Monumento Cristo Rei din Lisabona


Monumento Cristo Rei se gaseste in varful unui deal la aproximativ 110 m inaltime pe malul de sud al raului Tejo si poate fi vazuta din departare. Asemanarea cu Statuia lui Isus Cristos din Rio de Janeiro nu este intamplatoare.

Cartinalul Patriarh al Lisabonei a vazut statuia din Rio in anul 1934 intr-o vizita in Brazilia si apoi a raspandit ideea de a avea o statuie asemanatoare ridicata in Portugalia. La o adunare tinuta in 1940 la Fatima, preotii Portugaliei au facut un juramant sa ridice aceasta statuie a lui Cristos, daca Portugalia nu va fi atrasa in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Arhitectul Antonio Lino, inginerul Froncisco de Mello e Castro si sculptorul Francisco Franco au lucrat la acest proiect.

Statuia lui Cristos Regele (Monumento Cristo Rei) Lisabona Statuia lui Cristos Regele (Monumento Cristo Rei) Lisabona

Piatra de temelie a fost pusa in anul 1949 si in anul 1959 monumentul a fost inaugurat in mod oficial. Statuia facatoare de minuni din Fatima a fost transportata aici pentru ceremonia de inaugurare, iar Papa a transmis un mesaj audio inregistrat.

Cele 4 arcade inalte de 82 de metri din postamentul de beton al statuii reprezinta cele patru puncte cardinale, simbolizand astfel universalitatea Regatului lui Isus Cristos. O mica capela este situata la baza statuii. Statuia in sine are 28 de metri inaltime, iar reprezentarea inimii masoara 1,89 metri.

Un lift este instalat pentru a urca turistii sus, pe o platforma la picioarele statuii lui Isus, de unde se pot bucura de o priveliste deosebita a Lisabonei si a imprejurimilor acesteia.

Adresa:
Santuario Nacional do Cristo Rei, Alto do Pragal, Almada.

Transport:
autobuz - linia 101.

Orar:
9.30 AM – 6.00 PM

Preturi:
pretul biletelor este de 2 €.

Vizualizari: 2121