Rio de Janeiro - Cidade Maravilhosa


Ghid turistic al orasului sud-american Rio de Janeiro, supranumit "Cidade Maravilhosa", sau orasul minunat - informatii utile pentru o vacanta cat mai reusita la Rio de Janeiro.

Bine ancorat in curiozitatea turistilor din intreaga lume, Rio de Janeiro reuseste sa se pastreze an de an, in fruntea turismului din Brazilia si chiar din toata America de Sud. Urmand sa se numere printre orasele ce vor gazdui Cupa Mondiala de Fotbal - Rio va gazdui chiar finala Cupei Mondiale pe celebrul stadion Maracana - si doi ani mai tarziu urmand a fi gazda a Jocurilor Olimpice de Vara din 2016, Rio de Janeiro nu pare sa piarda prea curand statutul de perla a turismului din Brazilia.

Carnavalul de la Rio a intrat in 2004 in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai mare carnaval din lume. 400000 de turisti au venit atunci la Rio iar un loc in Sambadrom la una dintre parade a ajuns sa coste de la 300 la 600 de dolari.

Imagine panoramica Rio de Janeiro
Imagine panoramica Rio de Janeiro

Cu obiective turistice usor de recunoscut ca statuia lui Isus de pe Corcovado si cu privelisti unice in lume, Rio a reusit sa capete in anul 2012, statutul de membru al Patrimoniului Universal UNESCO sub titulatura de "Rio de Janeiro, peisaje carioca intre munte si mare". In aceasta calitate vor putea fi initiate diferite actiuni de conservare a bogatiei naturale si culturale din Rio de Janeiro.

Desi Brazilia nu duce lipsa de atractii turistice - Amazonul sau Cascada Iguazu numarandu-se printre locurile superbe din aceasta parte de lume - Rio de Janeiro ramane cel mai vizitat oras din Brazilia si nu intamplator exista sondaje conform carora nu mai putin de 97% dintre turistii care ajung la Rio declara ca vor sa si revina aici.

Pe langa Carnavalul de la Rio, o sarbatoare cunoscuta in orice colt al lumii, si pe langa serbarile de Anul Nou care sunt transmise in toate jurnalele de stiri de pe 1 ianuarie, Rio mai este cunoscut si pentru muzica traditionala braziliana. In Rio de Janeiro au luat nastere trei dintre stilurile muzicale cele mai importante ale Braziliei: samba, choro si bossa nova. Pentru turisti se organizeaza o multime de spectacole cu reprezentatii de samba, unde acestia pot servi bauturi traditionale cum ar fi caipirinha, un cocktail pe baza de cachaca, o bautura alcoolica din trestie de zahar, la care se adauga lime si zahar.

Din nefericire multa lume cunoaste Rio si pentru acte de violenta si criminalitate. Sefii cartelurilor de droguri din mahalale sau favelele sunt numai varful problemelor sociale ce sunt atat de vechi incat s-au transformat deja intr-o traditie. Favelele au devenit parte integranta a culturii cariocas si se organizeaza chiar tururi de vizitare a lor, aceste excursii fiind o modalitate de a afla istoria formarii lor si a vedea in deplina siguranta conditiile de viata din aceste zone defavorizate.

Rio de Janeiro este o poarta importanta de intrare in Brazilia, fiind cel mai important nod de transport al tarii dupa Sao Paulo, asa ca nu este greu sa calatoriti de aici spre alte parti ale Braziliei sau ale Americii de Sud. Sao Paulo se afla la 430 de km, Brasilia la 1160 de km, Foz do Iguazu la 1450 si Porto Alegre la 1550. Marea majoritate a zborurilor internationale si interne ajung la Aeroportul International Tom Jobim, cunoscut sub numele de Galeao care se afla la aproximativ 20 de km de centrul orasului si de cele mai importante hoteluri din Rio.

Peisaje care iti taie respiratia, plaje interminabile cu nisip fin pe malul oceanului, cum ar fi celebra Copacabana, Ipanema sau Leblon, atractii turistice si naturale impresionante, Carnavalul dar si o pofta de viata care transpare din sufletul carioca al locuitorilor sai, toate acestea si multe altele sunt motive pentru care Rio de Janeiro este o destinatie turistica ce atrage multe milioane de turisti din toate colturile lumii.