Muzeul Rus de Stat din Sankt Petersburg


Muzeul National Rus din Sankt Petersburg a fost fondat la sfarsitul secolului al 19-lea de Imparatul Nicolae al II-lea drept primul muzeu de arta ruseasca. Mare parte a colectiei sale impresionante este expusa in Palatul Mikhailovsky.

In 1895, tarul Nicolae a observant nevoie unei expozitii publice de arta care sa arate oamenilor din imperiu capodoperele artistilor locali. Dupa ce a desemnat Palatul Mikhailovsky pentru a gazdui muzeul, tarul s-a apucat sa adune o varietate de capodopere din toate genurile pentru a fi expuse in cadrul acestei expozitii; pictura in ulei, sculptura, arta grafica, decorative si arta aplicata. Colectia originala numara 445 de piese, mare parte provenind de la Muzeul Ermitaj, din palatele regale si de la Muzeul Academiei de Arta.

Muzeul de Stat din Sankt Petersburg Muzeul de Stat din Sankt Petersburg

Colectia muzeului a continuat sa se imbogateasca prin achizitii de la Academia de Arta si dupa revolutie multe piese importante din palate si colectii private au fost mutate la Muzeul National Rus. Astazi, colectia numara peste 400.000 de opere de arta in colectia permanenta, piese ce acopera toata istoria artelor frumoase rusesti. Muzeul serveste in prezent si ca centru de coordonare pentru toate muzeele de arta din Rusia si a fost extins in alte trei palate din Sankt Petersburg: Palatul Stroganov, Palatul de Marmura si Castelul Sf Mihail.

Palatul Mikhailovsky gazduieste mare parte din colectia Muzeului National Rus

Palatul Mikhailovsky a fost ridicat pentru Marele Duce Mikhail Pavlovich, fratele mai mic al tarului Alexandru I. A fost facut dupa un proiect al lui Carlo Rossi intre anii 1819 si 1825 si este considerat o capodopera a arhitecturii neoclasice rusesti. Palatul a fost achizitionat de coroana in 1895 si interiorul sau a fost renovat pentru a putea gazdui Muzeul National Rus.

Mare parte a exteriorului palatului a fost pastrat aproape intact. Intrarea foarte mare este completata de o scara ampla flancata de statuile unor lei si opt coloane in stil corintian care domina fatada cladirii. Interiorul insa a suferit schimbari mai drastice, doar scara principala si Sala Alba au pastrat din design-ul original al lui Rossi. Sala Alba are chiar si mobilierul original inca intact.

Colectia Muzeului National Rus

Colectia muzeului este prezentata in ordine cronologica. Cea mai veche parte a colectiei dateaza dinainte de Petru cel Mare si contine in principal icoane si alte opere de arta cu teme religioase cum este Sfantul Gheorghe si Dragonul ce dateaza din secolul al 15-lea. Dupa venirea la putere a lui Petru cel Mare, acesta a vrut sa directioneze arta intr-o alta directive, arta ruseasca devenind puternic influentata de miscarile artistice din vestul Europei dupa ce tarul a invitat pictori straini sa vina si sa lucreze in Rusia. Subiectele prezente in picturi au devenit tot mai diverse si scenele tot mai pline de viata. Portretele care la un moment dat erau chiar interzise de biserica ortodoxa inainte de venirea pe tron a lui Petru cel Mare, au devenit foarte populare iar cei mai de seama exponenti au fost Ivan Nikitin, Andrey Matveyev si Dmitry Levitzky. Cateva incaperi ale muzeului sunt dedicate acestor portrete.

Una dintre atractiile muzeului o reprezinta tablourile unui grup de pictori cunoscut sub numele de Ratacitorii, care in 1863 s-au rasculat impotriva unei Academii de Arta foarte conservatoire si care doreau ca pictorii in general sa capete un rol mai important in societate. Tablourile lor abordau subiecte tipic rusesti si in dese randuri infatiseaza oameni simpli de la tara. Ilia Repin, cel mai cunoscut dintre Pictorii Ratacitori este present prin opera sa “Edecarii de pe Volga”. Muzeul National Rus detine si o colectie de opere de arta din secolul al 20-lea cu piese recunoscute la nivel international ale unor artisti cum ar fi Kazimir Malevich, Ravel Filonov si Vasily Kandinsky.

Informatii despre vizita la Muzeul National Rus

Adresa:
Palatul Mikhailovsky - Inzhenernaya Ulitsa 4

Transport:
metrou - Gostiny Dvor / Nevsky Prospekt (2,3)

Pret bilet de intrare:
300 ruble pentru colectia de la Palatul Mikhailovsky
600 de ruble pentru bilete valabile in toate locatiile - Palatul Mikhailovsky, Palatul de Marmura, Palatul Stroganov si Castelul Sf. Mihail.

Orar:
Muzeul este deschis zilnic cu exceptia zilei de marti, de la 10:00 AM la 17:00 PM.
Lunea si in zilele dinainte de sarbatorile legale este deschis de la 10:00 AM la 16:00 PM
Programul in zilele de sarbatoare este dupa cum urmeaza:
31 decembrie, 1 ianuarie - inchis.
2 ianuarie si 6 ianuarie - 10:00 AM pana la 17:00 PM.
In restul zilelor de sarbatoare muzeul este deschis cu program normal.

Vizualizari: 141