Palatul Beylerbeyi din Istanbul


Palatul Beylerbeyi, resedinta de vara a sultanilor, este situat in cartierul cu acelasi nume ce se afla pe malul asiatic al Stramtorii Bosfor. A fost construit la porunca Sultanului Abulaziz intre anii 1861 si 1865 de arhitectii Sarkis Balyan si Agop Balyan, arhitecti imperiali cu origini armene. Stilul ales de acestia este unul neo-baroc francez insa au folosit o asezare, un plan al constructie traditional otoman.

Palatul Beylerbeyi din Istanbul Palatul Beylerbeyi din Istanbul

Oaspetii straini de seama ce veneau in vizite oficiale in Imperiul Otoman pe perioada verii erau gazduiti aici. Printre personalitatile cele mai importante care au stat la Palatul Beylerbeyi se numara Printul Serbiei, Regele Nicolae al Muntenegrului, Imparatul Iosef al Austro-Ungariei, Sahul Nasireddin al Iranului, Printul Oscar al Suediei sau Imparateasa Eugenie a Frantei. Sultanul Abulhamid al II-lea si-a petrecut ultimii sase ani din viata in Palatul Beylerbeyi, murind aici in anul 1918. Alti sultani au preferat sa stea la Palatul Dolmabahce pe timpul iernii si sa locuiasca in Palatul Beylerbeyi doar pe perioada verii.

Palatul Beylerbeyi din Istanbul Palatul Beylerbeyi din Istanbul

Arhitectura Palatului Beylerbeyi

Palatul este unul rectangular, cu latura mai lunga paralela cu Bosforul. Exista sase sali si 24 de camere intinse pe doua etaje ce au fost ridicate peste subsolul de serviciu ce era inital folosit pe post de bucatarie si ca spatiu de depozitare. Palatul este impartit in doua sectiuni. Selamlik, partea dedicata barbatilor si Harem, partea dedicata femeilor. Exista intrari separate pentru fiecare dintre cele doua sectiuni. Selamik-ul era folosit pentru treburile oficiale ale Imperiului si de aceea este foarte bogat ornat, in timp ce Haremul era rezervat doar femeilor si avea decoratiuni foarte simple.

In afara de planul otoman al cladirii, restul palatului este simetric si are un aspect foarte european. Acest aspect se extinde si asupra mobilierului, candelabrelor si a altor decoratiuni. Exteriorul este facut din piatra si marmura, iar interiorul are peretii din caramida si podele de lemn. Podelele erau acoperite cu impletituri din papura aduse din Egipt ca sa protejeze impotriva umiditatii iarna si impotriva caldurii pe timpul verii. Exista si covoare Hereke de mari dimensiuni care decoreaza podelele. Candelabre din cristale de Boemia, ceasuri frantuzesti, vase de portelan din China, Japonia sau Franta se numara printre alte decoratiuni ce infrumuseteaza camerele din Palatul Beylerbeyi. Pe pereti sunt picturi in ulei multe prezentind corabii, iar pe tavan pot fi vazute diferite inscriptii in araba. Sala cu o fantana ovala si Sala Albastra se numara printre cele mai importante incaperi din palat, in timp ce Sala Amiralilor de la parter este poate cea mai interesanta. Palatul Beylerbeyi nu este prevazut cu sistem de incalzire deoarece nu a fost facut in ideea de a fi folosit pe perioada lunilor de iarna.

Palatul Beylerbeyi - decorul interior Palatul Beylerbeyi - decorul interior

Gradinile sunt pline de diferite specii de copaci si ofera o priveliste superba a Bosforului. Exista doua pavilioane langa ponton care erau folosite de sultani pentru a se relaxa privind corabiile si vasele traversand stramtoarea, in timp ce-si serveau ceaiul sau cafeaua. In spatele palatul exista un tunel si gradina suspendata cu doua pavilioane: Sari (galben) Kiosk langa fantana pe terasa superioara si Mermer (marmura) Kiosk ce are o fantana interioara si pereti de marmura. Pavilioanul Ahih (grajd) era rezervat pentru caii sultanului si este o cladire rectangulara cu o mica fantana din marmura si 20 de grajduri. Tavanul de la intrare este decorat cu picturi ecvestre.

Informatii utile despre vizita la Palatul Beylerbeyi

In interiorul Palatului Beylerbeyi fotografiatul este interzis.

Adresa: Cayirbasi Cad, Beylerbeyi

Preturi: Biletul costa 40 de lire turcesti. Daca doriti sa vizitati doar gradinile pentru a face cateva poze trebuie sa platiti 5 lire
Istanbul Museum Pass nu poate fi folosit la Palatul Beylerbeyi

Orar: este deschis zilnic cu exceptia zilelor de luni si joi, intre orele 09:00 si 16:30 pe perioada iernii (din noiembrie pana in martie) si pana la 17:00 pe perioada verii (din aprilie pana in octombrie.
Este inchis si pe 1 ianuarie si de sarbatorile religioase

Transport: Palatul Beylerbeyi se afla pe partea asiatica a Istanbulului. Daca vreti sa mergeti cu autobuzul puteti alege dintre autobuzele 15, 15B, 15H, 15KC, 15E, 14M sau puteti lua mini-autobuzele galbene care merg pe linia Kadikoy-Beykoz si puteti cobori la statia Beylerbeyi. In plus autobuzele din Uskudar spre Beykoz trec si ele pe langa Beylerbeyi. Daca va aflati pe partea europeana puteti lua feribotul din Besiktas, Eminou sau Karakoy si sa mergeti pana in Uskudar sau Kadikoy iar de acolo puteti lua un autobuz.

Vizualizari: 1388