Turnul Pulberariei din Praga


Turnul Pulberariei din Praga este inalt de 65 de metri si este poarta spre ruta medievala care trece prin Centrul Vechi, peste Podul Carol si se indreapta spre castelul care troneaza in varful dealului.

Pana in anul 1836 acest traseu a fost folosit de monarhii Boemiei in drumul lor spre ceremonia de incoronare care avea loc in Catedrala Sfantul Vitus din Castelul Praga.

Turnul Pulberariei din Praga este un turn in stil gotic ce a fost construit in 1475 in timpul domniei Regelui Vladislav al II-lea Jagiello, chiar pe locul unde trona Turnul Muntelui, o constructie din secolul al XI-lea si care a fost una dintre cele 13 porti pe care orasul Praga le-a avut initial. Constructorul care s-a ocupat de ridicarea Turnului Pulberariei a fost Matous Rejsek. Acesta a ridicat un turn inspirat de Turnul Podului din Centrul Vechi, care fusese ridicat in secolul al XIV-lea. Lucrarile de constructie la Turnul Pulberariei au fost intrerupte intre anii 1477 si 1485 atunci cand o serie de revolte l-au obligat pe Regele Vladislav al II-lea sa fuga din palatul sau care era chiar langa turn. Pe locul fostului sau palat se gaseste acum Casa Municipala din Parga care a fost ridicata la incepul secolului al XX-lea.

Turnul Pulberariei din Praga Turnul Pulberariei din Praga

Din secolul al XVII-lea, turnul a fost folosit pentru a depozita praful de pusca si tot cam in aceiasi perioada si-a capatat si numele de Turnul Pulberariei. Un alt turn care este mai putin celebru ca acesta dar care poarta acelasi nume se poate gasi la Castelul Praga; acesta a fost candva un atelier al alchimistilor care incercau sa transforme plumbul in aur.

Monumentala constructie a fost grav avariata in timpul ocupatiei Prusace din 1757. A fost reconstruit intre anii 1875 si 1886 de catre Josef Mocker. In anii 1990, Turnul Pulberariei ca si multe alte constructii istorice din Praga au fost renovate. Turnul a fost decorat cu basoreliefuri ale unor steme si stindarde militare dar si mai multe statui care decoreaza fatadele estica si vestica. Turnul Pulberariei (Prasna brana) este situat la marginea Centrul Vechi. Un pod acoperit leaga turnul de Casa Municipala de alaturi.

Informatii practice despre Turnul Pulberariei din Praga

Orar:
Turnul pulberariei poate fi vizitat in orice zi din saptamana si este deschis dupa cum urmeaza:
Intre noimebrie si februarie: 10:00 - 18:00
In martie: 10:00 - 20:00
Intre aprilie si septembrie: 10:00 - 22:00
In octombrie: 10:00 - 20:00

Preturi:
Bilet intreg: 100 CZK.
Bilet redus 70 CZK. Beneficiaza de reducere copiii si studentii intre 6 si 26 de ani, seniorii peste 65 de ani, posesorii de carduri ISIC, EYCA si ASIG.
Bilet pentru familii: 250 CZK. Maxim 2 adulti si 4 copii cu varsta sub 15 ani.

Adresa:
Namesti Republiky 5 110 00  Praga 1, Centrul Vechi.

Transport:
metrou: linia B statia namestí Republiky, apoi luati tramvai sau mergeti pe jos.
tramvai: liniile 8, 15, 26, statia namestí Republiky.

Vizualizari: 609