Tate Modern din Londra


Tate Modern din Londra are o extraordinara colectie de arta modera cu exponate ce dateaza din 1900 pana in zilele noastre. Muzeul este gazduit de cladirea unei foste centrale electrice. De cand a fost deschis, in anul 2000, Tate Modern a devenit unul dintre cele mai populare muzee din Londra.

Galeriile de la Tate Modern din Londra sunt gazduite intr-o cladire enorma din caramida care in trecut adapostea Centrala Electrica Bankside. Proiectata de Sir Giles Gilbert Scott, aceasta cladire a fost construita intre anii 1947 si 1963. Turnul sau care iese imediat in evidenta are nu mai putin de 99 de metri inaltime. Legislatia in vigoare la momentul constructiei stipula ca nicio cladire nu poate fi mai inalta decat domul de la Catedrala St Paul, care se afla de cealalta parte a Tamisei.

Muzeul Tate Modern din Londra Muzeul Tate Modern din Londra

La sfarsitul anilor 1990, Tate Gallery - acum cunoscuta sub numele de Tate Britain - se confrunta cu o acuta criza de spatiu cauzata de ritmul foarte rapid de crestere a colectiei sale de arta moderna. Astfel a fost luata decizia de a imparti colectia si de a cauta o noua locatie care urma sa gazduiasca partea compusa din lucrari de arta moderna. Centrala electrica care se gaseste pe malul Tamisei a fost aleasa intrucat fusese abandanota inca din 1981 si dispunea de spatiu din belsug. S-a initiat un concurs pentru gasirea unui arhitect care urma sa creeze proiectul de reconversie a cladirii. Din cele 148 de propuneri a fost aleasa varianta inaintata de arhitectii elvetieni Herzog si de Meuron.

Muzeul si-a deschis portile in aceasta locatie in luna mai a anului 2000 si a devenit repede un obiectiv turistic preferat de multi turisti datorita colectiilor sale de arta moderna. Intrarea la marea majoritate a colectiilor de arta de la Tate Modern este gratuita, fapt ce nu face decat sa ajute la cresterea popularitatii acestei destinatii.

Tate Modern a fost extins in anii urmatori prin adaugarea a doua mari rezervoare petroliere, existand si in prezent diferite initiative de modernizare si extindere a spatiului expozitional.

Turistii care aleg sa viziteze Tate Modern se pot bucura de o gama larga de expozitii de arta moderna. La primul etaj, in sala turbinelor, oaspetii muzeului pot admira opere de arta comandate special care se actualizeaza an de an. La nivelul urmator exista o mica expozitie ce prezinta diferite opere ale unor artisti contemporani, atat britanici cat si internationali. La nivelul al treilea se gasesc galerii ce prezinta opere abstracte si expresioniste. Aici pot fi admirate capodopere de Matisse, Monet si Kapoor, pe langa opere ale multor alti artisti. La nivelul patru se gasesc expozitii temporare iar la nivelul cinci se gasesc expozitii din curente cum ar fi cubism, futurism, arta pop, arta minimalista, constructivism si arta conceptuala. Printre artisitii ale caror opere se pot vedea aici se numara Andy Warhol, Pablo Picasso sau Roy Lichtenstein.

In afara muzeului turistii pot urca la bordul ambarcatiunii numite Tate Boat si se pot bucura de o excursie de 20 de minute pana la muzeul infratit cu Tate Modern, Tate Britain, locul unde pot admira cea mai mare colectie de arta britanica din lume.

Tate Modern din Londra - Informatii utile pentru vizitare

Adresa:
Holland Street, SE1, Londra

Transport:
Metrou: statia Southwark (linia Jubilee) sau statia Blackfriars (liniile Circle si District).

Orar:
de duminica pana joi de la 10:00 la 18:00
vinerea si sambata de la 10:00 la 22:00

Preturi:
Intrarea este gratuita.
Pot exista expozitii temporare unde exista taxa de intrare.

Vizualizari: 977