Rio de Janeiro - Scurt istoric
Un scurt istoric al orasului Rio de Janeiro - de la perioada coloniala la metropola de peste 6 milioane de locuitori.
Pe data de 1 ianuarie 1502, Gaspar de Lemos a ajuns din Portugalia in Brazilia si a intrat in Baia de Guanabara, ce era locuita la acea vreme de populatiile Tamoio. A confundat golful cu gura de varsare a unui rau sau fluviu si i-a dat numele de Rio de Janeiro - raul de ianuarie. Francezii si-au facut si ei un avanpost aici in 1555 pentru comertul cu lemn si au format o alianta cu triburile Tamoio impotriva portughezilor insa au fost alungati in 1567. Triburile Tamoio au fost si ele izgonite din regiune de catre portughezi care au fondat asezarea Sao Sebastiao do Rio de Janeiro.
Pana in secolul al 17-lea, Rio a devenit o asezare importanta din Brazilia, aici fiind adusi sclavi din Africa pentru a munci pe plantatiile de zahar si mai apoi in minele de aur de la Minas Gerais. Aceste mine de aur s-au dovedit a fi atat de profitabile incat au sporit si mai mult importanta orasului Rio de Janeiro pe masura ce aurul si diamantele de la Minas Gerais soseau in Rio. Importanta tot mai mare a orasului a fost oficial recunoscuta in momentul in care capitala a fost relocata de la Salvador, Bahia la Rio. Bogatia adusa orasului Rio de transportul de aur a transformat structura sociala dand nastere unei clase muncitoare libere, in contrast cu structura clasica a asezarilor coloniale bazate doar pe relatia stapan-sclav.
Inainte de invazia lui Napoleon in Portugalia din 1808, monarhul si curtea sa ce numara 15.000 de oameni s-au imbarcat pe vase si au pornit in voiaj spre Brazilia. Supusii de peste ocean au serbat sosirea suveranului atunci cand acesta a preluat conducerea Braziliei de la vice-regele sau. In cele din urma Dom Joao a devenit rege al Portugaliei dar datorita dragostei sale pentru Brazilia, a ramas aici si a declarat Rio, capitala noului Regat al Portugaliei, Braziliei si Algarvelor.
Odata cu declararea independentei Braziliei in 1822 a venit si declinul productiei si exportului de aur. Munca si toate eforturile au fost indreptate spre un nou produs: cafeaua. Productia si comertul de cafea au dus la dezvoltarea altor ramuri cum ar fi caile ferate, necesare pentru un transport mai eficient. Caile ferate au strans legaturile dintre orase si au dus la castiguri economice sporite. Cu toate acestea in 1889, industria de cafea din Rio a suferit un puternic declin datorat eroziunii si unor probleme cu solul dar si dependentei de sclavie. De aici a pornit un declin economic semnificativ care a facut ca Rio sa piarda si din importanta politica in favoarea unor localitati ca Sao Paulo si Minas Gerais.
Imagine din Rio de Janeiro in 1910
Spre sfarsitul secolului al 19-lea, populatia orasului a crescut extrem de rapid in principal datorita emigrantilor din Europa si chiar datorita migratiei interne. Prin anul 1891 Rio numara o populatie ce depasea jumatate de milion de locuitori. Orasul a continuat sa se dezvolte si sa se extinda intr-un ritm accelerat in urmatoarele doua secole, in acest proces fiind chiar inlaturati munti sau ridicate constructii in apele golfului si fiind inaltati zgarie nori avangardisti. Perioada dintre anii 1920 si 1950 este considerata epoca de aur a orasului Rio de Janeiro. Oligarhia formata de Sao Paulo si Minas a fost intrerupta iar Rio de Janeiro a inflorit economic prin construirea de fabrici de otel, santiere navale si un salt impresionant in industria petroliera. Tot in aceasta perioada a devenit o destinatie exotica cu hoteluri fastuoase unde celebritati din toata lumea veneau sa se bucure de distractiile locale sau sa joace la cazinourile din oras.
Rio a ramas capitala politica a Braziliei pana in 1960, an in care a fost inaugurata Brasilia si in care institutiile au fost transferate in noua capitala. Si in zilele noastre se mai discuta daca Rio a fost afectat sau a beneficiat de pe urma mutarii institutiilor statului spre noua capitala. In anii 60 au fost ridicati multi zgarie-nori dar in acelasi timp multe dintre cladirile frumoase ale orasului s-au pierdut pentru totdeauna. In aceeasi perioada favelele din Rio au crescut si au capatat dimensiuni greu de inchipuit iar imigrantii au continuat sa inunde orasul, venind din zonele saracite din nordul si din interiorul tarii. Astfel, populatia saraca a orasului Rio de Janeiro a devenit tot mai numeroasa, aceasta crestere aducand odata cu ea si o crestere a criminalitatii si a violentei.
Din 1964 pana in 1985, Brazilia a fost o dictatura militara, insa a fost o perioada tumultoasa cu multe proteste ca cel din 1068 cand 100.000 de oameni au pornit un mars spre Palacio Tiradentes. Regimul militar caruia i se opunea toata lumea, inclusiv politicienii din Rio, a luptat prin restrictionarea finantarii federale. Aceasta lipsa de finantare a dus la o deteriorare a infrastructurii orasului Rio de Janeiro si la un nivel de trai in general mult mai scazut.
In zilele noastre Rio este stabil din punct de vedere financiar si si-a regasit energia creativa care a dus la dezvoltarea sa anterioara, iar proiecte majore de dezvoltare si-au gasit finantarea. A devenit un centru al serviciilor, un centru financiar si un centru al industriei usoare. Au aparut proiecte de integrare a favelelor in restul orasului prin adaugarea conditiilor minime de igiena prin instalatii sanitare si curent electric dar si scoli, spitale si centre comunitare. Au fost initiate si proiecte de restaurare a cladirilor coloniale care impreuna cu alte masuri benefice urbei au dus la atragerea de noi afaceri in oras. Viata culturala din Rio a renascut si ea iar Carnavalul din Rio este doar unul din momentele in care spiritul festiv al orasului ajunge in atentia intregii lumi.
Trebuie tinut minte ca oricand o multime atat de mare se aduna intr-un oras imens cum este Rio de Janeiro, hotii de buzunare vor incerca sa profite de situatie. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa fiti paranoici insa trebuie sa evitati sa purtati aur, bijuterii sau ceasuri scumpe si de asemenea sa tineti sute de dolari pe jumatate iesite din buzunar. Incercati sa fiti cat de cat precauti cu bunurile de valoare fara a va impiedica insa sa va simtiti bine. Este indicat sa umblati doar cu ceva bani pentru a cumpara bauturi de la multitudinea de vanzatori ambulanti. Formatiile care canta la carnaval au de obicei si tricouri de vanzare la pretul de aproximativ 10 dolari bucata. Vanzarea acestor tricouri ii ajuta sa se descurce cu costurile pentru spectacolele care sunt oferite gratuit. Aceste tricouri sunt si niste suveniruri excelente intrucat nu sunt vandute decat in zilele carnavalului.