Turnul Jindrisska din Praga


Turnul Jindrisska, sau Turnul Sfantului Henric este un turn istoric ridicat pentru prima data in secolul al XV-lea. Renovat in 2001, turnul gazduieste acum un restaurant dar si un observator de unde pot fi admirate privelisti foarte frumoase ale orasului Praga.

Cu o inaltime de 65.7 metri, Turnul Sfantului Henric este cel mai inalt turn cu clopot de sine-statator din Praga. Istoria sa poate fi urmarita in trecut pana in anul 1475 cand a fost construit din lemn pentru a servi drept clopotnita pentru Biserica Sf. Henric si Kunhuta, biserica patriarhala din Praga.

Turnul Jindrisska din Praga Turnul Jindrisska din Praga

Versiunea actuala este din piatra si a fost construita la sfarsitul secolului al XVI-lea. Turnul a suferit avarii grave de mai multe ori, prima data in 1648 atunci cand suedezii au invadat orasul si apoi in 1757 atunci cand armata Prusaca a facut acelasi lucru. Acoperisul turnului a fost complet distrus de o furtuna in anul 1801.

Turnul Jindrisska a fost restaurat in 1879 de Josef Mocker care a renovat si Biserica Sf. Henric si Kunhuta. Mocker este cel care a conferit atat turnului cat si bisericii, infatisarea actuala in stil neo gotic.

Turnul a mai fost inca o data restaurat in anul 2001. De data aceasta zidurile exterioare au fost pastrate intacte in vreme ce interiorul a fost complet modernizat. Cele zece etaje ale turnului pot fi acum vizitate atat pe scari cat si cu ajutorul unui lift.

Ultimul etaj are o platforma de observatie de unde se pot face niste fotografii foarte frumoase si se poate admira centrul istoric al orasului Praga. Imediat sub aceasta platforma se gaseste restaurantul Zvonice, care ocupa etajele 7, 8 si 9. Etajul 6 este dedicat unui mic muzeu care prezinta istoria celor mai bine de o suta de turnuri din Praga. Doua dintre etaje sunt dedicate unor spatii expozitionale, un etaj are un whiskey bar iar la parter se gaseste o cafenea.

Clopotele originale din turn au fost confiscate in vreme de razboi si au fost topite. Exceptie face cel mai vechi dintre ele, numit Maria. Acesta a fost turnat in 1518 si cantareste 723 de kg. Clopotul se poate vedea expus in restaurantul din turn.

In anul 2003 un carilion a fost instalat in turn. Acesta are zece clopote noi, mai mici ce au fost turnate de Petr Rudolf Manousek. Clopotele din acoperis sunt numite dupa cele vechi care au fost pierdute sau au fost topite. La fiecare ora carilionul canta una dintre cele peste o mie de melodii pe care le are programate. Spre deosebire de majoritatea carilioanelor, melodiile pot fi auzite doar din interiorul turnului.

Orar:
Turnul Jindrisska este deschis intre orele:
aprilie - octombrie: luni - vineri 09:00 - 19:00; sambata - duminica 10:00-19:00
noiembrie - martie: luni - vineri 09:00 - 18:00; sambata - duminica 10:00-18:00.

Preturi:
Taxa de acces este: adulti - 75 CZK, copii intre 6-15 ani - 25 CZK, copii sub 6 ani gratuit; studentii, batranii, persoanele cu handicap - 45 CZK; familie (max 2 adulti, 2 copii) - 150 CZK

Transport:
Metrou: linia A si B (statia Mustek)
Tramvai: 5, 9, 26 (statia Jindrisska).

Vizualizari: 348