Strada Getreidegasse din Salzburg


Aleea Getreidegasse este cea mai aglomerata strada din oras avand multe magazine, foarte scumpe fata de restul orasului. Sarmul strazii Getreidegasse, probabil cea mai faimoasa strada de cumparaturi din oras, nu este dat doar de casele inalte si foarte apropiate si de magazinele ispititoare ci si de pasajele romantice si curtile interioare.

Tipic acestor case sunt ferestrele care devin din ce in ce mai mici spre etajele superioare precum si arcadele lor. Muzeul Mozart este situat in camerele care au fost ocupate de familia lui Mozart. Desi casele de pe Getreidegasse par sa fie foarte inguste, ele nu sunt mici, fiind extinse in spate. In urma cu cateval secole, spatiul din spate al casei era ocupat de o gradina. Mai tarziu, gradinile au lasat loc atelierelor, depozitelor, grajdurilor sau pentru apartamentele servitorilor.

Strada Getreidegasse Strada Getreidegasse din Salzburg

In ultimii ani, cladirile sunt utilizate de magazine creascand astfel suprafata magazinelor. Pasajele au fost si ele transformate pentru a servi drept galerii de shopping acoperite.

Aceste cladiri interconectate au conferit Salzburgului un aer arhitectural special. Fiecare curte este o opera de arta: coloane, pasaje arcuite, balustrade de marmura, nume de cladiri si date gravate etc. Pergola, scarile abrupte si apropiate precum si aranjamentele florale colorate din arcade confera o atmosfera unica. Pasajul din casa Schatz conducand din Getreidegasse nr. 3 spre Piata Universitatii este probabil cel mai frecventat pasaj. Un impresionant basorelief ilustrand-o pe Fecioara Maria cu pruncul este localizat intr-o nisa intunecoasa. O placa, comemoreaza deasemenea, pe liderul socialist german August Bebel. Curtile interioare, cele mai multe decorate cu arcade trebuiesc neaparat vizitate.

Astazi, foarte multi turisti sunt atrasi de strada Getreidegasse datorita magazinelor care vand bijuterii, costume traditionale, antichitati, produse din piele, parfumuri, delicatese, haine si aproape orice isi poate dori cineva.

Vizualizari: 93