Catedrala Sfantul Isaac din Sankt Petersburg


Catedrala Sfantul Isaac din Sankt Petersburg este o constructie monumentala cu un dom impresionant ce a fost ridicata in secolul al 19-lea dupa un proiect al lui August Montferrand. Domul catedralei din Sankt Petersburg este unul dintre simbolurile orasului si este vizibil de la multi kilometri distanta.

Aceasta este a patra biserica ridicata in acelasi loc si inchinata Sfantului Isaac Duhovnicul, un calugar ce in secolul al 4-lea a fost incarcerat de imparatul roman Valens. Sfantul Isaac a fost in cele din urma eliberat de succesorul lui Valens, Teodosius.

Catedrala Sfantul Isaac din Sankt Petersburg Catedrala Sfantul Isaac din Sankt Petersburg

Ziua in care este celebrat sfantul este pe data de 30 mai, ziua de nastere a lui Petru cel Mare. Acesta a fost si motivul pentru care marele tar ar Rusiei a poruncit sa fie ridicata aceasta biserica in onoarea Sfantului Isaac. O mica biserica de lemn a fost sfintita pe acest loc inca din 1707, cu doar patru ani inainte ca Petru sa fondeze orasul Sankt Petersburg.

Dupa razboaiele cu Napoleon au fost finalizate planurile pentru o noua biserica care sa o inlocuiasca catedrala veche din secolul al 18-lea ce inca nu fusese terminata. Noua Catedrala Sf Isaac trebuia sa fie cea mai mareata dintre toate bisericile Imperiului Rus. Tarul Alexandru I l-a ales pe arhitectul francez August Montferrand pentru a conduce acest proiect si constructia a fost pornita in anul 1818.

Fundatia acestei biserici colosale a ridicat probleme importante deoarece solul era unul destul de moale pentru a sustine asa o structura. In cele din urma Montferrand a folosit o tehnica ce fusese folosita pe scara larga timp de secole la rand in Venetia: mii de piloni de lemn au fost infipti in pamant pentru a asigura o fundatie solida. Patruzeci de ani mai tarziu, in 1858, biserica a fost terminata. Montferrand a murit la doar cateva luni dupa ce si-a terminat capodopera.

Catedrala Sf Isaac are un plan de inspiratie greceasca cu fundatia in forma de cruce, un dom mare, central si patru domuri mai mici in fiecare colt. Patru intrari monumentale sunt decorate cu coloane corintiene, basoreliefuri si sculpturi. De remarcat este basorelieful de la intrarea din partea vestica, care il infatiseaza pe Sfantul Isaac atunci cand s-a intalnit cu Imparatul Teodosius si sotia acestuia Flacilla, basorelief ce este opera lui Ivan Vitali. Vitali a modelat capul lui Teodosius dupa cel al tarului Alexandru I si pe cel al Flacillei dupa cel al sotiei tarului, Elisabeta Alexeievna.

Superbul dom al Catedralei Sfantul Isaac se inalta la 101.5 metri si paote fi vazut de aproape oriunde din centrul istoric al orasului Sankt Petersburg. Domul este placat cu aur pur si decorat cu statui de ingeri sculptati de Josef Hermann. Turistii care se incumeta sa urce pe colonada de la baza domului sunt rasplatiti cu niste privelisti deosebite ale orasului.

Pentru decorarea catedralei nu s-a facut niciun fel de rabat fiind folosite cele mai scumpe materiale; 14 tipuri diferite de marmura si multe pietre semi-pretioase au fost folosite pentru decoratiuni, acesta fiind unul din motivele pentru care constructia catedralei a costat de aproape 10 ori mai mult decat cea a Palatului de Iarna. Cei mai renumiti artisit ai vremii, printre care Karl Bryullov si sculptorii Ivan Vitali si Peter Clodt, au colaborat pentru a crea o serie intreaga de decoratiuni splendide.

Karl Bryullov este autorul frescei din interiorul domului care o infatiseaza pe Maria inconjurata de sfinti. In centrul frescei la o inaltime de 80 de metri este agatat un porumbel de argint. Acest porumbel cu o anvergura a apripilor de peste un metru si jumatate reprezinta Sfantul Duh. Zidurile bisericii sunt decorate cu fresce superbe si mozaicuri foarte diverse. Iconostasul este decorat cu vitralii unice si deasupra se gaseste o sculptura a lui Cristos, opera a lui Peter Clodt.

Informatii practice despre vizita la Catedrala Sf Isaac din Sankt Petersburg

Adresa:
Isaakievskaya Pl nr.1, Sankt Petersburg, Rusia

Transport:
metrou - Sennaya Ploshchad

Pret bilet de intrare:
250 ruble pentru catedrala, 80 ruble pentru cupola.

Orar:
In perioada mai - septembrie de joi pana marti de la 10:00 la 19:00; octombrie - aprilie de joi pana marti de la 11:00 la 18:00. Casa de bilete se inchide mereu cu o ora inainte de ora de inchidere a catedralei.

Vizualizari: 453