Salzburger Dom - Catedrala din Salzburg


Domplatz – Piata Catedralei – se gaseste chiar in fata Domului din Salzburg si este ingradita de Castelul Residenz si de Manastirea Sf. Petru. Chiar deasupra ferestrei principale de la Sf. Petru se poate vedea desenata o fata care are o grimasa spre Residenz, Castelul Printului Arhiepiscop. Aceasta a fost facuta pentru arata oamenilor ca marele staret de la Manastirea Sf Petru isi poate permite sa se lege de Printul Arhiepiscop al Salzburgului.

Trecand de arcadele catedralei de Giovanni Antonio Darios, se ajunge in Residenzplatz la nord sau la Kapitelplatz in sud de Salzburger Dom. Sub arcadele nordice se poate vedea o statuie a cardinalului de Giacomo Manzu. Statuia Madonnei aflata in Domplatz, chiar in centrul pietei, este opera lui Johann Baptist Hagenauer. Acesta a realizat-o intre anii 1766 si 1771. Statuile ce se gasesc pe laterale reprezinta ingeri si diavoli dar si alegorii ale bisericii si adevarului.

Domplatz este locul unde “Jedermann” este pus in scena in timpul Festivalului Salzburg, imbinand fatada catedralei cu decorul dramatic. La sfarsitul lunii Noiembrie si in Decembrie, tot aici se organizeaza o Piata de Craciun ce atrage mii de vizitatori.

Catedrala din Salzburg Catedrala din Salzburg

Primul Dom din Salzburg

Locul unde se gaseste actuala Catedrala din Salzburg a fost probabil un loc sfant folosit pentru ritualuri si sacrificii inca din perioada Celtica si Romana a orasului Salzburg. Este un lucru cunoscut ca primul Dom a fost construit sub supravegherea Sf. Virgil, care este posibil sa fi folosit fundatiile facute de Sf. Rupert. Primul Dom din Salzburg a fost atestat in anul 774. In acest an ramasitele Sfantului Rupert au fost transferate in Dom de la Manastirea Sf. Petru.

Asa numitul Virgil Dom din Salzburg a fost construit intre anii 767 si 774 si avea 66 de metri lungime si 33 latime. Aceste dimensiuni faceau din Domul din Salzburg una dintre cele mai mari cladiri sacre din Europa acelor vremuri. Arhiepiscopul Arno a fost primul care a pus la cale schimbari si renovari ale Domului, care au avut loc pentru o perioada de aproape 70 de ani. In anul 842 insa, Salzburger Dom a luat foc dupa ce a fost lovit de fulger. Trei ani mai tarziu, reconstructia Ccatedralei din Salzburg a fost inceputa.

Incendiile au lovit Domul din Salzburg de multe ori

Sub domnia Arhiepiscopului Hartwig, s-a construit un cor foarte lung, o cripta si inca o aripa a catedralei a fost ridicata in partea de vest intre anii 1000 si 1020. Sub arhiepiscopul Konrad I doua turnuri au fost construite pe aripa de vest intre anii 1106 – 1147. In anul 1167 Virgil Dom din Salzburg a luat iarasi foc. De aceasta data a fost si mai rau afectat de incendiu dar sub domnia Arhiepiscopului Konrad III, Salzburger Dom a fost iarasi refacut. A rezultat cea mai mare biserica construita vreodata in Salzburg: 122 de metri lungime, 48 de metri latime, o suprafata totala de 5200 de metri si cinci naosuri au facut din Salzburger Dom cea mai mare catedrala in tot Sfantul Imperiu Roman. In jurul anului 1200 noul Salzburger Dom a fost deschis in mod oficial printr-o ceremonie. De-a lungul secolelor, Domul din Salzburg a mai fost victima incendiilor de mai multe ori. Cel de-al 8-lea incendiu a adus sfarsitul Domului Virgil si fundatiilor acestuia in anul 1598.

