Palatul Nymphenburg din Munchen


Construit ca resedinta de vara pentru unul dintre elctorii Bavariei, Schloss Nymphenburg (Palatul Nimfelor) este o bucurie pentru toti cei care vor sa se delecteze cu admirarea opulentei stilului de viata al aristocratiei.

Situat la vest de Munchen Palatul Nymphenburg a fost construit in 1664 de electorul Ferdinand Maria pentru a celebra nasterea fiului sau Maximilian Emanuel. Electorul avea sa-si stabileasca aici resedinta de vara si avea sa traiasca aici impreuna cu consoarta si mama copilului sau, Henriette Adelaide de Savoia.

Palatul Nymphenburg din Munchen Palatul Nymphenburg din Munchen

Arhitectul ales pentru a concepe palatul a fost Agostino Barelli si el a proiectat sectiunea centrala a palatului avand ca sursa de inspiratie o vila italiana, spre incantarea Henriettei. Cu toate acestea, Nymphenburg nu si-a pastrat forma initiala pentru prea multa vreme, nu mai putin de cinci membrii ai dinastiei Wittelsbach aducand modificari palatului. Max Emanuel, cel pentru care a fost ridicat castelul, a fost primul care i-a adus modificari. In anul 1700 a adaugat galerii si pavilioane, extinzand astfel lateralele Palatului Nymphenburg. Pentru aceasta sarcina i-a ales pe arhitectii Enrico Zuccali si Antonio Viscardi. La putina vreme dupa aceea au fost adaugate si grajdurile in partea de sud si orangeria in partea de nord.

Extinderile si modernizarile au continuat cu precadere in secolul al 18-lea. Palatul a ajuns la o lungime impresionanta de 600 de metri si un cerc de vile in stil baroc, numite Schlossrondell au fost ridicate sub domnia imparatului Carol al VII-lea. Imensa sala Steinerer Saal, a fost adaugata in timpul Electorului Maximilian al III-lea Joseph, fiind decorata cu elemente rococo proiectate de arhitectul flamand Francois Cuvillies. Johann Baptist Zimmermann a creat superbele fresce de pe tavan. Cuvillies a proiectat si Amalienburg, o superba cabana de vanatoare.

Turistii care viziteaza Palatul Nymphenburg pot vedea camerele care sunt inca decorate in stilul lor original baroc si pe cele care au fost redecorate in stil rococo sau neoclasic. Se organizeaza tururi zilnic si cateva dintre camerele palatului sunt disponibile chiar pentru a fi inchiriate pentru evenimente speciale. Grajdurile palatului gazduiesc un muzeu de trasuri antice si sanii regale - Marstallmuseum. Multre dintre aceste exponate au fost implicate in evenimente istorice cum ar fi ceremonii de incoronare. Palatul gazduieste si o colectie impresionanta de portelanuri.

Palatul Nymphenburg este amplasat intr-un parc foarte frumos organizat. In trecut era o gradina in stil italian insa pana in secolul al 17-lea a fost extinsa si regandita sub forma unei gradini franceze, de catre Charles Carbonet care lucrase si pentru Andre Le Notre (designerul gradinilor de la Palatul Versailles din Paris).

In a doua jumatate a secolului al 18-lea gradina a fost transformata din nou, insa axa sa originala care se gaseste de-a lungul unui canal, a fost pastrata. La capatul acetui canal care are o lungime de 900 de metri se afla o cascada decorata cu patru statui de dimensiuni impresionante. La celalat capat al palatului se afla un canal cu o lungime si mai mare (de aproximativ 2 km) ce joaca rolul unei alei de intrare spre palat.

Adresa:
Ausfahrtsallee, Munchen.

Transport:
Metrou: Rotkreutzplatz (U1, U7) + 2km de mers pe jos

Orar:
deschis zilnic intre 10:00 - 16:00.

Preturi:

Bilet combinat: 11.50 € bilet intreg / 9.00 € redus
Acest bilet include intrarea la Nymphenburg, la Marstallmuseum, la Colectia de portelanuri si la Palatele din parc.

Bilet doar pentru Nymphenburg 6.00 € bilet intreg / 5.00 € bilet redus
Bilet doar pentru Marstallmuseum si Colectia de Portelanuri 4.50 € / 3.50 € bilet redus
Bilet doar pentru Parkburgen (palatele din parc) - 4.50 € bilet intreg / 3.50 € bilet redus

Vizualizari: 997