Marienplatz - Piata Sf. Maria din Munchen


Marienplatz este inima orasului Munchen. In Evul Mediu piata era o in acelasi timp o piata alimentara dar si locul unde se organizau festivitatile cele mai importante din viata orasului.

In 1807 piata agro-alimentara din Marienplatz a fost mutata in Viktualienmarkt ce nu se afla foarte departe, insa Piata Sf. Maria a continuat sa reprezinte punctul central al orasului. Evenimentele importante, turniruri sau executii au continuat sa fie tinute aici. Piata a fost cunoscuta initial sub numele de Schrannen, insa a fost rebotezata Marienplatz ca o rugaminte spre Fecioara Maria pentru a proteja orasul de o epidemie de holera.

Marienplatz din Munchen Marienplatz din Munchen

Columna din centrul pietei este cunoscuta si ea sub numele de Columna Fecioarei Maria. A fost inaltata in 1638 pentru a celebra sfarsitul invaziei suedeze. In varful columnei se gaseste o statuie a Fecioarei care a fost facuta inaintea columnei, in 1590 de catre Hubert Gerhard. In fiecare dintre cele patru colturi ale piedestalului pe care se sprijina columna se afla cate o statuie a unui ingeras; aceste statui au fost create de Ferdinand Murmann si simbolizeaza puterea orasului de a trece peste razboi, molima, foamete si erezie.

Piata este dominata de cladirea Noii Primarii (Neus Rathaus). Cladirea cu un turn inalt de 79 de metri a fost construita intre 1867 si 1909 de catre Georg Joseph Hauberrisser in stil gotic flamad, cu scopul de scapa de aglomeratia care se forma in vechea primarie (Altes Rathaus). Vechea Primarie se gaseste si ea in apropiere. In fiecare zi la orele 11, 12 si 17 turistii pot urmari celebrul Glockenspiel, un dans care a fost pentru prima data prezentat in 1517 pentru a sarbatori sfarsitul epidemiei de ciuma.

Langa Neues Rathaus se gaseste o mica fantana, Fischbrunnen sau Fantana Pestilor. Proiectata initial de sculptorul Konrad Knoll in 1864, fantana a fost distrusa complet in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si a fost reconstrutia in 1954.

O alta cladire importanta din Marienplatz este Vechea Primarie sau Altes Rathaus, care a fost complet distrusa de foc in 1460. Intre 1470 si 1480, a fost reconstruita in stil gotic de catre Jorg von Halsbach (tot el este si responsabilul pentru Frauenkirche). Cladirea Vechii Primarii a mai fost odata distrusa si in cel de-al Doilea Razboi Mondial dar a fost reconstruita iarasi, folosindu-se planurile din secolul al 15-lea.

Adresa:
Marienplatz, Munchen.

Transport:
Metrou: Marienplatz (U3,U6, S1,S2,S4-8).

Vizualizari: 1162