Viktualienmarkt, Piata alimentara din Munchen


Fondata in 1907 printr-un decret al lui Maximilian I, Victualienmarkt (piata de merinde) a fost construita pentru a inlocui o alta piata mult mai mica care devenise insuficienta pentru a satisface necesitatile unui oras aflat in plina dezvoltare.

Piata centrala din Marienplatz care fusese candva centrul activitatii din Munchen, a devenit cu timpul mult prea mica la inceputul secolului al 19-lea pentru un oras care crestea vazand cu ochii. Astfel a aparut nevoia unei piete mai mari de unde locuitorii sa-si poata cumpara hrana necesara pentru viata de zi cu zi. Regele Maximilian a hotarat ca piata din Marienplatz trebuie mutata si astfel au fost demolate cladirile unui azil caritabil si in locul lor a fost construita piata. Initial piata a fost numita Marktplatz pentru ca mai apoi sa primeasca numele de Viktualienmarkt. Victual este cuvantul latin pentru mancare.

Viktualienmarkt din Munchen Viktualienmarkt din Munchen

Prin 1823, piata avea deja nevoie sa fie marita si in urmatoarele cateva decade, tot mai multe hale au fost adaugate, in functie de necesitati. Au fost ridicate pavilioane separate pentru peste, carne de pasare si alte tipuri de carne, flori, legume si produse de brutarie si patiserie.

Viktualienmarkt a fost grav avariata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. A fost luata in considerare chiar si demolarea insa pana la urma municipalitatea a hotarat sa salveze piata, adaugand chiar si o serie de fantani si alte elemente pentru a infrumuseta zona.

In zilele noastre Viktualienmarkt este locul pe care-l cauta toti gurmanzii din Munchen. Piata este plina de viata aici putand fi gasite la cele peste 140 de tarabe, standuri si magazine cele mai variate produse cum ar fi: flori, legume, fructe exotice, vanat, pasari de curte, oua, unt, miere, peste, carne si carnati.

Piata a crescut in mod constant de la infiintarea sa in anul 1807, ocupand astazi peste 22.000 de metri patrati. Viktualienmarkt este in dese randuri locul unde se organizeaza diferite festivaluri si manifestari cu tematica folclorica, muzicala si de alta natura.

Adresa:
Viktualienmarkt 3, Munchen.

Transport:
Metrou: Marienplatz U3, U6, S1-8.

Orar:
de luni pana vineri: 09:00 - 18:00
sambata: 09:00 - 16:00
duminica: inchis.

Preturi:
Intrarea este gratuita.

Vizualizari: 493