Un nou inceput pentru Catedrala din Salzburg

Fundatia romanesca a fost foarte rau avariata si acoperisul s-a prabusit iar Arhiepiscopul Wolf Dietrich von Raitenau a poruncit ca ceea ce mai ramasese din vechea catedrala sa fie demolat. Munca a durat sapte ani dar rezultatul a fost ca nimic nu a mai ramas din vechea cladire decat niste parti ale criptei. Pentru o reconstructie mai elaborata decat in randurile trecute, Wolf Dietrich l-a angajat pe constructorul italian Vicenzo Scamozzi. Planurile originale ale lui Scamozzi propuneau un Dom in care ar fi incaput 16000 de oameni – toata populatia orasului Salzburg din acea perioada. Chiar si un megaloman ca Wolf Dietrich von Raitenau s-a vazut nevoit sa spuna nu unei asemenea idei si lucrarile la o catedrala mai mica au inceput in anul 1611.

Conflictul cu Bavaria din 1612 l-a facut pe Wolf Dietrich sa dispara intr-o “temnita” (un apartament luxos din fortareata Hohensalzburg) si lucrarile au fost intrerupte. Succesorul lui Wolf Dietrich, Printul Arhiepiscop Markus Sittikus l-a angajat pe Santino Solari in anul 1614 pentru a termina lucrarea. La moartea lui Sittikus, Salzburger Dom era aproape complet si a fost terminat sub domnia Printului Arhiepiscop Paris Lodron care a inaugurat catedrala in anul 1628. Turnurile au fost finalizate in anii 1652 si 1655. De atunci Salzburger Dom a fost avariat grav in doua dati: in timpul lucrarilor de renovare, Domul a luat foc in anul 1859 si in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial cand o bomba a armatei americane a lovit cladirea atat de rau incat domul s-a prabusit. Din anul 1945 pana in 1959 Salzburger Dom a fost reconstruit in forma sa initiala si redeschis de Arhiepiscopul Andreas Rohracher.

Fatada Catedralei din Salzburg este impartita in trei unitati orizontale si acoperita cu asa numita marmura Untersberg, care in sens geologic nu este deloc marmura. In fata portilor principale se pot vedea patru statui imense pe al caror piedestal se poate zari blazonul Printului Arhiepiscop Guidobald von Thun si al Printului Arhiepiscop Johann Ernst von Thun.

Cele doua siluete din lateral dateaza din 1660 si sunt facute de Bartolomaus van Opstal si-l reprezinta pe Sf. Rupert cu un butoi de sare si Sf Virgil cu o biserica. Statuile centrale au fost facute in 1697 si in 1698 de Bernhard Michael Mandl si-l reprezinta pe Sf Petru cu cheile raiului si pe Sf Pavel cu o sabie. In spatele celor patru statui se afla intrarea principala in Salzburger Dom. Cele trei porti au fost facute din bronz in anii 1957 si 1958 si reprezinta cele trei virtuti divine. Poarta Credintei (“Tor des Glaubens”) din partea stanga a fost facuta de Toni Schneider-Manzell. Poarta centrala este Poarta Dragostei (“Tor der Liebe”), facuta de Giacomo Manzu iar Poarta Sperantei (“Tor der Hoffnung”) este cea din dreapta si a fost facuta de Ewald Matare.

