Palatul Schonbrunn din Viena


Palatul Schonbrunn este fosta resedinta de vara a familiei imperiale. Inca de la inaugurarea sa in anul 1870, in timpul domniei Mariei Teresa, palatul a fost resedinta preferata de monarhii habsburgi.

Palatul se afla la aproximativ sase kilometri de centrul orasului Viena si se poate ajunge foarte usor la el cu metroul. Intreaga zona, inclusiv gradinile sale vaste, ocupa aproximativ 176 de hectare si va trebui sa va rezervati cel putin o jumatate de zi pentru a vizita splendidul palat Schonbrunn si gradinile sale.

Istoricul Palatului Schonbrunn

Dupa ce Imparatul Maximilian al II-lea a achizitionat terenul pe care se afla actualul palat, cunoscut atunci drept Katterburg, in anul 1569 a transformat castelul existent atunci intr-o cabana de vanatoare.

So ein schoner Brunnen!

Ce izvor frumos! Aceasta exclamatie a imparatului a dat si numele domeniului Schonbrunn

Legenda spune ca fiul sau, Imparatul Matthias, in timpul unei partide de vanatoare, a dat peste un izvor si a exclamat "So ein schöner Brunnen" (ce izvor minunat), lucru care a dus intr-un final spre numele actual al palatului - Schonbrunn.

In anul 1695, dupa ce Otomanii au distrus cabana de vanatoare, Imparatul Leopold I l-a angajat pe arhitectul Johann Bernhard Fischer von Erlach pentru a ridica un palat ce urma sa puna in umbra Palatul Versailles de la Paris. Din cauza razboaielor foarte costisitoare, complexul propus de Fisher von Erlach ce continea mai multe aripi si terase plasate pe un deal (locul unde se afla acum Gloriette), a fost considerat prea scump si imparatul a trebuit sa se multumeasca cu un proiect putin mai modest. Constructia a fost demarata in 1696 insa nu a fost decat partial finalizata pana in 1705, anul in care Leopold I a murit.

Desi succesorul sau, Iosef I, si-a petrecut mare parte din timp in partea complexului ce fusese finalizata, s-au facut foarte putine progrese pana la mijlocul secolului al XVIII-lea cand Maria Teresa l-a anagajat ca arhitect al curtii pe Nicolaus Pacassi si l-a insarcinat cu finalizarea complexului. In 1918 Carol I a renuntat la implicarea sa in afacerile statului, punand astfel capat dinastiei de Habsburg si Palatul Schonbrunn a ajuns astfel in proprietatea statului.

Cladirea Palatului Schonbrunn

O poarta principala, flancata de doua obeliscuri duce spre o gradina foarte ampla, decorata cu doua fantani impozante; una are figuri alegorice ce intruchipeaza Dunarea, Inn-ul si raul Ems iar cea de-a doua cu sculpturi ce reprezinta Transilvania, Galitia si Lodomeria. Drept in fata se gaseste cladirea principala a complexului ce are in spate gradinile. In partea dreapta se afla Teatrul Schonbrunn construit in 1767 in stil Rococo. Portile din dreapta si stanga se deschid spre gradini, de unde aveti o mai buna priveliste spre intregul complex. Pe partea stanga privind dinspre gradini se gaseste Wagenburg (sala Trasurilor), cea care gazduieste colectia imperiala de trasuri, calesti si sanii. In partea dreapta se afla orangeria, unde plante si flori erau adapostite pe perioada iernii pentru a le proteja de vicisitudinile vremii.

Palatul Schonbrunn din Viena Palatul Schonbrunn din Viena - Exterior

Palatul central masoara nu mai putin de 175 de metri latime si are o fatada simetrica in stil baroc. Toate cladirile sunt zugravite intr-o combinatie de galben deschis si ocru, model ce a fost rapid copiat de multe resedinte de prin intreaga Austrie.

