Casa lui Mozart din Salzburg


Salzburg n-ar fi Salzburg daca locurile legate de Mozart n-ar fi exploatate la maxim de industria turistica din oras. Exista doua muzee memoriale Mozart in Salzburg: unul in locul in care s-a nascut mare geniu si celalalt in locul unde a trait. Ambele merita vizitate.

Casa din Getreidegasse nr 9 a fost locul in care a trait familia Mozart intre anii 1747 si 1773 si tot aici Wolfgang Amadeus Mozart s-a nascut pe 27 ianuarie 1756. Casa in care s-a nascut Mozart este astazi cel mai popular muzeu din Salzburg.

Muzeul aflat in casa unde s-a nascut Mozart gazduieste niste piese importante cum ar fi vioara folosita de Mozart in copilarie, pe vremea micului Mozart, vioara sa de concert, clavecinul, portrete, scrisori si alte obiecte ce au apartinut familiei Mozart. Unele tablouri celebre sunt de asemenea expuse aici cum a fi „Mozart pe pian”, un tablou neterminat al cumnatului sau Joseph Lange.

O alta camera este dedicata in intregime operelor lui Mozart si locului important pe care acestea le ocupa in istoria muzicii.Partea din spate a muzeului are vedere spre piata Universitatii din Salzburg si de fapt nu a gazduit niciun membru al familiei Mozart. Acolo a fost apartamentul vecinilor lui Mozart ce a fost cumparat de Fundatia Internationala Mozart in 1981 pentru a recrea in cadrul muzeului felul cum traia o familie din clasa mijlocie a secolului al 18-lea.

Muzeul Mozart fiinteaza din anul 1880, cand Fundatia Internationala Mozart l-a inaugurat si l-a deschis publicului. Astazi este una din principalele atractii turistice ale orasului Salzburg atragand mii de turisti in centrul vechi al orasului. Cladirea in sine care gazduieste muzeul se numeste „Hagenauerhaus”, luandu-si numele dupa proprietarul si prietenul familiei Mozart, Johann Lorenz Hagenauer.

Casa lui Mozart din Salzburg Casa lui Mozart din Salzburg

Muzeul Mozart - casa unde a trait marele compozitor

Cel de-al doilea muzeul dedicat marelui Wolfgang Amadeus Mozart este deschis in casa in care acesta a trait din Makartplatz, intr-o cladire numita „Tanzmeisterhaus”. Initial aici erau doua case asa cum arata documente din 1617. In anul 1685 cele doua case au fost unite intre ele si in 1711, proprietarul Lorenz Speckner si-a luat o licenta pentru o scoala de dans. Tanzmeister in seamna profesor de dans. De fapt dansul insemna mult mai mult decat miscare in ritmuri de muzica – lectiile erau tintite spre nobilimea tanara si spre copiii unor oameni bogati si erau menite sa-i instruiasca in protocolul si manierele de la curtea regala. Cel de-al doilea instructor de dans s-a numit Franz Gottlieb Speckner si era un prieten al familiei Mozart.

In anul 1765, familia Mozart a inceput sa se gandeasca la mutarea din Getreidegasse deoarece conditiile de acolo nu mai erau suficiente pentru familie. Speckner a murit in 1767 iar verisoara sa Maria Anna Raab nu a dus mai departe scoala de dans dar a inceput sa inchirieze sala pentru nunti si alte evenimente. In aceasta perioada, Mozart se afla in turneu prin Europa insotit doar de tatal sau, dar era clar ca odata intorsi in Salzburg vor avea nevoie de o casa mai mare. In 1773, familia Mozart s-a mutat in cele din urma in Tanzmeisterhaus. Aici Mozart avea spatiu destul pentru repetitii si intruniri cu caracter social. In aceasca casa a compus multe din operele sale dar a si scris multe scrisori – 232 din acestea s-au si pastrat.

Familia Mozart, ca rezidenti in Tanzmeisterhaus au fost intr-o continua tranzitie. Sora lui Mozart s-a casatorit si s-a mutat, mama sa a murit in 1778 iar Leopold Mozart a murit in 1787 la ceva vreme dupa ce Wolfgang deja se mutase in Viena. Dupa aceea, proprietatea a fost vanduta de mai multe ori.

In 1944 doua treimi din Tanzmeisterhaus au fost distruse in bombardamentele din cel de-al doilea razboi mondial. Proprietarul care nu era prea multumit de distrugerile aduse de bomba a vandut terenul unei societati de asigurari care a folosit terenul pentru a ridica o cladire de birouri. Treimea ramasa in picioare a fost vanduta catre Fundatia Internationala Mozart 1955, care a folosit-o ca muzeu.

Cladirea de birouri a societatii de asigurari a fost achizitionata de Fundatia Internationala Mozart in 1989 si a daramat-o in 1994 pentru a reconstrui Tanzmeisterhaus asa cum era la vremea cand Mozart a locuit in ea. Marea majoritate a cladirii este folosita pe post de muzeu.

Adresa:
Getreidegasse 9, A-5020 Salzburg / Austria

Orar:
deschis zilnic (inclusiv duminica si de sarbatori) de la 9:00 am la 5:30 pm (ultima intrare la 5 pm).
In iulie si august este deschis pana la 8 pm.

Pret:
biletul de intrare costa 7.00 €
Bilet combinat la Muzeul Casei in care s-a nascut Mozart si la Resedinta lui Mozart: 12,00 €
Este acceptat si Salzburg Card

Vizualizari: 1342