Fatada Domului din Salzburg

Pe fatada se pot vedea in centru patru evanghelisti iar deasupra celor doua ferestre se gasesc un leu si o capra, animalele de pe blazonul Printului Arhiepiscop Paris Lodron si Printului Arhiepiscop Markus Sittikus. Deasupra ferestrelor se gaseste o coroana aurie care se potriveste cu statuia Madonnei din Domplatz daca este privita de sub arcadele de la Wallistrakt. Top pe fatada se mai gasesc statui ale lui Moise tinand Cele Zece Porunci si Elias flancand un salvator crestin in centru. Aceste trei statui au fost facute de Tommaso di Garona in anul 1660. Tot el este cel care a construit si fantana Residentz. Turnurile de pe laterale sunt si ele impartite in trei parti distincte. Pe ele se gasesc ceasurile si clopotele de la Salzburger Dom. Aceste turnuri au fost prezentate cetatenilor orasului Salzburg in cadrul unei ceremonii organizata de Printul Arhiepiscop Paris Lodron in anul 1628. In timpul razboiului toate clopotele, cu exceptia a doua dintre ele, au fost demontate pana in anul 1961. De atunci si pana in zilele noastre exista sapte clopote in Domul din Salzburg. Cel mai mare dintre ele este “Salvatorglocke” (Clopotul Salvarii) ce cantareste 14.256 kg. Este al doilea clopot ca marime din Austria.

Statuile, clopotele si turnurile Domului Salzburg

In naosul din Salzburger Dom se gasesc picturi ale lui Donato Mascagni si Ignazio Solari, ce prezinta scene din viata si patrimile lui Cristos. Punctul principal de atractie al Catedralei din Salzburg este fara indoiala domul sau, inalt de 71 de metri. Aceiasi doi artisti care au decorat naosul au pictat si cele doua randuri de cate opt fresce fiecare de pe dom, ce prezinta scene din Vechiul Testament. Aceste opere se imbina perfect si sunt legate tematic de cele din naos. Deasupra acestor picturi se pot vedea imaginile a patru evanghelisti si dincolo de ei, se observa blazonul Printului Arhiepiscop Paris Lodron si al Arhiepiscopului Andreas Roracher – cel care a redeschis catedrala dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Intreaga istorie a orasului Salzburg se regaseste in Domul Catedralei din Salzburg. De la Sfantul Francis la epitafele mai multor Printi Arhiepiscopi, si de la Sf Rupert si Sf Virgil la alegorii religioase. Printre toate aceste figuri si scene religioase si istorice se poate citi o inscriptie: “Notas mihi fecisi vias vitae” – Tu mi-ai aratat drumul vietii.

Orga Catedralei Salzburg

Orga Domului din Salzburg, cea care este folosita pentru slujbele de astazi a fost construita in anul 1988, dar vechea orga de la Salzburger Dom e practic aceeasi care este opera celebrului constructor de orgi Josef Christoph Egedacher din anul 1703. Din iunie pana in septembrie puteti merge la un recital de orga in fiecare miercuri si sambata la ora 11:15. Recitalul dureaza aproximativ o ora. Pe partea dreapta a altarului principal se gaseste intrarea in cripta. Aceasta se bazeaza pe fundatiile vechii Catedrale Sf. Virgil, ale carui moaste se gasesc in cripta. In turnul rotund puteti vedea un mozaic din care va puteti da seama de scala vechiului Dom in comparatie cu cel actual. Cripta este locul in care sunt inmormantati toti Arhiepiscopii de Salzburg. In “Zehneckraum” – camera cu zece colturi – se gasesc mormintele Printilor Arhiepiscopi din secolele 17 si 18.

Catedrala din Salzburg este locul in care a fost botezat Mozart. Fantana medievala ce a fost folosita pentru acest lucru inca exista in Catedrala din Salzburg si poate fi vazuta chiar in apropierea intrarii in Dom.

Adresa:
Domplatz
5020 Salzburg

Orar:
Catedrala este deschisa zilnic in intervalul 8:00 AM - 7:00 PM
Muzeu este deschis dupa cum urmeaza:
de luni pana sambata: 10:00 AM - 5:00 PM
Duminica si de sarbatori: 11:00 AM - 6:00 PM

Preturi:
Intrarea in catedrala este gratuita, dar se percepe o taxa pentru a vedea Muzeul Catedralei din Salzburg (Dom Museum).
Muzeu: 5\6 € adulti (in functie de perioada din an), 1.50\2.00 € copii
Cu Salzburg Card intrarea la muzeu este gratuita.

Vizualizari: 374