Statuia Libertatii din New York


Statuia Libertatii a fost un dar din partea guvernului Frantei cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la Independenta Americii. Pentru mai toti emigrantii care au traversat Atlanticul din Europa spre New York, Statuia Libertatii a fost prima imagine pe care au vazut-o pe teritoriul Statelor Unite.

Statuia a fost proiectata de un sculptor francez pe nume Frederic-Auguste Bartholdi, care visa de multa vreme sa construiasca o statuie asemanatoare Colosului care se inalta candva pe insula greceasca Rodos.

Statuia Libertatii din New York Statuia Libertatii din New York

Fata statuii a fost modelata dupa cea a mamei sculptorului si legenda spune ca restul corpului a avut ca model o prostituata. Coroana de pe capul Statuii Libertatii, sau Lady Liberty cum este numita cu afectiune de new york-ezi, are sapte tepi, care simbolizeaza cele sapte mari peste care libertatea ar trebui sa dainuiasca. In mana stanga tine o tablie cu Declaratia de Independenta si in mana dreapta are o torta, ce simbolizeaza iluminarea.

Constructia Statuii Libertatii din New York

Scheletul de metal al statuii a fost facut de inginerul francez Gustave Eiffel, mult mai cunoscut pentru ca este cel care a stat in spatele ridicarii unei cladiri la fel de celebre, Turnul Eiffel din Paris. Datorita sistemului foarte ingenios ce este facut din placi de cupru atasate unui cadru de metal, statuia este destul de flexibila pentru a ramane in picioare chiar si in fata unor vanturi sau furtuni extrem de puternice. O serie de bare din fier prind cadrul de un pilon central.

Statuia Libertatii a fost construita in Paris, Franta. A fost nevoie de noua ani pentru a fi terminata, in anul 1884, dupa care a fost trimisa in Statele Unite in nu mai putin de 214 lazi. Inainte ca statuia sa ajunga in America, Bartholdi s-a dus peste ocean pentru a discuta cu presedintele Ulysses S. Grant despre locul unde urma sa fie amplasata statuia. Pana la urma s-a luat hotararea de a o ridica pe o mica insula in portul din New York City. Astazi aceasta insula se cheama Liberty.

Insula Liberty din din New York Insula Liberty din din New York

Cea mai mare problema si una destul de stanjenitoare a fost constructia piedestalului pe care urma sa fie inaltata statuia si care trebuia facut si platit de americani. Torta Statuii Libertatii a fost expusa in Parcul din Madison Square timp de sase ani intre 1876 si 1882 intr-o incercare de a trezi interesul si a atrage fonduri. Abia dupa ce publicistul Joseph Pulitzer a inceput sa tipareasca numele celor care donau bani, fondurile au inceput sa se stranga mai usor. In cele din urma, 10 ani mai tarziu in 1886, Statuia Libertatii a fost oficial inaugurata de presedintele Grover Cleveland.

Statuia Libertatii in cifre

Statuia Libertatii are 46.5 metri inaltime si impreuna cu piedestalul ajunge la 93 de metri inaltime. Turistii care viziteaza Statuia Libertatii pot urca pe scarile din interiorul statuii toate cele 354 de trepte pana pe coroana de unde se poate admira privelistea deosebita a metropolei New York City. Coroana statuii are sapte raze, cate una pentru fiecare continent. Fiecare dintre aceste raze masoara 2.8 metri lungime si cantareste aproximativ 68 de kilograme. Fata statuii masoara 2.5 metri inaltime.

Torta Statuia Libertatii Statuia Libertatii din din New York si torta

Tableta tinuta in mana de Liberty masoara 7 metri inaltime si 4 metri latime si are inscriptia "JULY IV MDCCLXXVI" - 4 Iulie 1776, ziua in care a fost semnata declaratia de independenta a Statelor Unite ale Americii. La picioarele statuii se gaseste un lant rupt simbol al infrangerii opresiunii si tiraniei.

Restaurarea si pastrarea Statuii Libertatii pentru generatiile viitoare

In luna mai a anului 1982, Presedintele Ronald Reagan i-a incredintat lui Lee Iacocca, Presedintele Chrysler Corporation, sarcina de a conduce o initiva a sectorului privat de a restaura Statuia Libertatii. Strangerea de fonduri a adunat cele 87 de milioane de dolari necesare pentru restaurare, sub egida unui parteneriat public-privat intre National Park Service si Fundatia Statuia Libertatii - Ellis Island. Pana in prezent acesta reprezinta cel mai de succes parteneriat public-privat din istoria Americii.

O echipa de arhitecti americani si francezi, ingineri si restauratori au conlucrat pentru a determina de ce este nevoie pentru a asigura conservarea Statuii Libertatii pentru secolele urmatoare. In 1984, o schela a fost ridicata in jurul statuii si au inceput si lucrarile de constructie din interior. Muncitorii au reparat gaurile din invelisul de cupru si au indepartat straturile de vopsea de pe interiorul acestuia si de pe structura interioara din fier. Au inlocuit armatura ruginita din fier care facea legatura dintre invelisul de cupru si scheletul intern, cu bare din otel inoxidabil. Faclia si partea de sus a tortei suferisera deteriorari majore cauzate de ploi si intemperii; torta a fost inlocuita in totalitate cu o replica identica a tortei originale si care a fost fabricata dupa planurile originale ale lui Bartholdi. In 1986 torta a fost invelita cu mare migala in foite subtiri de aur de 24 de karate. Pe 5 iulie 1986, lucrarile de restaurare au fost finalizate si Statuia Libertatii a fost din nou deschisa publicului chiar in timpul asa numitului Liberty Weekend, atunci cand s-a sarbatorit si centenarul Statuii Libertatii.

Cat costa sa vizitezi Statuia Libertatii

Pretul pe care trebuie sa-l platesti pentru a vizita Statuia Libertatii este de 18.50 USD pentru adulti. Acesta este pretul pentru feribotul care va duce pana la Statuie. Daca doriti sa si intrati in Statuia Libertatii atunci mai trebuie sa achitati un supliment de 3.00 USD. Copii intre 4 si 12 ani platesc pentru biletul de feribot un pret de 9.00 USD. Aveti mare atentie la vanzatorii ambulanti de langa Battery Park. Multi dintre acestia sunt foarte agasanti si vor incerca sa va vanda bilete la suprapret sau chiar false. Turistii care doresc sa intre in piedestal si sa urce pana in varful statuii ar trebui sa-si rezerve bilete cu multa vreme in avans deoarece cozile pot fi interminabile.

Insula Liberty este situata in portul New York si aici se poate ajunge doar cu feribotul. Feriboturile operate de Statue Cruises pleaca de la Battery Park din Lower Manhattan si din Parcul Liberty State din Jersey City.

Orarul standard dupa care pleaca feriboturile spre Statuia Libertatii este de luni pana duminica de la 09:30 la 15:30. Ultima plecare spre Statuie este la 15:30. In anumite situatii cum ar fi pe perioada verii sau in perioada anumitor sarbatori, acest oras este prelungit. Pentru rezervari si mai multe detalii puteti vizita site-ul Statue Cuises.

Vizualizari: 3275