Insula Kampa din Praga


Insula Kampa este cea mai mare insula de pe raul Vltava, despartita de Mala Strana de un mic parau. Cea mai importanta atractie turistica de pe aceasta insula pitoreasca este Muzeul Kampa, un muzeu de arta moderna.

Pe insula Kampa, unul dintre locurile cele mai linistite din centrul orasului Praga, se ajunge foarte usor de la Podul Carol pe o scara.

Paraul Diavolului si insula Kapka

Insula este formata de un brat al raului Vltava numit Certovka sau Paraul Diavolului. Numele acestui curs de apa provine de la o femeie cu un temperament mai iesit din comun care traia in Piata Maltese din apropiere in secolul al XIX-lea. Micul suvoi de apa a fost folosit pentru a pune in miscare mori de apa pentru mai multe secole. Ultima moara activa a fost folosita pana in anul 1936. In zilele noastre mai pot fi inca vazute trei dintre vechile mori de apa.

Insula Kampa din Praga Insula Kampa din Praga

Parcul Kampa

In Evul Mediu, Insula Kampa era o mare gradina, folosita mai mereu de localnici pentru a spala cearceafuri. Datorita inundatiilor frecvente de pe insula, abia in secolul al XVI-lea au fost construite primele case in partea de nord a insulei. Casele superbe din Na Kampe namesti dateaza inca din secolul al XVII-lea.

In partea sudica a insulei se gaseste Parcul Kampa, un parc mic dar foarte linistit. A fost creat in timpul anilor 1940 prin contopirea mai multor gradini. Parcul de pe malul raului ofera o serie de privelisti foarte frumoase spre Centrul Vechi care este situat chiar pe malul celalalt al raului Vltava.

Muzeul Kampa

In parc, pe malul raului se gaseste si Muzeul Kampa, un muzeu dedicat artelor moderne cu precadere din Europa Centrala. Muzeul este gazduit intr-o moara de grau a carei istorie a inceput inca din secolul al XIV-lea.

Moara a fost complet renovata in 2001 si de atunci gazduieste o colectie de arta moderna ce a fost construita in jurul colectiei personale a sotilor Jan si Meda Mladek. Jan Viktor Mladek a fost un prestigios economist si om de afaceri care a fost si guvernator al Fondului Monetar International. Ambii au petrecut multi ani in exil si Meda Mladek a revenit dupa 1989 in fost Cehoslovacie unde a create Fundatia Jan si Meda Mladek. O mare parte a colectiei muzeului este formata din opere de arta ale artistilor cehi Frantisek Kupka si Otto Gutfreund.

Informatii practice despre Muzeul Kampa

Orar:
deschis zilnic de la 10:00 AM la 06:00 PM.
pe 24 decembrie de la 10:00 AM la 03:00 PM.
pe 31 decembrie de la 10:00 AM la 04:00 PM.
pe 1 ianuarie de la 01:00 PM la 06:00 PM.

Preturi:
Intrare la toate colectiile:
Adulti: 350 CZK
Studenti/Seniori: 200 CZK
Copii sub 6 ani: gratuit
Bilet de familie (2 adulti + 3 copii sub 15 ani): 600 CZK
Grup (min. 6 persoane) – 320 CZK / persoana.

Adresa:
U Sovovych mlynu 503/2
118 00 Praga 1 – Mala Strana

Vizualizari: 667