Piata Sultanahmet din Istanbul


Piata Sultanahmet, in turca Sultanahemt Meydani, este centrul istoric al orasului si locul unde veti gasi unele dintre ele mai importante monumete istorice din Istanbul. Piata se afla in cartierul Sultanahmet, cartier ce si-a primit numele de la Sultanul Ahmet I, cel din porunca caruia a fost ridicata Moscheea Albastra, cea care se afla intr-unul dintre capetele pietei. Fata in fata cu Moscheea Albastra, in partea opusa a pietei se afla superba Catedrala Hagia Sofia.

Multe dintre monumetele bizantine si otomane ale orasului Istanbul au fost ridicate in Centrul Vechi. Asadar majoritatea atractiilor se gasesc in sau un jurul Pietei Sultanahmet ceea ce face din aceasta piata locatia ideala petru a va incepe periplul prin oras.

Piata Sultanahmet din Istanbul Piata Sultanahmet din Istanbul

Puteti incepe cu Hipodromul care a fost candva centrul vietii publice din Constantinopol. Hipodromul a fost martorul multor intreceri intre care de lupta. Bizantinii se delectau cu astfel de intreceri in aceiasi masura in care romanii se bucurau de luptele intre gladiatori. Nu s-a pastrat foarte mult din acest stadion antic insa cateva dintre monumentele de seama ce pot fi vazute sunt Obeliscul lui Teodosie, Columna lui Constantin si Columna Sarpelui. Exista si o fantana foarte frumoasa ce a fost amplasata aici pentru a aduce aminte de vizita la Instanbul din anul 1898 a Kaiserului Wilhelm al II-lea. Hipodromul este acum un parc public care se intinde pe lungimea complxului Moscheei Albastre.

Langa Hipodrom se gasesc doua dintre cele mai importante monumente din Istanbul. Moscheea Albastra cu cele sase minarete ale sale si superba Hagia Sofia care se afla pe partea cealalta a pietei Sultanahmet.

Atunci cand mergeti sa vizitati Hagia Sofia, nu uitati de Basilica Cisterna, una dintre nestematele Istanbulului. Aceasta cisterna subterana enorma a fost construita de Iustinian in anul 532 si avea rolul de a alimenta cu apa orasul in caz de asediu. In apropiere de intrarea la Basilica Cisterna se gaseste Milion, un stalp de marmura ce marca kilometrul zero, locul de unde se masurau toate distantele in era bizantina.

Festivalul Lalelelor in Piata Sultanahmet din Istanbul

Povestea Festivalului Lalelelor din Istanbul a inceput acum mai bine de 300 de ani. Societatea Otomana adora lalelele si Instanbulul, pe atunci Constantinopol, a devenit celebru pentru lalelele sale la sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul secolului al XVIII-lea. "Febra Lalelelelor" a inceput sa se raspandeasca spre Occident, in drumul sau cupranzand si Olanda, unde asa cum se stie a facut prapad. Drept urmare, perioada de 12 ani din jurul anilor 1730, a devenit cunoscuta sub numele de Epoca Lalelelor, sau Lale Devri in limba turca. A fost o perioada dominata de pace, iar Imperiul Otoman a avut o deschidere mare spre Europa in acele vremuri.

Festivalul contemporan are loc primavara, de cele mai multe ori in luna aprilie sau la inceputul lui mai. Este perioada in care aceste flori sunt cele mai frumoase. Perioada festivalului variaza de la an la an in functie de vreme. Spre exemplu in 2019, festivalul a avut loc in ultimele trei saptamani din aprilie. Echipe de gradinari planteaza milioane de flori prin tot orasul. Se organizeaza si diferite spectacole, concerte si expozitii cu ocazia Festivalului Lalelelor.

Festivalul Lalelelor in Piata Sultanahmet Festivalul Lalelelor in Piata Sultanahmet

Desi Festivalul Lalelelor are loc in tot orasul, Piata Sultanahmet este centrul orasului si deci ajunge cumva si centrul acestui festival. In anul 2017 aici a fost plantat un adevarat covor de lalele si a fost doborat un record mondial pentru cel mai mare covor de lalele.

Muzeele din apropierea Pietei Sultanahmet

Pentru a lua masa sau pentru a simpla pauza de cafea, in piata Sultanahmet si in jurul sau exista o mare varietate de optiuni. Pentru cei interesati de istoria si cultura orasului Istanbul exista in zona mai multe muzee printre care se numara: Muzeul de Arta Turceasca si Islamica, Muzeul Covoarelor Vakiflar (parte a Moscheei Albastre) si Muzeul Mozaicului.

Piata Sultanahmet din Istanbul Piata Sultanahmet din Istanbul

Shopping in Sultanahmet

Ceea ce adauga si mai multa culoare diversitatii culturale din Piata Sultanahmet sunt comerciantii ambulanti care incearca sa vanda orice de la bauturi si pepeni pana la snack-uri, carti postale si suveniruri. Vanzatorii de bauturi in special sunt mai viu colorati, iar dincolo de Moscheea Albastra se gaseste Bazarul Cavaleriei unde se vand diferite obiecte manufacturate si covoare.

Cazare in Sultanahmet

Pentru a va bucura de atractiile din jurul Pietei Sultanahmet aveti nevoie de mai mult de o zi. De aceea exista multi turisti care aleg sa se cazeze in apropiere. Exista in zona Sultanahmet o multime de posibilitati de cazare pentru toate bugetele. Multe hoteluri au terase pe acoperis, ceea ce inseamna ca seara dupa o zi de vizitat aveti sansa sa va bucurati de o priveliste panoramica asupra centrului istoric.

Vezi aici toate optiunile de cazare in Istanbul

Vizualizari: 2114