care au dominat regiunea pana in anul 334 i.Ch.

Cappadocia Turcia

In anul 17 d.Ch. regiunea a devenit o provincie romana, aici fiind construite targuri si rute militare fiind puternic incurajate popularea zonei. Atunci cand Asia Mica a devenit crestina, prima comunitate crestina a fost in Cappadocia iar cei care erau persecutati pentru religia lor, se refugiau aici. Astfel, Cappadocia a devenit punctul de intalnire al mai multor grupuri etnice, si toate si-au lasat amprenta pe cultura si invatamintele religioase.

Basilius cel Mare, arhiepiscop al Cezariei, a inspirat multe colonii religioase care au dus un stil de viata monahal pentru mai bine de 1000 de ani in Cappadocia. Invaziile, mai intai din Turkmenistan si Mongolia si apoi din partea turco-persanilor Seljuks au pus punct miscarii.

Sunt multe locuri ce trebuiesc vazute in Cappadocia, precum: Hornurile Feerice, Parcul National Valea Goreme, bisericile in stanca, orasele subterane Kaymakli, Derinkuyu sau Ozkonak, Valea Zelve si Pasabag, Avanos  cu ceramica si covoarele sale, fortareata din stanca Uchisar, fortareata din stanca Ortahisar, Urgup, Valea Ihlara, Soganli, Sinasos si Hacibektas. Vara (din Mai pana in Noiembrie), pot fi rezervate cateva excursii: excursii cu balonul deasupra hornurilor naturale, plimbari, calarit, plimbari cu motocicleta sau cu bicicleta prin vaile din Cappadocia.

Cappadocia este situata in centrul Turciei si distantele de la orasele importante sunt: Istanbul – 729 km, Izmir – 763 km, Antalya – 538, Ankara - 275 km. De la Ankara, calatoria cu masina dureaza aproximativ 4 ore.  

ContinuareMai multe articole din turism...


Home // Cazare // Bilete Avion // Destinatii Turistice // Litoral Turcia // Litoral Bulgaria // Articole Turism // Contact

2008 - 2018 TVL.ro - Despre noi / Parteneri: Travel Guru | Travel Motion