Rio de Janeiro - Sfaturi practice


O serie de informatii utile si sfaturi practice pentru o vacanta lipsita de griji la Rio de Janeiro

Pentru a va putea bucura din plin de vacanta la Rio de Janeiro sunt o serie de lucruri pe care ar trebui sa le cunoasteti inainte de inceputul calatoriei. In general nu aveti motive de ingrijorare, intrucat in Rio veti gasi tot ce aveti nevoie insa sunt cateva lucruri pe care merita sa le planificati dinainte.

Bancomate, carduri si case de schimb.

ATM Rio de Janeiro Bancomatele se gasesc la tot pasul dar in general sunt grupate in jurul zonelor comerciale, in mall-uri, in centrele turistice si in locurile foarte frecventate. Este bine de stiut ca bancomatele din cadrul bancilor se inchid dupa ora 22:00 ceea ce poate face dificila gasirea unui bancomat dupa aceasta ora. Daca totusi aveti nevoie de bani cash puteti incerca la benzinarii sau in magazine alimentare care sunt deschise pana mai tarziu. Majoritatea bancomatelor se gasesc in retelele Cirrus, Maestro si PLUS. Daca aveti de gand sa folositi cardul in Rio puteti suna la banca dumneavoastra inainte de plecarea spre Brazilia pentru a va asigura ca nu veti avea probleme in utilizarea cardului. Printre cele mai populare banci internationale din Brazilia se numara HSBC si Santander.

Tip: Multe bancomate nu au afisaj in engleza asadar e bine de stiut ca: "Saque" inseamna "Retragere", "Corrige" inseamna "Rectificare", "Entra" inseamna "Enter" si "Fim" inseamna "Sfarsit".

Cartile de credit sunt acceptate mai peste tot prin Rio de Janeiro, insa e bine de stiut ca aceste tranzactii sunt supuse unor comisioane de schimb valutar si de tranzactionare.

Daca preferati sa mergeti in Brazilia cu bani cash puteti cumpara din Romania dolari sau euro si ii puteti schimba la casele de schimb din Rio ce pot fi idenficate sub sigla "casa de cambio". Se gasesc case de schimb chiar si in terminalul de sosiri din Aeroportul Galeao dar si in zonele turistice din oras. Mare atentie la comisioanele de schimb valutar - puteti gasi un curs foarte bun dar casa respectiva poate percepe un comision care sa faca tranzactia mult mai putin rentabila.

Realul Brazilian

Moneda din Brazilia este realul (la plural Reais) si veti vedea peste tot facandu-se referinta la aceasta moneda folosindu-se simbolul R$. Simbolul bancar este insa BRL iar subunitatile sunt foarte similare cu cele de la euro si dolar. Realul este ceva mai valoros decat Leul Romanesc, cursul fluctuand un ultimii ani undeva intre 1.3 si 2.0 RON pentru un real brazilian.

Electricitate

Priza Rio de Janeiro In Rio este furnizat curent electric de 110V si 60 Hz. Multe hoteluri au si o priza de 220V care este in general pozitionata in baie. Brazilia incearca sa standardizeze prizele prezentate in imaginea alaturata insa exista multe alte locuri in care prizele sunt vechi si stecherele europene se potrivesc. Recomandarea noastra este insa sa va luati un adaptor pentru ca desi e posibil ca stecherul din Romania sa se potriveasca, timpii de incarcare ai unui laptop sau telefon mobil cresc foarte mult fara un astfel de dispozitiv. Multe hoteluri va pot chiar pune la dispozitie adaptoare daca nu puteti folosi prizele hotelului pentru a va incarca diferitele dispozitive cu care veniti din Romania.

Apa potabila

Apa din Rio de Janeiro, in special in hotelurile principale este considerata buna de baut. Cu toate acestea, desi apa de la robinet este clorinata, turistilor li se recomanda sa bea numai apa imbuteliata. Insa daca tot mergeti la Rio puteti sa micsorati consumul de apa si sa va orientati spre "Aqua de Coco" (lapte de cocos), bautura naturala care se gaseste la mai toate chioscurile de pe plajele din Rio. Cocktail-ul traditional caipirinha este si el o alternativa care insa contine destul de mult alcool.

Siguranta

Ca in orice oras mare, este important sa folositi precautia cand vine vorba de sigurata. Nu este recomandabil sa mergeti singuri pe strazile din Rio dupa lasarea intunericului sau sa purtati bijuterii ce pot atrage atentia rau-facatorilor. Atunci cand vizitati, aveti grija de bunurile dumneavoastra si mai ales de camere, pe care este bine sa le ascundeti cand nu le folositi. Ca regula generala daca aveti de gand sa vizitati Centro pe timpul serii, ar fi bine sa luati un taxi, intrucat Centro este destul de sigur pe timpul zilei insa poate deveni intimidant noaptea. De asemenea nu este recomandat sa vizitati favelele neinsotiti, insa din fericire nici nu aveti prea multe de vazut aici. Daca totusi sunteti curiosi sa vedeti o favela, puteti achizitiona un tur cu ghid. Rio de Janeiro este un general bine pazit si locuitorii sunt amuzanti si primitori insa este in acelasi timp si un loc special - atat ziua cat si noaptea - si va puteti simti foarte bine aici insa nu trebuie sa uitati nici un moment sa fiti precauti intrucat turistii sunt de multe ori panditi de fel de fel de infractori care va pot strica vacanta.

Ora oficiala in Rio de Janeiro

Brazilia este o tara foarte mare cu multiple fusuri orare. Rio de Janeiro are ora dupa standardul UTC/GMT minus 3 ore vara si minus 2 ore iarna. Ca exemplu, Rio de Janeiro este cu 4 ore inaintea Romaniei, insa exista o perioada de cateva saptamani atunci cand se schimba ora cand diferenta este de 5 ore.

Bacsisuri

In general taxa pentru servicii este inclusa in pretul bunurilor si seriviciilor din Rio de Janeiro. In marea majoritate a cazurilor veti vedea un adaos de zece procente la nota dumneavoastra de plata care este exact taxa pentru servicii. Daca serviciile au fost de proasta calitate puteti cere scoaterea acestei taxe de pe nota. La fel, daca v-ati simtit foarte bine, puteti lasa chiar mai mult decat scrie pe nota. La serviciile de taximetrie se obisnuieste sa se rotunjeasca pana la un real.

Fumatul

Fumatul a trecut in Rio prin aceeasi transformare prin care a trecut in America de Nord sau in tarile vestice din Europa. Fumatul este interzis in zonele publice inclusiv restaurante, baruri si transportul public. Multe zone comerciale sau localuri au insa si o zona pentru fumatori. La locul de munca fumatul nu este permis, la fel ca in biblioteci, autobuze, taxiuri, zone comerciale si rezidentiale, hoteluri si pensiuni.