Manastirea si cimitirul Sf. Petru din Salzburg


Cartierul din jurul manastirii benedictine Sf Petru este cel mai vechi cartier din Salzburg. Intrarea principala in manastire se gaseste fata in fata cu o intrare laterala de la Franziskanerkirche (Biserica Sf Fancisc). Manastirea Sf. Petru din Salzburg este cea mai veche manastire din lumea germanica. Exista oameni care sustin ca este cea mai veche manastire activa permanent de la nord de Alpi. Manastirea a fost repusa pe picioare de Sf. Rupert in anul 696.

Rupert avea nevoie de o baza pentru munca sa de misionar. Se presupune ca a folosit o comunitate existenta de calugari, ale carei origini se pare ca dateaza din vremea Sfantului Severin din secolul 5. Aceste lucruri sunt atestate de documente scrise si de inscriptiile de pe pereti. Pana in anul 987 staretul Manastirii Sf. Petru era chiar episcopul de Salzburg. Dupa acest an cele doua functii au fost separate chiar daca Sf. Petru a ramas resedinta oficiala a episcopului pana in anul 1110.

Cimitirul Sf. Petru din Salzburg Cimitirul Sf. Petru din Salzburg

Istoria Manastirii Sf Petru din Salzburg

In Evul Mediu a aparut o competitie intre manastire si episcopie. Manastirea Sf. Petru a devenit cunoscuta pentru scriptoriumul sau (locul unde se copiau manuscrisele) si a trecut printr-o serie de reforme moderniste in secolul al 15-lea, numite reformele Melk dupa manastirea cu acelasi nume. In anul 1622, Printul Arhiepiscop Paris Lodron a fondat Universitatea din Salzburg, o universitate benedictina aflata sub patronajul Manastirii Sf. Petru. Universitatea din Salzburg a fost controlata de Manastirea Sf. Petru pana la secularizarea si in final transformarea universitatii intr-un colegiu in anul 1810.

Re-fondarea ca universitate cu drepturi depline este de asemenea in stransa legatura cu Manastirea Sf. Petru din vreme ce Staretul Karl Klotz este cel care a pus bazele acestui efort comun in anul 1926. Un an mai tarziu Manastirea Sf. Petru a fost ridicata in rang. Nazistii i-au expulzat pe calugarii benedictini si le-au confiscat toate bunurile dar nu au desfiintat manastrirea ca atare. Calugarii s-au intors imediat dupa razboi.

Manastirea Sfantul Petru are in proprietatea sa foarte multe terenuri in Salzburg si in jurul orasului; aceste proprietati ajuta la munca caritabila, spirituala si culturala a celor aproximativ 20 de calugari. In anul 2010, Marele Staret al manastirii, Bruno Becker, a demisionat dupa ce-a recunoscut abuzul sexual al unui copil in urma cu aproximativ 40 de ani. Incidentul a fost desoperit in cadrul unui val de cazuri similare raportate prin toata Europa si a cauzat multe dezbateri aprinse in Salzburg, unde Manastirea Sf. Petru si staretul ei au un status privilegiat.

Arhitectura Manastirii Sf. Petru din Salzburg

Biserica de la Sfantul Petru este in stil romanesc si dateaza din vremurile fondarii manastirii. A fost decorata cu elemente ale stilului baroc la inceputul secolului al 17-lea sub staretul Beda Seeauer. Este una din multele cladiri din Salzburg care contin elemente din stilurile romanesc si rococo.

Prima biserica de aici a fost probabil construita la putin timp dupa moartea Sfantului Rupert dar din aceasta nu a mai ramas in picioare decat parterul turnului de vest. Dupa incendiul din anul 1127, prezenta basilica a fost ridicata, sub abatele Balderich, in jurul anului 1130.

Naosul prinvipal al bisericii contine altarul Rupert cu asa numitul “mormant de piatra” care a fost mormantul initial Sfantului Rupert. Cateva oase ale sfantului sunt tinute intr-un sanctuar al altarului in mijlocul naosului, insa majoritatea relicvelor sfantului Rupert sunt pastrare in alt sanctuar sub altarul principal din catedrala din Salzburg.

In naosul din dreapta se gaseste al doilea mormant al unui sfant, Sfantul Vitalis, facut din marmura rosie de Adnet. Altarul principal este si el din marmura si este decorat cu o pictura de Martin Johann Schmidt. Decoratiile ii apartin lui Benedikt Zöpf iar frescele si cateva dintre picturi lui Franz Xaver Konig. In jurul capelelor se pot admira o serie de fresce moderne de Anton Faistauer.

Manastirea Sf. Petru gazduieste cea mai veche biblioteca din Austria. Una dintre piesele cele mai importante ale colectiei este o piesa din secolul al 8-lea numita Verbrüderungsbuch. Biblioteca a fost modernizata in stil rococo in anul 1768. Aceasta biblioteca nu este deschisa publicului larg si poate fi vazuta foarte rar cu ghid la ocazii speciale. Biblioteca de la Manastirea Sf. Petru detine aproximativ 100.000 de volume. Tot aici se gasesc si colectii de diverse adnotari si instrumente muzicale, arhive importante si alte colectii ce se gasesc in posesia manastirii. Turistii vor observa mai repede celebrul cimitir si vechiul restaurant Peterskeller; acesta din urma dateaza din anul 803.

Adresa:
St. Peter Bezirk, Salzburg, Austria

Transport:
Autobuz: 5, 6, sau 55

Preturi:
Vizitarea manastirii este gratuita
La catacombele din cimitir intrarea este 1.00 € pentru adulti si 0.60 € pentru copii.

Orar:
Intre aprilie si septembrie este deschis zilnic in tr 6:30 AM si 7:00 PM;
Intre octombrie si martie este deschis zilnic intre 6:30 AM si 6:00 PM.

Vizualizari: 455