Manastirea Jeronimo din Lisabona


Manastirea Jeronimo Lisabona este trecuta pe lista Patrimoniului Universal UNESCO si este locul de odihna vesnica al lui Vasco da Gama. Manastirea Jeronimo este cel mai impresionant simbol al puterii si bogatiei Portugaliei in perioada marilor descoperiri geografice.Castelul poate fi vazut din aproape orice punct al Lisabonei si este unul dintre obiectivele turistice majore. Cele mai vechi parti ale sale dateaza inca din secolul al VI-lea cand a fost fortificat de romani, vizigoti si in cele din urma de mauri.

Regele Manuel I a contruit-o in anul 1502 pe locul unui schit fondat de Printul Henry Navigatorul, unde Vasco da Gama si echipajul sau si-au petrecut ultima noapte in Portugalia, rugandu-se inainte de a pleca spre India. A fost contruita pentru a comemora expeditia lui Vasco da Gama si pentru a multumi Fecioarei Maria pentru succesul acestei calatorii.

Manastirea Jeronimo din Lisabona Manastirea Jeronimo din Lisabona

Mormantul lui Vasco da Gama a fost pus in interior langa intrare, ca si mormantul poetului Luis de Camoes. Acesta este poetul national al Portugaliei si autorul "Luisiadelor", o opera epica de mare amploare dedica marilor descoperiri si cuceriri ale exploratorilor portughezi. Alte figuri importante ale istoriei si culturii portugheze sunt inmormantate aici. Regele Manuel si Regele Sebastiao dar si poeti ca Fernando Pessoa si Alexandre Herculano.

Manastirea a fost populata de calugari din ordinul Sfantului Jeronimo, a caror indatorire era sa ofere indrumare spirituala navigatorilor si sa se roage pentru sufletul regelui. Din punct de vedere arhitectonic, manastirea este un triumf al stilului gotic european; multe dintre detaliile designului fiind foarte elaborate cu sculpturi detaliate si diverse motive. Stilul arhitectonic folosit pentru constructia manastirii a devenit cunoscut sub numele de stilul Manuelin, un stil de arta ce a servit pentru a glorifica marile descoperiri ale epocii.

Claustrele sunt efectiv impresionante, fiecare coloana fiind sculptata diferit, cu monstri marini, corali si alte motive marine foarte sugestive. Impresionante sunt si picturile murale care descriu povestea biblica a lui Iosef. Interiorul este spatios si bogat decorat cu sculpturi in relief. In exterior exista o gradina frumoasa infiintata in anul 1940 in care pot fi vazute diferitele blazoane ale unor regiuni ale Portugaliei. In centrul acestei gradini se gaseste o fantana si ea decorata cu steme si iluminata cu ocazii speciale.

Adresa:
Praca do Imperio, Belem.

Transport:
Tramvaiul 15.

Orar:
10:00 am - 17:00 pm (octombrie - aprilie); 10:00 am - 18:00 pm (mai - septembrie).
Lunea este inchis.

Preturi:
6 € sau gratuit cu Lisabona Card.

Vizualizari: 2171