Trezoreria Imperiala din Viena
Cel mai fascinant dintre muzeele gazduite de complexul Palatului Imperial Hofburg este Schatzkammer, Camera Trezoreriei Imperiale din Viena, locul unde se poate admira o superba colectie compusa din bijuteriile coroanei si o serie de obiecte de arta care au intrat in posesia membrilor dinastiei de Habsburg de-a lungul a aproape o mie de ani.
Comoara Imperiului Habsburgic de la Trezoreria din Viena
Comorile conducatorilor din casa de Habsburg au fost mai intai pastrate in sacristia capelei imperiale. Trezoreria era formata din metale pretioase si bijuterii dar si din documente importante sau relicve care aveau rolul de sublinia puterea familiei de Habsburg.
Colectia din cadrul trezoreriei a crescut in mod semnificativ in timpul secolului al XVI-lea sub domnia Imparatului Ferdinand I si mai apoi sub Rudolf al II-lea, cel care a mutat trezoreria intr-o aripa speciala care purta numele de Kunsthaus. Incepand cu secolul al XVIII-lea trezoreria a fost gazduita de Alte Burg si este accesibila din Schweizerhof, cea mai veche curte interioara din Hofburg.
Sceptru de la Trezoreria Imperiala din Viena
Colectia este acum expusa in 21 de camere dintre care primele 16 sunt dedicate comorilor seculare ale coroanei cum ar fi tinutele imperiale iar in restul de cinci camere sunt expuse diferite exponate eclesiastice si diferite relicve.
Comorile Habsburgilor sunt cele mai impresionante exponate ale muzeului. Pot fi admirate unele dintre cele mai frumoase bijuterii ce au fost create in Evul Mediu cum ar fi coroana imperiala ce este decorata cu rubine, perle, diamante si un safir de dimensiuni impresionante. Superba coroana de aur a fost creata in Praga de Jan Vermeyen, un renumit bijutier din Anvers. Sceptrul imperial si orbul au fost create un deceniu mai tarziu. O alta exponata demna de remarcat este mantia brodata cu aur pe care Franz I a purtat-o la ceremonia de incoronare ca rege al Ungariei in 1830.
Mantie de la Trezoreria Imperiala din Viena
Printre exponate se numara si un pat de copil ornamentat foarte frumos ce a fost creat de Pierre Paul Prud’hon pentru fiul Imparatului Napoleon I si cea de-a doua sa sotie, Maria Luiza care era fiica Imparatului Franz I. Dupa caderea lui Napoleon, fiul sau a trait in exil la Viena, unde a si murit de tuberculoza chiar in Palatul Schonbrunn la numai 21 de ani. In cadrul expozitiei se poate vedea si o colectie de bijuterii a Habsburgilor care include cel mai mare smarald din lume. O mare parte din colectia privata de bijuterii au fost scoase din Austria de catre Carol I, chiar inainte de caderea Imperiului Austro-Ungar.
Sfantul Imperiu Roman si comoara sa de la Trezoreria Imperiala din Viena
O alta parte importanta a muzeului o reprezinta bijuteriile coroanei care au apartinut Sfantului Imperiu Roman, in special coroana octogonala ce a fost faurita in anul 962 pentru incoronarea lui Otto I si decorata cu pietre pretioase. Sceptrul si orbul au fost create in secolul al XIV-lea respectiv in secolul al XII-lea.
Coroana Sfantului Imperiu Roman de la Trezoreria din Viena
Restul comorilor Sfantului Imperiu Roman de Natiune Germana includ o sabie din secolul al XI-lea si o sabie de ceremonie ce a apartinut lui Frederic al II-lea din secolul al XIII-lea.
Tezaurul Burgunzilor.
Cele mai importante comori burgunde sunt reprezentate de emblemele Ordinului Lanei de Aur ce a fost fondat in 1430 in Bruges. Acestea au ajuns in posesia Habsburgilor atunci cand Maximilian I a devenit Mare Maestru al ordinului. Intre exponate se pot vedea cateva mantii si un manson al Ordinului Lanei de Aur.
Comorile ecleziastice de la Trezoreria Imperiala din Viena.
Sfanta Trezorerie are in colectie comori sacre cum ar fi vestminte liturgige si obiecte ce erau folosite in timpul ritualilor religioase. O parte dintre monarhii habsburgi au fost foarte devotati si au colectionat o multime de relicve. Dintre toti, Imparatul Carol al IV-lea a adunat cele mai multe. Unele dintre relicve sunt expuse in muzeu in timp ce altele se afla la galeriile Sfantului Imperiu Roman. Sfanta Lancie, o relicva din sfanta cruce, un dinte al Sfantului Ioan Botezatorul si o schija din patutul pruncului Isus si multe alte relicve pot fi gasite in Trezoreria Imperiala din Viena.
Ceva mult mai bizar decat toate aceste relicve poate fi vazut intre comorile private ale Habsburgilor. Un obiect despre care se credea ca este chiar cornul unui unicorn s-a dovedit a fi coltul unui narval, un cetaceu destul de comun. Un alt obiect este un castron din cuart, numit Achatschale, un obiect ce a fost adus din Constantinopol in anul 1204 si despre care multa vreme s-a crezut ca reprezinta Sfantul Graal, potirul din care a baut Isus Cristos la Cina cea de Taina.
Informatii utile despre vizita la Trezoreria Imperiala din Viena
Preturi:
Adulti: 12.00 €;
Bilet redus: 09.00 €
Copii si tineri sub 19 ani: gratuit;
Adresa:
Schweizerhof, Hofburg
Orar:
zilnic de la 9:00 la 17:30. martea este inchis
Transport:
Metrou: statia Herrengasse (U3)
Vizualizari: 920