Muzeul Albertina, Viena


Albertina este un muzeu din primul district al Vienei. Este gazda uneia dintre cele mai mari si importante colectii de arta grafica din lume cu aproape 65000 de desene si un milion de printuri vechi dar si lucrari de grafica moderna. Muzeul Albertina din Viena contribuie din plin la imaginea de oras cultural pe care si-a creat-o Viena.

Muzeul Albertina a luat nastere pe una din ultimele parti existente ale fortificatiilor din Viena, cladirea fiind mai tarziu luata in primire de ducele Albert. Initial acesta a folosit-o ca resedinta si mai apoi si-a adus si colectia sa de arta din Bruxelles, unde fusese guvernator al Habsburgilor.

Palatul Albertina din Viena Palatul Albertina din Viena

In scopul aducerii colectiei de arta a planuit extinderea cladirii. Colectia de obiecte de arta a ducelui Albert a fost imbogatita de urmasii sai. Colectia de tablouri a fost intemeiata de acelasi duce Albert impreuna cu un conte genovez. In 1776 acesta i-a adus ducelui Albert si sotiei acestuia Maria-Cristina (fiica a Mariei Tereza) si impreuna au vrut sa creeze o colectie pentru posteritate. In 1919, cladirea si colectia au trecut din posesia habsburgilor in cea a Republicii Austria. In 1921 numele de Albertina a fost dat muzeului si colectiei. In 1945 colectia a fost grav avariata de bombardamente. Intre 1998 si 2003 Albertina a fost complet remobilata si renovata.

Preturi:
Adulti: 9.5 €
Batrani (peste 60 de ani) si posesori Viena Card: 8 €
Studenti pana in 26 de ani: 7 €
Familie (2 adulti si copiii lor): 21.5 €
Grupuri mai mari de 10 persoane: 7 €
Familii cu un singur parinte (un adult si copiii lui) 12.5 €
Copii sub 6 ani: Gratis
Elevi pana la varsta de 19 ani: 3.5 €
Ghid audio: 4 €
Reducere pt grup, familii, copii: 3 €
Pachet: 2 ghiduri audio: 6 €

Adresa:
Albertina, Albertinaplatz 1
1010 Viena, Austria

Orar:
Deschis zilnic intre 10:00 AM si 6:00 PM.
Miercurea este deschis pana la 9:00 PM.
De sarbatori muzeul este deschis la fel ca in orice alta zi.

Transport:
Metrou - Karlsplatz/Oper (U1, U2, U4)
Tramvai - 1, 2, 62, D - Karntner Ring/Oper
Autobuzul 59A - Karntner Ring/Oper; 3A - Albertinaplatz

Vizualizari: 493