Muzeul de Istorie Naturala din Londra - Natural History Museum
Ceea ce a inceput ca o colectie privata a unui singur om, a evoluat incet dar sigur pana a devenit unul dintre cele mai mari muzee de istorie a naturii din intreaga lume. Muzeul este gazduit intr-o cladire superba in stil neo-romanesc, proiectata de Alfred Waterhouse.
Fiind initial parte integranta din British Museum, Muzeul de Istorie Naturala din Londra a luat fiinta printr-o simpla donatie spre patrimoniul Regatului Unit a colectiei lui Sir Hans Sloane, in anul 1753. Sloane care era medic, era bine cunoscut ca fiind un impatimit colectionar de curiozitati naturale.
Muzeul de Istorie Naturala, Londra - Exterior
Cand o a doua colectie a botanistului Joseph Banks (despre care se stie ca a calatorit impreuna cu celebrul capitan James Cook) s-a adaugat colectiei lui Sloane, managementul muzeului a inceput sa simta nevoia unei locatii separate pentru aceste exponate. Astfel s-a organizat o competitie pentru a determina care va fi arhitectul ce va proiecta noua cladire. Castigatorul a fost capitanul Francis Fowke care, din pacate a murit inainte de a fi terminat proiectul pentru care fusese desemnat. Onoarea proiectarii viitoarei cladiri a muzeului a revenit apoi lui Alfred Waterhouse, care a dat nastere unui proiect pentru o cladire in stil german romanesc care in zilele noastre este cunoscuta chiar sub numele de cladirea Waterhouse.
Colectiile Muzeului de Istorie Naturala din Londra au fost mutate in noua locatie in anul 1883, insa abia in 1963 aceste si colectii si restul exponatelor au devenit un muzeu de sine statator, separat de British Museum.
Muzeul de Istorie Naturala, Londra - Interior
Considerata drept unul dintre cele mai bune exemple ale stilului neo-romanesc din arhitectura britanica, cladirea Waterhouse a devenit un obiectiv turistic in sine. Turnurile sale inalte si spiralate domina zona in care este amplasata cladirea iar fatada sa uriasa inspirata de intrarea de bazalt a unei pesteri din vestul Scotiei, iti taie respiratia. Cele mai moderne tehnici ale epocii victoriene au fost folosite pentru a construi aceasta cladire pe structura de fier si otel. Structura este ascunsa de fatadele din terra cotta, superb decorate. Folosirea acestui material ca material de constructie a fost o inovatie si o premiera in Marea Britanie. Daca ajungeti sa vizitati Muzeul de Istorie Naturala din Londra, nu trebuie sa uitati sa admirati si panourile de pe tavanul din sala centrala a muzeului. Decorate cu plante din toate colturile lumii, aceste panouri in relief, spun fiecare o poveste proprie.
Exponatele de la Muzeul de Istorie Naturala din Londra
Colectia muzeului este enorma. Contine peste 70 de milioane de exponate care prezinta viata de pe Pamant si poate deveni foarte usor coplesitoare. Muzeul este impartit in diferite zone care pentru o mai usoara identificare au coduri de culori. Fiecare dintre aceste zone se concentreaza pe cate un aspect specific al vietii de pe Tera.
Colecctia scheletelor de dinozauri este una dintre cele mai mari atractii ale muzeului. Exista mai multe modele in marime naturala ale unor schelete ce sunt amplasate in sala Dinozaurilor si veti putea vedea si un schelet de Diplodocus in sala centrala a muzeului. De asemenea foarte populara printre turistii care viziteaza muzeul este si o sala dedicata mamiferelor mari, unde este prezentat un model enorm al unei balene albastre si al mai multor elefanti. Alte sali includ expozitii dedicate reptilelor, pestilor, pasarilor sau ecologiei. Exista o zona a muzeului care este orientata spre geologie. Aici poate fi vazuta planeta pe care traim asa cum se vede ea din spatiul cosmic si tot aici se pot vedea simulari ale unui cutremur si ale unei eruptii vulcanice. De asemenea puteti vedea o colectie impresionanta de minerale si pietre.
Muzeul de Istorie Naturala Londra - Informatii utile
Adresa:
Cromwell Road, SW7, Londra
Transport:
Metrou: statia South Kensington (liniile Circle, District si
Piccadilly).
Orar:
zilnic intre 10:00 si 17:50. Ultima intrare la 17:30.
inchis in perioada 24-26 decembrie.
Preturi:
Intrarea este gratuita.
Exista expozitii temporare sau se organizeaza diferite activitati unde
se percepe taxa de intrare.
Vizualizari: 4651