Carnavalul de la Rio


Carnavalul de la Rio este privit de multi drept cel mai mare spectacol de pe Pamant. Este o sarbatoare emblematica pentru spiritul vesel al orasului Rio si un motiv pentru care milioane de turisti aleg sa vina in vacanta aici.

Carnavalul este principalul eveniment anual din Rio de Janeiro. Momentul de desfasurare al Carnavalului de la Rio este in miezul verii din aceasta parte de lume, atunci cand fenomenul Carioca este la apogeu. Festivitatile ce au loc in aceasta perioadai atrag sute de mii de oameni din toate colturile lumii. Carnavalul este o petrecere de mari proportii ce dureaza nu mai putin de patru zile; incepe sambata si se termina martea, odata cu celebra sarbatoare Mardi Gras - din franceza, martea grasa. Numele de Martea Grasa se datoreaza unei traditii de a purta in aceasta zi pe strazile Parisului, un bou gras, ce avea rolul de a le aminti oamenilor ca incepe postul pastelui si ca nu au voie sa consume carne in aceasta perioada. Duminica Carnavalului de la Rio este cu sapte saptamani inainte de Pastele Catolic, de aceea perioada de desfasurare a carnavalului variaza de la an la an in functie de ziua in care pica pastele.

Carnavalul de la Rio - Parada scolilor de samba
Carnavalul de la Rio - Parada scolilor de samba

Originile carnavalelor sunt neclare insa majoritatea istoricilor sunt de acord ca isi au radacinile in sarbatori pagane din Roma Antica sau Grecia. Serbarile Carnavalului au fost importate in Rio din Italia, la sfarsitul secolului al 19-lea si si-au trait epoca de aur intre anii 1930 si 1950, cand aveau loc baluri ce au ramas in isotorie la Copacabana Palace sau la Teatrul Municipal.

Parada scolilor de Samba la Carnavalul de la Rio

Parada scolilor de samba a luat fiinta in anii 1930, la inceput intr-un mod mai timid doar in Praca Onze si mai apoi pe Av. Presidente Vargas. Aceasta parada si-a gasit o locatie permanenta in 1984 la Sambodrome, o structura ridicata in centrul orasului special pentru acest eveniment. In prezent parada scolilor de Samba este televizata in zeci de tari si in toate statele din Brazilia iar multa lume o priveste ca fiind cel remarcabil spectacol de pe Pamant.

Carnavalul de la Rio reprezinta insa mult mai mult decat Parada de Samba, existand o multime de alte manifestari culturale, amuzante si gratuite prin toate zonele orasului. Una dintre acestea este Banda de Ipanema ce a luat nastere in 1964 si care astazi face parte din mostenirea culturala a orasului, reusind sa atraga aproximativ 15.000 de oameni. Petreceri cu diferite teme se organizeaza prin mai toate cluburile si barurile din oras, biletele de intrare fiind in general acceptabile ca pret.

Trebuie tinut minte ca oricand o multime atat de mare se aduna intr-un oras imens cum este Rio de Janeiro, hotii de buzunare vor incerca sa profite de situatie. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa fiti paranoici insa trebuie sa evitati sa purtati aur, bijuterii sau ceasuri scumpe si de asemenea sa tineti sute de dolari pe jumatate iesite din buzunar. Incercati sa fiti cat de cat precauti cu bunurile de valoare fara a va impiedica insa sa va simtiti bine. Este indicat sa umblati doar cu ceva bani pentru a cumpara bauturi de la multitudinea de vanzatori ambulanti. Formatiile care canta la carnaval au de obicei si tricouri de vanzare la pretul de aproximativ 10 dolari bucata. Vanzarea acestor tricouri ii ajuta sa se descurce cu costurile pentru spectacolele care sunt oferite gratuit. Aceste tricouri sunt si niste suveniruri excelente intrucat nu sunt vandute decat in zilele carnavalului.