Palatul Peterhof din Sankt Petersburg


Peterhof a fost construit la inceputul secolului al 18-lea de catre tarul Petru cel Mare si s-a dorit a fi un palat atat de superb incat sa poata rivaliza cu Palatul Versailles din Franta. Pe o suprafata ce se intinde pe mai mult de sase sute de hectare, Petru si succesorii sai au construit in jur de 30 de palate si pavilioane ce arata pe deplin puterea si bogatia pe care o detineau.

Peterhof se alfa la aproximativ 25 de km vest de Sankt Petersburg si se poate ajunge la el cu ajutorul unei ambarcatiuni care aduce turistii de la debarcaderul ce se gaseste chiar fata Muzeului Ermitaj.

Complexul Peterhof din Sankt Petersburg Complexul Peterhof din Sankt Petersburg

La scurt timp dupa ce a fondat Sankt Petersburg in anul 1703, Petru cel Mare a planuit sa construiasca o resedinta pe masura unui conducator de anvergura sa. Inainte de toate acestea a trebuit insa sa faca tot posibilul pentru a asigura securitatea orasului care era amenintata in perioada Razboiului Nordic in care Rusia s-a luptat cu suprematie in regiunea baltica cu Suedia.

In timpul razboiului, Petru cel Mare a mers des intr-o zona izolata din apropierea Golfului Finic de unde putea urmari constructia fortificatiilor din Kronstadt, pe o insula pe care tocmai o cucerise din mainile suedezilor. Pentru a nu mai pierde vremea pe drum, sotia sa Ecaterina a sugerat ca ar putea construi un mic adapost unde sa locuiasca pe perioada verii. Adapostul ridicat in 1705 a dat nastere in mintea lui Petru cel Mare ideei ca locul este ideal pentru construirea resedintei sale magnifice.

Dupa ce Suedia a fost infranta la Poltova si victoria navala de la Gangut in 1714, amenintarea unei invazii suedeze a disparut si Petru cel Mare a inceput sa formeze o echipa de arhitecti, ingineri, gradinari si artisti pentru a ii construit resedinta de vara, Peterhof. Petru insusi a facut o schita a planurilor sale ambitioase, ce constau dintr-un palat central inconjurat de un parc imens presarat cu numeroase fantani, statui si cascade. Dupa vizita la Versailles din anul 1717 planurile sale au devenit si mai grandioase.

Constructia a inceput in anul 1714 cand mii se muncitori, dar si soldati si serbi au fost adusi aici pentru ca parcul si palatele sa poata fi facute in cel mai scurt timp posibil. Materialele de constructie, decoratiuni si plante, in mare parte provenind din Europa Occidentala, au fost transportate pe apa si un canal a fost sapat intre palatul principal si mare. Palatul principal a fost finalizat primul, in anul 1721. Doi ani mai tarziu, pe 14 august 1723, Peterhof a fost inaugurat in mod oficial. Lucrarile au continuat inca multi ani pentru a finaliza toate decoratiunile si unele palate mai mici de pe domeniu. Peterhof a devenit resedinta favorita a tarilor si multi dintre ei au extins si au renovat palatul principal.

In timpul asediului din cel de-al Doilea Razboi Mondial, Peterhof a fost ocupat de trupele germane care l-au lasat in ruina. Reconstructia parcului si a palatelor a durat mai bine de 60 de ani.

Palatul principal din Peterhof, numit si Marele Palat, a fost ridicat intre 1714 si 1721 dupa un proiect al arhitectului Jean-Baptiste le Blond care s-a ghidat dupa schita lui Petru cel Mare care continea o vila mare cu doua etaje si doua aripi situata pe varful unui deal. In timpul domniel Imparatesei Elisabeta, fiica lui Petru cel Mare, palatului i-au fost aduse modificari serioase si a fost extins de arhitectul italian Francesco Bartolomeo Rastrelli care a mai adaugat un etaj, o noua aripa si o mica biserica cu turla. Interiorul a fost si el refacut in stil baroc, desi camera de studiu a lui Petru cel Mare a fost lasata intacta.

Palatul a continuat sa fie impodobit in timpul domniei tarinei Ecaterina cea Mare, atunci cand Yury Felten a redecorat camera tronului, cea mai mare dintre camerele din Marele Palat cu o dimensiune de 300 de metri patrati. Camera este parte a unei intregi serii de camere de stat foarte opulente la care se poate ajunge urcand pe superba scara ceremoniala creata de Rastrelli si decorata cu statui. Sala alaturata, numita Sala Chesma este impodobita cu picturi murale ce infatiseaza batalia navala de la Chesma dintre Rusia si Imperiul Otoman. In centrul palatului se gaseste Sala Picturilor, numita astfel datorita portretelor expuse pe pereti. Aceasta sala duce spre alta aripa a palatului unde se gaseste sala de bal, cea care este si cea mai frumoasa dintre toate. Ferestrele si oglinzile de pe ambele parti ale camerei creaza iluzia unei sali si mai mari. Alte camere ce merita mentionate din palatul central sunt camera baroca de audiente, camera albastra de desen, camera alba pentru cina, cele doua camere de studiu chinezesti si camera de studiu a lui Petru I.

