Scurt istoric al Venetiei


Pentru o perioada de aproape 1400 de ani, cei 3-4 kilometri de apa mai putin adanca ce separa Venetia de restul Italiei, nu numai ca au protejat Venetia de invadatori dar au izolat venetienii complet de viata politica a tarii.

Canal din Venetia medievala
Canal din Venetia medievala

Venetia a ramas astfel neatinsa de razboaiele si intrigile papale sau imperiale, feudalism si certuri teritoriale. Venetienii si-au indreptat atentia spre est, catre pietele pline de bogatie ale Constantinopolului. Asa a luat de fapt nastere marele imperiu comercial al Republicii Venetiene.

Un oras ce fusese construit din frica avea sa ajunga in scurt timp, sa fie catalogat drept cel mai frumos oras din lume. In timp ce florentinii spre exemplu erau considerati mari ganditori, venetienii erau considerati oameni foarte practici deoarece ei au reusit sa cucereasca niste mlastini pline de malarie pentru a construi un oras minunat din nimic.

Istoria Venetiei este impresionanta dar poate cea mai fascinanta poveste din istoria sa milenara este cea a lui Marco Polo, comerciantul venetian care a calatorit pana in China si l-a intalnit pe Gingis Han. Povestea acestuia este una dintre cele mai frumoase povesti adevarate ale Evului Mediu.

De asemenea Giacomo Casanova nu este doar legenda. El s-a nascut in Venetia in 1725. Mitul irezistibilului seducator si amorez a fost relatat in cartea "Memorie di Giacomo Casanova"

In Venetia se pun bazele guvernarii Dogilor in anul 726 cand este atestat si primul Doge. In anul 814 este inceputa constructia Palatului Dogilor ("Palazzo Ducale") in ceea ce astazi este Piata San Marco. Constructia Bisericii San Marco din aceeasi piata, este inceputa in anul 834 dar prima Basilica San Marco a ars din temelii.

Calatoria culturala in Venetia nu se termina practic niciodata, de aceea cel mai bun mod de a cunoaste istoria acestui oras care a fost candva atat de puternic este de a il vizita pe viu.