Hofbrauhaus, Beraria Regala din Munchen


Fiind poate cea mai celebra berarie din intreaga lume, Hofbrauhaus este si un obiectiv turistic care nu trebuie ratat sub nicio forma de turistii care doresc sa descopere cat mai multe dintre valentele orasului Munchen.

Istoria Berariei Regale din Munchen incepe in urma cu mai bine de patru secole. Aceasta berarie a fost pentru prima data infiintata in 1589 de ducele Wilhelm al V-lea pentru a satisface "setea nestavilita a familiei sale". Bautorii mai simandicosi din familia ducelui nu erau deloc multumiti cu berile care se produceau in orasul Munchen la acea vreme si de aceea acesta a luat hotararea de a ridica propria berarie a familiei sale.

Atunci cand Regele Gustav al Suediei a invadat Bavaria in timpul Razboiului de 30 de ani, a amenintat ca va jefui si va da foc orasului Munchen insa pana la urma a fost de acord sa lase orasul neatins cu conditia ca cetatenii din Munchen sa ii dea 600.000 de butoaie de bere Hofbrauhaus.

La inceput, Hofbrauhaus a produs numai bere fara hamei pentru ca apoi cand fiul lui Wilhelm al V-lea a ajuns la putere, a inceput si productia de bere din grau. Vanzarile acestei beri au fost atat de mari incat beraria a avut probleme in a satisface cererea in continua crestere. In jurul anului 1607, a devenit tot mai clar ca era nevoie ca beraria sa fie mutata si extinsa, lucru care s-a si intamplat, iar in 1610 berea produsa aici a fost pentru prima data oferita spre desfacere publicului larg.

Hofbrauhaus, Beraria Regala din Munchen Hofbrauhaus, Beraria Regala din Munchen

Noi tipuri de bere au fost apoi adaugate pentru a diversifica oferta iar pana la inceputul secolului al 19-lea Hofbrauhaus a trebui mutata din nou intr-o locatie mai incapatoare. Preturile au fost si ele micsorate pentru ca omul de rand sa-si permite si el berea regala, iar tavernele din oras aproape ca au fost nevoite sa-si declare falimentul. In anul 1852, Statul Bavaria si-a insusit dreptul de proprietate al Hofbrauhaus.

In 1896, s-a constatat inca o data ca beraria era prea mica, astfel ca vechea cladire a fost demolata si una noua a fost ridicata in locul sau. Arhitectul Max Littmann a fost ales sa proiecteze cladirea in stil clasic bavarez, cladire ce avea sa deserveasca unui restaurant modern. Creatia acestuia si-a deschis portile in 1897 si parte din ea poate fi inca vazuta astazi.

Beraria si-a continuat drumul spre succes si in primele decenii ale secolului 20. In 1944, in timpul unui bombardament asupra orasului Munchen, o mare parte a cladirii de la Hofbrauhaus a fost distrusa. Pana la sfarsitul razboiului numai o mica parte a restaurantului mai ramasese operationala. In mod miraculos mai multe sute de recipiente traditionale pentru bere au fost salvate din subsol in ciuda faptului ca bombardamentele au fost extrem de severe.

Reconstruita in stilul original, beraria a fost redeschisa in 1958 cu ocazia implinirii a 800 de ani de atestare documentara a orasului Munchen. Beraria este manageriata de familia Gerdas inca din anul 1980.

Daca alegeti sa beti o bere la Hofbrauhaus veti avea posibilitatea de a alege din mai multe sortimente. Pentru o experienta autentic bavareza va puteti duce la parter in Schwemme, unde alaturi de alti 1000 de oaspeti va veti bucura de o halba de bere specialitatea Hofbrauhaus si de sansa de a asculta muzica traditionala germana. La etaj, salonul ceva mai mic Braustuberl serveste preparate usoare din bucataria Bavareza. Istorica sala Festival poate gazdui 900 de oaspeti si are si o scena unde va puteti delecta cu dansuri, muzica si folclor bavarez. Daca vremea o permite, puteti servi celebra bere de la Hofbrauhaus pe terasa in aer liber. Cea mai importanta atractie, pe langa celebra bautura din malt si hamei, o reprezinta chelneritele imbracate in costume traditionale care servesc cate 10 halbe de bere dintr-o data! Asadar nu uitati sa va pregatiti aparatul de fotografiat in vizita dumneavoastra la Hofbrauhaus.

Adresa:
Platzl 9, Munchen.

Transport:
Metrou: Marienplatz U3, U6, S1-8

Orar:
deschis zilnic de la 9:00 la 23:30.

Preturi:
Intrarea este gratuita. O halba de bere de un litru costa 6.90 € iar un pahar de vin in jur de 4.00 €.

Vizualizari: 1306