Stadionul Maracana din Rio de Janeiro


Stadionul Maracana din Rio de Janeiro este considerat de multi adevaratul templu al fotbalului. Si daca in lume poate mai are concurenta la acest statut, in America de Sud cu siguranta nu sunt prea mult stadioanele de fotbal care se pot lauda cu o istorie mai bogata ca a celebrului Maracana.

Dupa ce a gazduit si finala Cupei Mondiale din 2014 dintre Germania si Argentina, stadionul Maracana a mai scris o pagina de istorie a celui mai popular sport din America Latina, sport care genereaza atatea pasiuni si influeteaza atatea destine. Inainte de Cupa Confederatiilor din 2013 si in vederea organizarii Cupei Mondiale din 2014, stadionul Maracana a trecut printr-un important proces de renovare, iar la patru luni dupa ce aceste lucrari s-au incheiat, Estadio de Maracana si-a deschis si portile pentru tururi organizate in perioadele cand nu se organizeaza meciuri de fotbal.

Stadionul Maracana din Rio de Janeiro Stadionul Maracana din Rio de Janeiro

Turul Stadionului Maracana

Turul stadionului Maracana incepe la primul nivel intr-o sala comemorativa unde se gasesc statuile legendarilor jucatori de fotbal brazilieni Zico si Garrincha, mingea cu care Pele a inscris cel de-al 1000-lea gol si scaunul folosit de Elisabeta a II-a atunci cand a vizitat stadionul in anul 1968. Se continua apoi spre sala unde se organizeaza conferintele de presa, lojele VIP si alte zone din tribune, turisitii reusind astfel sa-si faca o idee despre felul in care suporterii vad meciul din diferite parti ale stadionului. Exista si o "Calcada da Fama" - walk of fame - unde 100 dintre cei mai mari jucatori si-au lasat amprenta picioarelor in asfalt. Printre numele celebre de pe aceasta alee se numara Pele, Zagalo, Beckenbauer, Zico, Ronaldo sau Marta (singura femeie din expozitie).

A doua parte a turului stadionului Maracana incearca sa ofere turistilor o impresie despre cum este sa joci pe acest stadion, purtandu-i prin vestiarele unde sunt atarnate tricourile jucatorilor, prin camera unde se incalzesc acestia inainte de meci si unde este cantat imnul national al Braziliei atunci cand joaca nationala. Apoi turistii sunt purtati prin tunelul jucatorilor si pasesc mai apoi pe gazonul sacru al stadionului Maracana, bucurandu-se de o priveliste unica de la nivelul terenului. Astfel pot spune ca inteleg o frantura din ce simt jucatorii atunci cand pasesc pe acest stadion pentru a juca in fata a peste 70.000 de suporteri.

Inaugurarea stadionului renovat a fost un eveniment foarte important pentru oras fiind organizata o festivitate in cinstea re-deschiderii celebrului stadion care practic se identifica cu identitatea orasului Rio de Janeiro si chiar a intregii Brazilii.

Stadionul poarta numele oficial de Estadio Jornalista Mario Filho, si a fost initial construit pentru a gazdui Cupa Mondiala din 1950 insa primul meci de fotbal a fost gazduit aici cu putina vreme inainte de a incepe acea comptetitie. Meciul inaugural s-a desfasurat intre doua echipe "all stars" ale oraselor Rio de Janeiro si Sao Paolo. In fata unei audiente record de 199,854 de spectatori, nationala Braziliei a pierdut finala din 1950 impotriva reprezentativei statului Uruguay, generand o adevarata catastrofa nationala. Cu timpul capacitatea stadionului a fost mereu redusa pentru a creste siguranta spectatorilor, astazi Maracana putand gazdui 70,639 spectatori. Desi capacitatea a fost mult redusa, magia acestui stadion minunat s-a pastrat nealterata.

Vizualizari: 496