Domeniul Peterhof este impartit in trei parcuri separate; parcul de sus, parcul de jos si Alexandriapark. Parcul de jos este cel mai asaltat de turisti in principal datorita multiplelor atractii printre care se numara Marile Cascade si Marele Canal, mai multe palate si numeroase fantani si sculpturi. Fantanile in mod special sunt cu adevarat superbe si atrag o multime de tursiti. Parcul de sus este mai formal cu multe aranjamente florale si bazine cu apa. Principala atractie din aceasta parte din Peterhof este fantana lui Neptun. Parcul Alexandria este cel mai romantic dintre cele trei si cel mai putin aglomerat in principal datorita locatiei sale mai izolate.

Atractia cea mai importanta din Peterhof este Marea Cascada, terminata in anul 1724 ca piesa de rezistenta al intregului ansamblu de fantani creat dupa ce Petru cel Mare a vazut fantanile de la Palatul Versailles. Planul consta dintr-o cascada mare care incepe de la baza Marelui Palat spre un canal lung ce duce pana in Golful Finic. Multe alte fantani au fost si ele incorporate in acest plan initial iar apa provine dintr-un izvor natural din apropiere.

In centrul faimoasei cascade se gaseste fantana lui Samson, ce-l infatiseaza pe eroul biblic Samson tinand deschise falcile unui leu. Statuia simbolizeaza victoria Rusiei in fata Suediei la Poltava. Doar cascada este decorate cu 39 de statui din bronz si 75 de fantani. Pe terasa din varful cascadei care ofera privelisti deosebite spre mare, se gaseste o pereche de triton si o serie de statui ale unor eroi antici ce decoreaza cele 17 trepte care duc la Marele Canal. Basoreliefurile treptelor glorifica si ele natiunea rusa victorioasa.

Mai multe palate au fost construite prin complexul de la Peterhof. Intre Palatul Marly situat in vestul complexului si Resedinta de Vara situate in est, exista o distanta de 3 km. Palatul Marly a fost construit intre 1720 si 1724 pentru a gazdui oaspeti important ai lui Petru cel Mare. Palatul are propria sa cascada, Cascada Dealului de Aur. Desi nu este la fel de impresionanta ca Marea Cascada este la fel de placuta si este flancata de o serie de statui din marmura. In apropiere se gaseste Pavilionul Ermitaj, o mica cladire cu fatada alba ce a fost ridicata intre 1721 si 1725 chiar pe malul apei.

Chiar langa apa se gaseste si Palatul Monplaisir, in centrul unui parc micut care este impartit in sase gradini tematice, printre care se numara si o gradina chinezeasca si un labirint. Acest palat incantatory este cel mai vechi din Parcul de Jos, fiind terminat in 1723. Cascada dragonului ce se gaseste in apropiere este numita astfel dupa trei statui ale unor dragoni ce ies din apa. Mai aproape de Marele Palat se gaseste Orangeria construita pentru a proteja anumite plante de intemperii. In fata orangeriei se gaseste Fantana lui Triton iar putin mai departe se gasesc doua statui din secolul al 18-lea construite din marmura si cunoscute sub numele de Fantanile Romane. In drum spre Resedinta de Vara se pot vedea grajdurile regale, care au un stil arhitectonic ce poate fi considerat putin in discordanta cu restul cladirilor. In partea de est se gaseste Parcul Alexandria si Resedinta de Vara care are un stil arcitectonic si mai curios. A fost ridicat in secolul al 19-lea pentru tarul Nicolae I si sotia sa Alexandria, nume care a fost dat si parcului. Resedinta de Vara este construita intr-un stil gotic englez de arhitectul scotian Adam Menelaws.

Informatii practice despre vizita la Peterhof, Sankt Petersburg

Adresa:
Razvodnaya st. 2, Peterhof

Transport:
Tren de la Gara Baltic pana la Novy Peterhof (aprox 45 de minute) si apoi 5 statii cu autobuzele 350, 351, 352.
Ambarcatiune (intre mai si septembrie de la debarcaderul de la Ermitaj sau monumentul Calului de Bronz (aprox 45 de minute) - biletul costa aproximativ 400 de ruble.

Preturi bilete de intrare:
Intrarea in parc costa 300 de ruble (fantanile sunt insa functionale doar intre mai si octombrie).
Pretul biletului de intrare in Marele Palat este de 520 de ruble.

Orar:
10:30 - 17:00

Vizualizari: 1247