Palatul Topkapi din Istanbul


Asezat pe varful cel mai inalt si mai vizibil din Istanbul, Palatul Topkapi este unul dintre simbolurile orasului. Opulent, decadent si plin de istorie, acest palat ofera turistilor sansa de a afla o multime de lucruri inedite despre sultanii Imperiului Otoman.

Palatul Topkapi a fost construit in 1461 de Mehmet Cuceritorul si din acel moment a reprezentat un adevarat simbol dar si centrul puterii politice a Imperiului Otoman pentru multe secole pana cand Sultanul Abdulmecid I a mutat curtea regala in Palatul Dolmbahce in anul 1853. De-a lungul celor patru secole Palatul Topkapi a gazduit nu mai putin de 22 de sultani si familiile acestora.

Haremul de la Palatul Topkapi din Istanbul Haremul de la Palatul Topkapi din Istanbul

Dupa declinul Imperiului Otoman, Palatul Topkapi a fost transformat in muzeu odata cu crearea Republicii Turcia in anul 1924. Astazi, acest muzeu este unul dintre obiectivele turistice ce trebuie vizitate de orice turist care ajunge in Istanbul. Palatul este compus din patru sectiuni si multe expozitii cum ar fi trezoreria, armureria, colectia de ceasuri, colectia de caftane, colectia de portrete si relicve sacre ale profetilor.

Ce nu stiai despre Palatul Topkapi

Numarul de cadane (concubine din Haremul Imperial) a fost tot mai mare pe masura ce Imperiul Otoman a inceput sa decada, ajungand la 809 in timpul domniei lui Abdulaziz (1861-1876). Acestea erau aduse de cele mai multe ori din Georgia, din Caucaz sau capturate in Ungaria, Polonia sau Venetia.

Camera din Harem la Palatul Topkapi din Istanbul Camera din Harem la Palatul Topkapi din Istanbul

Cuvantul "harem" inseamna "tabu" sau "interzis" si e folosit in conceptul de familie in societatile istalmice. Haremul era locul unde familia sultanului locuia, un loc interzis, privat, care dispunea de 300 de camere, 9 bai turcesti (hamam), 2 moschei si un spital

Exista voci care afirma ca declinul Imperiului Otoman s-a datorat partial si freneziei care a pus stapanire pe fratii mai tineri ai Sultanului care erau tinuti prizonieri intr-o zona speciala din interiorul Haremului pentru a preveni un eventual razboi de succesiune. Atunci cand insa le venea randul la tron, mai multi dintre ei deja erau afectati de anii numerosi petrecuti in captivitate si au sfarsit prin a fi asasinati.

Camera Sultanului Murat al III-lea din Topkapi Camera Sultanului Murat al III-lea din Topkapi

Muzeul Topkapi este cel mai vizitat muzeu din Istanbul, primind aproape trei milioane de vizitatori in fiecare an. Asta inseamna ca puteti prinde cozi destul de mari, in special pentru a putea vizita Trezoreria Imperiala sau Camera Relicvelor Profetului.

Ce nu trebuie sa ratati la Palatul Topkapi din Istanbul

Din multitudinea de lucruri interesante pe care le puteti vedea la Topkapi, exista cateva "must see", acele atractii care poate nu aveti unde sa le vedeti in alta parte, acele obiecte de arta care diferentiaza Topkapi de obiectivele turistice sau muzeele din Istanbul si din alte orase istorice.

Diamantul Lingurarului - sau diamantul Kasikci

Expus in cadrul Trezoreriei, acest diamant de 86 de carate este al cincilea cel mai mare diamant din lume. Legenda spune ca pretioasa piatra a fost gasita de un pescar pe malul apei. Nestiind ce bogatie a dat peste el, acesta a tinut piatra in buzunar cateva zile pana cand a intrat intr-un magazin de bijuterii. Aici i-a aratat diamantul bijutierului care s-a prefacut neinteresat si i-a spus ca este doar o bucata de sticla. Cu toate acestea i-a oferit trei linguri pescarului lasandu-l sa creada ca o face mai mult din mila pentru ca acesta a batut degeaba drumul pana la magazinul sau. Cei doi s-au invoit si astfel pescarul a plecat cu cele trei linguri iar diamantul nepretuit a ajuns in mainile bijutierului, care mai apoi l-a vandut unui vizir ce l-a achizitionat in numele Sultanului. Astfel aceasta nestemata si-a primit si numele de Diamantul Lingurarului

Acest diamant este cel mai pretios exponat al muzeului de la Palatul Topkapi. Poate fi vazut in a treia camera a Trezoreriei, expus fiind intr-o cutie din sticla. Diamantul este montat in argint si inconjurat de 49 de briliante asezate pe doua randuri. Se presupune ca acest ornament al diamantului a fost comandat de Ali Pasha sau de Sultanul Mahmud al II-lea insa ca multe alte detalii legate de aceasta comoara si aceste informatii pot fi puse sub semnul intrebarii.

Faianta de Iznik

La Palatul Topkapi puteti vedea faianta de Iznik manufacturata, de cea mai intalta calitate. Aceasta poate fi vazuta peste tot in Istanbul insa la Topkapi, in zona Haremului se gasesc cele mai frumoase mostre ale acestui tip de faianta.

Faianta de Iznik la Topkapi Faianta de Iznik la Topkapi

De cat timp e nevoie pentru a vizita Palatul Topkapi din Istanbul

Avand in vedere ca Palatul Topkapi are petru curti si ca in cadrul muzeului exista 17 expozitii diferite, puteti petrece cu usurinta peste trei ore vizitand acest palat. Pentru o experienta mai placuta asigurati-va ca luati o harta a palatului de la intrare.

Orar:
Muzeul palatului Topkapi este deschis in fiecare zi intre 9.00 si 17.00 (exceptand zilele de marti cand este inchis toata ziua).

Preturi:
Taxa de intrare in muzeul palatului Topkapi este de 72 lire turcesti iar taxa pentru Hareem este de 42 de lire turcesti. Muzeul accepta plati cash cat si cu cardul.
Pentru monumentul Hagia Irene, intrarea este 36 de lire turcesti
La Palatul Topkapi se poate intra gratuit cu Cardul Istanbul Museum Pass

Adresa:
Piata Sultanahmet. Intrarea in palat se face pe strada Bâb-ı Hümâyun

Transport:
Tramvai (statia Sultanahmet)
Autobuz T4 (statia Sultanahmet)

Vizualizari: 5863