Muzeul de istorie a stiintei si tehnicii islamice


Grecia Antica, Egiptul Antic, Mesopotamia si China au fost cele mai insemnate civilizatii de la inceputurile istoriei. Mai apoi lumea veche a incaput pe mana Imperiului Roman. Roma si-a inceput dominatia mondiala cu Iulius Cezar si a continuat cu Imparatul Augustus. A ajuns la apogeu in timpul unor imparati ca Traian, Hadrian sau Marcus Aurelius si legiunile romane au pus stapanire pe toate centrele civilizatiei antice, mai putin cele din Orientul Indepartat.

Muzeul de istorie a stiintei si tehnicii islamice Muzeul de istorie a stiintei si tehnicii islamice

Romanii au intrat astfel in posesia unor vaste cunostinte in domenii cum ar fi filosofia, medicina sau astronomia si au facut la randul lor mari progrese in domeniile administratiei, dreptului si arhitecturii. Civilizatiile au avansat vertiginos in acele vremuri insa pentru civilizatia europeana, care multa vreme a fost locomotiva progresului omenirii, a urmat o perioada neagra dupa caderea Imperiului Roman de Apus din anul 476. Multi istorici marcheaza anul 395, atunci cand Imperiul Roman a fost impartit in doua, drept inceputul Evului Mediu. In vreme ce Imperiul Roman de Apus s-a prabusit in 476 din cauza raidurilor barbare nesfarsite, Imperiul Roman de Rasarit, numit si Imperiul Bizantin, a supravietuit pana in 1453.

Suferind din cauza tulburarilor sociale dupa caderea Imperiului Roman de Apus, Europa a intrat in perioada scolastica gasindu-si cumva salvarea in Papa de la Roma, care era mereu privit ca o figura paterna, protectoare. Aceasta perioada a durat aproape o mie de ani timp in care clerul a avut un rol primordial, in timp ce stiinta a intrat intr-un con de umbra. Oameni de stiinta precum Galileo Galilei, Nicolaus Copernicus, Isaac Newton au dat startul Renasterii si au stopat perioada de stagnare a civilizatiei vestice.

Ascensiunea Islamului

In timp ce Imperiul Roman de Apus deja isi traise ultimele momente iar cel de Rasarit se confrunta cu problemele disidentelor teologice cum ar fi arianismul (credinta ca Isus Cristos ar fi o fiinta creata de Dumnezeu in trecutul etern fiind nascut nu facut) sau monofizismul (teza care afirma ca Isus are o singura fire, cea divina si ca nu poate avea doua naturi, una umana si una divina), la Mecca si-a facut aparitia Profetul Mohamed. Doctrina predicata de el a avut un impact atat de mare incat a ridicat triburile arabe care traisera intr-o discretie totala timp de secole la randul. Uniti sub un singur stindard, multumita profetului Mohamed, arabii au cucerit teritorii cum ar fi Egiptul si Mesopotamia care au venit si ele la pachet cu o multime de cunostinte din lumea Antica. Arabii au inaintat si spre Asia si au format o sfera de influenta care a ajuns pana in India. Au cucerit toata Africa si sudul Spaniei (provincia Andaluzia) in timpul Califatului Umayyad. Astfel a luat nastere o mare zona cu influenta islamica care se intindea din Peninsula Iberica pana in Indonezia.

Muzeul de istorie a stiintei si tehnicii islamice Muzeul de istorie a stiintei si tehnicii islamice

Carturarii islamici au preluat invataturi din lumea antica in vreme ce Europa se afla intr-o perioada de degringolada. Au studiat lucrari ale marilor filozofi greci, stiinta avansata si astronomia din Egiptul Antic si au fondat universitati care au dus la mari progrese in domeniul stiintei.

O serie de termeni cum ar fi rector sau decan au fost prima data folositi in universitati islamice. Bagdad a ajuns unul dintre cele mai civilizate si dezvoltate orase din lume in timpul Califatului Abbasid.

Imparatii bizantini erau ingrijorati de infrangerile pe care le sufereau in fata armatelor islamice pe frontul sudic. S-au gandit ca Dumnezeu i-a abandonat si au incercat sa-si dea seama cu ce l-au suparat. Biserica a devenit practic incercarea lor de salvare. In secolul al VIII-lea, Imparatii Bizantini considerau paganism idolatrizarea icoanelor din biserici. Leo al III-lea a ajuns la concluzia ca infrangerile din razboaie si toate nenorocirile erau cauzate de venerarea icoanelor si de aceea a poruncit ca toate icoanele, mozaicurile si frescele din biserici sa fie distruse. In locul lor au fost amplasate figuri geometrice ca in moschei. Aceste lucruri au aruncat lumea crestina, care era deja divizata, intr-un adevarat razboi civil.

Filozofi ca Al Farabi, Avicenna, Averroes, Al Ghazali, Ibn Khaldun si Rumi si-au facut simtita prezenta in anii de ascensiune a Islamului si au contribuit la progrese majore in domenii precum fizica, chimie, astronomie, navigatie si arhitectura. Muzeul de istorie a stiintei si tehnicii islamice este o colectie de obiecte care prezinta contributia islamica la progresul umanitatii.

Muzeul de istorie a stiintei si tehnicii islamice Muzeul de istorie a stiintei si tehnicii islamice

Preturi:
Intrarea la Muzeul de istorie a stiintei si tehnologiei islamice costa 14 lire turcesti. Cardul Istanbul Museum Pass poate fi folosit pentru a intra gratuit la acest muzeu.

Orar:
In timpul sezonului (1 aprilie – 1 octombrie): 09:00 – 19:00
In afara sezonului (1 octombrie – 1 aprilie): 09:00 – 16:45

Locatie:
Pentru a putea ajunge la Muzeul de istorie a stiintei si tehnologiei islamice se poate ajunge cu tramvaiul pana la Gulhane sau Sultanahmet. De la statia de tramvai Gulhane puteti merge direct spre poarta de intrare in Parcul Gulhane si de acolo se ajunge foarte usor la muzeu.

Vizualizari: 832