Interiorul Palatului Schonbrunn

In vremurile sale de glorie, aproximativ o mie de oameni locuiau in cele 1441 de camere si sali ale complexului. Aproximativ patruzeci dintre acestea, apartamentele de stat si camerele lui Franz Iosef si ale Elisabetei (Sissi), sunt deschise spre vizitare.

In Sala Oglinzilor, micul Mozart si sora sa au sustinut un duet in fata Imparatesei Maria Teresa

Interiorul in stil Rococo al apartamentelor de la Schonbrunn este mult mai luxos decat apartamentele mai degraba sobre de la Palatul Imperial Hofburg. Unele, in special Millionenzimmer, sunt de-a dreptul somptuoase. Alte camere de ramarcat sunt cabinetul Chinez, o camera decorata cu portelan. In aceasta camera, Imparateasa Maria Teresa gazduia intalniri cu consilierii sai. In camera chinezeasca albastra, decorata cu motive albastre orientale, Carol I si-a semnat abdicarea in anul 1918. O alta camera, mult mai inchisa este camera Vieux-Lacque, unde Maria Teresa si-a petrecut o mare parte a timpului dupa ce-a devenit vaduva. Spiegelsaal, Sala Oglinzilor, a fost cadrul unui duet intre tanarul Mozart si sora sa, sub privirile Mariei Teresa. Imediat langa, se afla Camera Rosa, denumita astfel dupa artistul care a creat frescele cu peisajele de pe pereti.

Sala Oglinzilor din Palatul Schonbrunn din Viena Sala Oglinzilor din Palatul Schonbrunn

Camerele private ale lui Franz Iosef si ale Imparatesei Elisabeta sunt mai putin elaborate si prezinta mai putine decoratiuni. Imparatul isi tinea audiente in camera Walnut care si-a capatat numele dupa panourile din lemn in stil Rococo.

Schlosspark - Parcul Palatului Schonbrunn

Parcul foarte vast este situat pe un teren valurit din spatele palatului, care facea parte din terenul de vanatoare. A fost creat intre anii 1705 si 1706 de Jean Trehet in stil francez. Intre 1753 si 1775 in timpul domniei Mariei Teresa, parti ale parcului au fost refacute in stil baroc de catre Ferdinand von Hohenberg.

Centrul parcului inca este format din randuri de flori aliniate si flancate de randuri de statui. Acestea duc spre o fantana mare inchinata lui Neptun. In jurul randurilor de flori se gasesc ornamente florale in forma de stea in jurul a doua fantani cunoscute sub numele de Najadenbrunnen.

In spatele fantanii lui Neptun, o alee intortocheata duce la Gloriette, o arcada impresionanta ce se afla in varful dealului Schonbrunn. Zona din apropiere de Gloriette este mai putin formala si are chiar niste portiuni ce seama cu o padurice.

In intregul parc se gasesc un numar de monumente, cladiri si bazaconii arhitectonice cum ar fi o falsa ruina romana si un obelisc foarte mare.

Parcul a fost deschis publicului in anul 1779 si inca de atunci pana in zilele noastre inca poate fi vizitat in mod gratuit.

Fantana lui Neptun de la Schonbrunn

Unul dintre punctele de atractie din gradinile de la Schonbrunn este Fantana lui Neptun. Aceasta a fost construita in anul 1780 de Franz Anton von Zauner, nu sculptor austriac. Sculptura in stil baroc infatiseaza o scena mitica in care zeita marii Thetis in roaga pe Neptun sa-i asigure fiului ei Ahile, un voiaj pe mare fara probleme spre Troia.

Fantana lui Neptun din Parcul Palatului Schonbrunn Fantana lui Neptun din Parcul Palatului Schonbrunn

Gloriette

Structura neoclasica ce se afla in varful dealului Schonbrunn este o arcada comparabila cu cireasa de pe tort, in tot ansamblul de la Schonbrunn. In planurile originale pentru palatul Schonbrunn, acesta ar fi trebui construit chiar aici si urma sa aiba terase ample care sa coboare dealul spre oras. In schimb, Glorette a fost construita aici in 1775 de catre Ferdinand von Hohenberg ca un monument inchinat soldatilor ce s-au jertfit pentru Imperiu. De langa Gloriette se poate admira privelistea panoramica superba. Nu doar palatul si parcul de la Schonbrunn pot fi vazute de aici, ci intreaga Viena. Gloriette gazduieste si o cafenea unde va puteti relaxa pentru cateva momente dupa ce ati mers pana in varful dealului.

