Muzeul de Arta Turceasca si Islamica din Istanbul


Cladirea ce gazduieste Muzeul de Arta Turceasca si Islamica din Istabul a fost un palat din perioada Imperiului Otoman. A fost construita de Pargali Ibrahim Pasa, un Mare Vizir din secolul al XVI-lea.

Pargali Ibrahim Pasa este cunoscut si sub numele de Damat Ibrahim Pasa si a fost primul Mare Vizir, echivalentul unui prim ministru, care a reusit sa construiasca un palat atat de impunator. El a fost privilegiat din doua motive. Primul motiv ar fi ca a crescut impreuna cu Sultanul Suleiman, fiindu-i un foarte bun prieten si asistent personal. Cel de-al doilea motiv a fost ca Pargali Ibrahim Pasa a fost casatorit cu sora Sultanului Suleiman, Hatice Sultan. Dupa ce s-a casatorit cu sora sultanului, Pargali Ibrahim Pasa a devinit ruda cu dinastia otomana si astfel nu mai exista niciun motiv pentru care acesta nu putea sa aibe propriul lui palat. Cu toate ca un pasa extrem de respectat si foarte popular in cadrul Imperiului Otoman, a sfarsit fiind executat foarte rapid.

Muzeul de Arta Turceasca si Islamica din Istanbul - Intrare Muzeul de Arta Turceasca si Islamica din Istanbul - Intrare

Dupa moartea lui Ibrahim Pasa, palatul sau a inceput sa fie folosit de alti oameni importanti. In zilele noastre este muzeu si locul unde o superba colectie de arta turceasca si islamica poate fi admirata.

Ce e de vazut la Muzeul de Arta Turceasca si Islamica din Istanbul

In cadrul acestui muzeu se poate observa legatura stransa dintre istoria tucilor si cea islamica. Lucrari de arta foarte importante din istoria turca dar si islamica sunt pastrate si prezentate aici. Lucrarile turcesti sunt in mare parte din perioadele Imperiului Selgiuc si Imperiului Otoman, iar originea lor este din Anatolia. Lucrari religioase cum ar fi Corane scrise de mana si altele din perioada califatelor sunt si ele expuse la Muzeul de Arta Turceasca si Islamica.

Manuscris la Muzeul de Arta Turceasca si Islamica din Istanbul Manuscris la Muzeul de Arta Turceasca si Islamica din Istanbul

Sectiunea de carpete si covoare turcesti

Carpetele ce se gasesc expuse in muzeu din Anatolia, din perioada Imperiului Selgiuc, sunt singurele carpete de acest fel care inca se mai gasesc in lume. Cele mai importante exemplare de carpete ale nomazilor turici sunt expuse aici. Tot la acest muzeu se gasesc carpete uriase din era Otomana si probabil ati observat ca acest gen de arta este expus si la alte muzee din lume, deoarece la un moment dat in istorie, covoarele si carpetele turcesti au ajuns sa fie foarte apreciate in lumea occidentala.

Istoria carpetelor turcesti dateaza inca din vremurile culturilor nomadice ale turcilor in Asia Centrala. Carpetele aveau o importanta aparte in cadrul triburilor nomade. Pentru ca se mutau foarte des dintr-un loc in altul si pentru ca traiau in corturi, carpetele si covoarele au devenit obiecte portabile care faceau pamantul din cort mai placut. Initial covoarele si carpetele au avut o utilitate pur practica insa mai tarziu au capatat si rol decorativ sau artistic pentru infrumusetarea corturilor si zonelor de locuit.

Cea mai veche carpeta din lume se numeste Pazyryk si dateaza din anii 400 i.C. A fost descoperita in timpul unor sapaturi arheologice in Siberia si este expusa la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg.

Intre carpetele selgiucide si cele otomane sunt diferente in ceea ce priveste temele si tonurile folosite. Aceste diferente sunt destul de usor observabile atunci cand veti vizita camerele din cadrul muzeului in care acestea sunt expuse.

Informatii utile despre vizita la Muzeul de Arta Turceasca si Islamica

Pentru planificarea vizitei la Muzeul de Arta Turceasca si Islamica din Istanbul va prezentam mai jos cateva informatii utile care va pot ajuta sa eficientizati timpul petrecut in vizitarea obiectivelor din oras.

Unde se afla Muzeul de Arta Turceasca si Islamica?

Muzeul se gaseste in zona Sultanahmet, chiar langa Moscheea Albastra. Atunci cand vizitati muzeul puteti combina vizitarea acestuia cu Hipodromul din Constantinopol care se afla intre Moscheea Albastra si Muzeul de Arta Turceasca si Islamica.

Cum puteti ajunge la Muzeul de Arta Turceasca si Islamica?

Se poate ajunge cu tramvaiul de la Eminounu si Beyazit pana in centru. Muzeul se afla la cinci minute de mers pe jos de statia de tramvai Sultanahmet.

Cat costa biletul de intrare la Muzeul de Arta Turceasca si Islamica?

Taxa de intrare costa 42 de lire turcesti is nu se acorda discount pentru studenti. Cardul Istanbul Museum Pass poate fi folosit la acest muzeu si va ofera intrarea gratuita.

Care este programul Muzeului de Arta Turceasca si Islamica din Istanbul?

Orele de vizitare variaza in functie de sezon. Iarna cand sunt mai putini turisti care viziteaza orasul, muzeul se inchide mai devreme, insa muzeul este deschis in fiecare zi din saptamana.

Programul in care se poate vizita Muzeul de Arta Turceasca si Islamica din Istanbul este urmatorul:

Intre 15 aprilie si 2 octombrie: 09:00 – 19:00
Intre 2 octombrie si 14 aprilie: 09:00 – 17:00

Vizualizari: 282