Fortareata Petru si Pavel


Construirea Fortaretei Petru si Pavel in anul 1703  coincide cu fondarea orasului Sankt Petersburg. Fortareata a devenit una dintre principalele atractii ale orasului in principal datorita importantei sale si multimii de cladiri incarcate de istorie.

In 1703 cand Petru cel Mare a cucerit aceste teritorii de pe malurile Nevei, a luat si hotararea de a construi un fort pentru a protaja viitoarea capitala de eventualele atacuri ale armatei sau marinei suedeze. A ales mica insula Zayachy din Delta Nevei pentru a ridica fortareata si cele sase bastioane din pamant si cherestea, lucrare care a fost terminata in mai putin de un an. Din 1706 pana in 1740, fortul a fost refacut din piatra si aproximativ 30 de ani mai tarziu a fost complet imbracat in granit.

Fortareata Petru si Pavel Fortareata Petru si Pavel

Fortareata nu a trecut prin niciun razboi deoarece rusii i-au infrant pe suedezi inainte de a termina fortareata. Din acest motiv a fost folosita pe post de garnizoana si apoi inchisoare pentru prizonieri politici, tot aici existand si o camera de tortura. Incepand cu 1721 a gazduit un numar impresionant de personalitati, printre care se numara si fiul lui Petru cel Mare, Alexei, care a fost executat aici dupa ce a fost in prealabil torturat. Printre alti oameni celebri inchisi aici de-a lungul anilor s-au numarat Maxim Gorky, Fyodor Dostoevsky, Leon Trotsky sau Alexander Lenin, fratele lui Vladimir Lenin. Fortareata a fost atacata in timpul revolutiei din februarie 1917 si mai tarziu in acelasi an a cazut in mainile bolsevicilor. Pana in anul 1924 o mare parte a fortaretei fusese deja transformata intr-un muzeu si o mare parte a sa a fost grav avariata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Dupa razboi a fost restaurata in totalitate.

Pentru a intra in fortareata, turistii trebuie sa treaca peste podul Sf Ioan, care duce spre Poarta Sf Ioan sau Poarta lui Ivan. O a doua poarta mult mai ornata iese apoi in calea vizitatorilor – Poata Sf Petru. Aceasta a fost construita intre 1714 si 1718 dupa un proiect al lui Domenico Trezzini si a inlocuit poarta initiala care era din lemn. Poara seamana cu un arc de triumf si este decorata cu blazonul imperial, un vultur incoronat cu doua capete. Dupa trecerea portii turistii ajung in fortareata propriu zisa, si pot vedea casa inginerilor in stanga si cladirea arsenalului de artilerie in dreapta.

In centrul fortaretei se gaseste Catedrala Petru si Pavel cu al sau turn spiralat de 122 de metri inaltime si cu un inger auriu in varf. Catedrala, proiectata de acelasi Trezzini, este una dintre cele mai importante atractii turistice din oras. Constructia bisericii a inceput in 1712 si a fost finalizata 12 ani mai tarziu in 1724. A fost lovita de fulger si a fost grav avariata in urma incendiului ce a izbucnit in secolul al 18-lea. A fost putin modificata si reconstruita in 1776.

Superba catedrala din interiorul fortaretei Petru si Pavel cu ale sale extraordinare iconostase a fost locul de odihna vesnica pentru toti Imparatii si Imparatesele Rusiei de la Petru cel Mare la Alexandru al III-lea.

Printre alte caldiri din cadrul fortaretei ce merita mentionate se numara Marele Mausoleu Ducal, unde mai multi duci si ducese au fost inmormantati. Casa de la debarcader este locul de unde puteti cumpara bilete pentru a putea vizita catedrala iar casa Comandantului este locul unde locuia ofiterul aflat la conducerea fortaretei. Tot aici se gaseste si Muzeul Orasului, locul unde turistii pot afla lucruri foarte interesante despre istoria orasului Sankt Petersburg.

Plajele situate chiar la baza zidurilor fortaretei sunt foarte populare printre localnici si sunt destul de aglomerate in timpul verii. Chiar si iarna in perioadele cand soarele se mai gaseste pe cer, sunt destui aceia care vin aici si chiar unii curajosi porecliti morse, care sparg ghiata si fac baie in apa inghetata. 

Informatii despre vizitarea Fortaretei Petru si Pavel

Adresa:
Petropavlovskaya Krepost 3, Petrograd, Sankt Petersburg, Rusia

Transport:
metrou - Gorkovskya

Pret bilet de intrare:
Intrarea in fortareata e gratuita. Biletul pentru toate atractiile este 250 de ruble pentru adulti si 150 de ruble pentru studenti.

Orar:
Fortareata este deschisa intre 6:00 AM si 10:00 PM.
Expozitiile sunt deschise de la 11:00 AM la 6:00 PM de joi pana luni. Marti e deschis doar intre 11:00 AM si 5:00 PM.

Vizualizari: 361