Gloriette Palatul Schonbrunn Gloriette din Parcul Palatului Schonbrunn

Alte atractii din parcul de la Palatul Schonbrunn

Pe partea vestica a parcului se gaseste o constructie din otel ridicata in 1883, Casa Palmierilor, construita in 1883. In interior se gasesc cateva plante exotice din diferite zone climatice.

In apropiere se gaseste si Tiergarten, gradina Zoologica. Maximilian al II-lea avea o colectie de animale exotice, insa actuala gradina zoologica dateaza din 1752, din vremea domniei Mariei Teresa. Gradina zoologica a fost modernizata si astazi gazduieste o multime de animale cum ar fi elefanti, maimute, hipopotami, ursi koala si multe altele.

In stanga fantanii lui Neptun se gaseste o falsa ruina romana construita in 1778 de Ferdinand von Hohenberg. Astfel de ruine erau la moda in acea perioada si cea de la Schonbrunn oferea un cadru romantic pentru productiile teatrale organizate aici. In apropiere se afla si Schoner Brunner, izvorul de la care vine si numele domeniului. Un mic pavilion, decorat cu statuia unei nimfe, este construit deasupra izvorului.

Putin mai departe se gaseste si una dintre cele mai impresionante gaselnite arhitectonice din parc; un inalt obelisc ridicat in varful unei cascade. Hieroglifele false de pe obelisc, rememoreaza istoria familiei de Habsburg. Printre atractiile din parc se mai numara si o gradina botanica, o gradina japoneza, un superb porumbar, cele doua fantani similare (Najadenbrunnen), Meierei - o ferma de lactate ce a fost transformata in restaurant, labirintul - o versiune recreata a celei originale din secolul al XVII-lea si Wustenhaus - o sera de cactusi.

Palatul Schonbrunn este unul dintre cele mai de pret bunuri culturale ale Austriei si inca din anii 1960 a fost un obiectiv turistic important care a atras milioane de vizitatori in fiecare an.

In decembrie 1996, Palatul Schonbrunn a fost adaugat pe lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Universal. Introducerea sa in acest grup select de obiective culturale, nu face decat sa demonstreze, daca mai era nevoie, importanta Palatului Schonbrunn si a gradinilor sale ca ansamblu baroc unic in lume.

Informatii utile despre vizita la Palatul Schonbrunn

Transport:
Metrou: U4, statia Schonbrunn
Tramvai: 10 si 58, statia Schonbrunn
Autobuz: 10A, Schonbrunn

Adresa:
Schloss Schonbrunn, 1130 Viena, Austria

Preturi:

Turul Imperial - include 22 de camere si dureaza aproximativ 30-40 de minute. Preturile includ audioghid.
Adulti: €14,20
Copii cu varsta intre 6 si 18 ani: €10,50
Studenti cu varsta intre 19 si 25 de ani si persoane cu handicap: €13,20

Grand tour cu ghid audio - include 40 de camere si dureaza aproximativ o ora. Preturile includ audioghid.
Adulti: €17,50
Copii cu varsta intre 6 si 18 ani: €11,50
Studenti cu varsta intre 19 si 25 de ani si persoane cu handicap: €16,20

Grand tour cu ghid - include 40 de camere si dureaza aproximativ o ora. Include ghid turistic.
Adulti: €20,50
Copii cu varsta intre 6 si 18 ani: €13,00
Studenti cu varsta intre 19 si 25 de ani si persoane cu handicap: €19,20

Bilet combo Sissi - include Grand Tour cu audioghid la Schonbrunn, intrare la Palatul Imperial Hofburg si intrare la Colectia Imperiala de mobila.
Adulti: €29,90
Copii cu varsta intre 6 si 18 ani: €18,00
Studenti cu varsta intre 19 si 25 de ani si persoane cu handicap: €27,00
Cu Viena Card: €27,00
Bilet de familie (2 adulti si maxim 3 copii): €62,90

Classic Pass - include Grand Tour cu audioghid la Schonbrunn, access la gradina princiara, labirintul, orangeria, Gloriette.
Adulti: €24,00
Copii cu varsta intre 6 si 18 ani: €15,20
Studenti cu varsta intre 19 si 25 de ani si persoane cu handicap: €20,20
Cu Viena Card: €20,20
Bilet de familie (2 adulti si maxim 3 copii): €51,00

Bilet special pentru familii - include Imperial Tour, muzeul Copiilor de la Schonbrunn, si Palatul Hof din afara Vienei.
Adulti: €21,90
Copii cu varsta intre 6 si 18 ani: €15,90
Bilet de familie (2 adulti si maxim 3 copii): €49,90

Gloriette
Adulti: €3,80
Copii cu varsta intre 6 si 18 ani: €3,00
Studenti cu varsta intre 19 si 25 de ani si persoane cu handicap si seniori: €3,20
Cu Viena Card: €3,20
Bilet de familie (2 adulti si maxim 3 copii): €8,90

Labirintul
Adulti: €5,50
Copii cu varsta intre 6 si 18 ani: €3,20
Studenti cu varsta intre 19 si 25 de ani si persoane cu handicap si seniori: €4,20
Cu Viena Card: €4,20
Bilet de familie (2 adulti si maxim 3 copii): €13,50

Gradina Princiara
Adulti: €3,80
Copii cu varsta intre 6 si 18 ani: €3,00
Studenti cu varsta intre 19 si 25 de ani si persoane cu handicap si seniori: €3,20
Cu Viena Card: €3,20
Bilet de familie (2 adulti si maxim 3 copii): €8,90

Orangeria
Adulti: €3,80
Copii cu varsta intre 6 si 18 ani: €3,00
Studenti cu varsta intre 19 si 25 de ani si persoane cu handicap si seniori: €3,20
Cu Viena Card: €3,20
Bilet de familie (2 adulti si maxim 3 copii): €8,90

Muzeul Copiilor - Schloss Schonbrunn Experience
Adulti: €8,80
Copii cu varsta intre 3 si 18 ani: €6,70
Studenti cu varsta intre 19 si 25 de ani si persoane cu handicap si seniori: €6,70
Cu Viena Card: €6,70
Bilet de familie (2 adulti si maxim 3 copii): €24,20

Bilet Combo Muzeul Copiilor si Labirint
Adulti: €11,00
Copii cu varsta intre 3 si 18 ani: €7,50
Studenti cu varsta intre 19 si 25 de ani si persoane cu handicap si seniori: €8,80
Cu Viena Card: €8,80
Bilet de familie (2 adulti si maxim 3 copii): €29,50

Orar:
Palatul Schonbrunn este deschis spre vizitare dupa cum urmeaza
1 Aprilie - 30 Iunie: 8.00 AM - 5:30 PM
1 Iulie - 31 August: 8.00 AM - 6.30 PM
1 Septembrie - 5 Noiembrie: 8.00 AM - 5:30 PM
1 Noiembrie - 30 Martie: 8.00 AM - 5.00 PM

Parcul Palatului Schonbrunn este deschis dupa cum urmeaza
30 Octombrie - 19 Februarie: 6.30 AM - 5.30 PM
20 Februarie - 25 Martie: 6.30 AM - 7.00 PM
26 Martie - 7 Mai: 6.30 AM - 8.00 PM
8 Mai - 6 August: 6.30 AM - 9.00 PM
7 August - 17 Septembrie: 6.30 AM - 8.00 PM
18 Septembrie - 29 Octombrie: 6.30 AM - 7.00 PM

Vizualizari: 4003