
Moscheea lui Suleiman Magnificul din Istanbul
Dimensiunea cu adevarat impresionanta a Moscheei lui Suleiman Magnificul este trasatura care impresioneaza cel mai mult la aceasta constructie. A fost ridicata de un arhitect legendar, Mimar Sinan, unul dintre cei mai mari arhitecti otomani.
Moscheea lui Suleiman Magnificul este cea mai mare moschee din Istanbul si a fost construita in numele Sultanului Suleiman Magnificul, cel care este recunoscut ca fiind cel mai mare sultan al Imperiului Otoman. Sultanul Suleiman si sotia lui favorita Hurrem Sultan, cunoscuta sub numele de Roxelana sunt ingropati in curtea acestei moschei. Suleiman si Roxelana au avut impreuna sase copii, iar sotia sa a fost prima femeie cu un rol important in politica Imperiului si cea care a initiat o perioada ce poarta numele de Sultanatul Femeilor, o perioada in care consoartele sultanilor jucau un rol foarte important in deciziile care se luau in politica otomana.
Moscheea lui Suleiman Magnificul din Istanbul
Moscheea lui Suleiman Magnificul se afla chiar pe malul Bosforului si al Cornului de Aur. Asadar privelistea din curtea exterioara a acestei moschei este superba. Atat curtea, exteriorul cat si interiorul Moscheei lui Suleiman au fost proiectate intr-un stil destul de simplist insa dimensiunile cladirii sunt impresionante.
Mimar Sinan a ridicat aceasta moschee si i-a decorat interiorul intr-un mod foarte elegant. Domul central ce se ridica la 47 de metri inaltime, confera o sensazie de spatiu si lumina care pune si mai mult in valoare semi-domurile adiacente si spatiile monumentale de sub arcadele moscheei.
Moscheea lui Suleiman Magnificul din Istanbul
Istoricul Moscheei lui Suleiman Magnificul
A fost nevoie de opt ani pentru a ridica aceasta capodopera ce a fost finalizata in anul 1557, ca un tribut adus Sultanului Soliman I, cunoscut in Occident sub numele de Suleiman Magnificul. Moscheea este insa la fel de bine si un tribut adus arhitectului care a supervizat ridicarea ei. Suleiman a fost sultanul care a stat cel mai mult pe tron de-a lungul istoriei Imperiului Otoman. A domnit intre 1520 si 1566 si este vazut ca un al doilea Solomon in principal datorita armoniei si dreptatii care au caracterizat perioada domniei lui. De altfel in Orient, supranumele sau este Suleiman Legiuitorul, datatorita implicarii sale in reformarea sistemului de legi din Imperiul Otoman.
Cupola Moscheei lui Suleiman Magnificul din Istanbul
Istoria Moscheei lui Suleiman Magnificul nu a fost lipsita de momente de rascruce. A fost devastata de un incendiu in anul 1660, iar cand a fost restaurata de arhitectul Fossati, in timpul domniei Sultanului Mehmet al IV-lea, stilul i-a fost schimbat intr-unul cu tente baroce, stricandu-se astfel proiectul initial. In timpul Primului Razboi Mondial, curtea a fost folosita ca depozit de armament, ceea ce a condus la un al doilea incendiu, atunci cand o parte din munitia stocata aici a luat foc. Moscheea nu a mai fost complet restaurata decat in 1956.
Complexul Moscheei lui Suleiman
In complexul unde se gaseste Moscheea lui Suleiman Magnificul, exista si o asa numita madrasah, o scoala religioasa islamica dar si o bucatarie, un spital, o biblioteca, un bazar si mai multe morminte. Cateva dintre aceste parti ale complexului sunt inca folosite si in zilele noastre. De remarcat sunt mormintele lui Suleiman Magnificul si a sotiei lui preferate, Haseki Hurrem, cunoscuta si sub numele de Roxelana. Ambele locuri de veci sunt impresionante, decorate cu metale pretioase, pietre si portelan. Mormantul arhitectului Mimar Sinan se gaseste si el aici intr-unul din colturile curtii.
Alte atractii din apropiere de Moscheea lui Suleiman Magnificul
Moscheea este amplasata in vechea peninsula istorica si drept urmare este aproape de alte obiective cum ar fi Marele Bazar, Bazarul Egiptean, Moscheea Rustem Pasa si Noua Moschee. Se poate chiar merge pe jos pana la Palatul Topkapi si Moscheea Albastra.
Cum se poate ajunge la Moscheea lui Suleiman Magnificul
Cel mai usor se ajunge cu tramvaiul pana la Marele Bazar sau Universitate. De aici mai este foarte putin de mers pe jos.
Cand se poate vizita Moscheea lui Suleiman Magnificul
Moscheea este deschisa zilnic intre 09:00 si 18:00 insa este inchisa turistilor cand sunt orele de rugaciune. Nu se percepe taxa de intrare insa donatiile sunt apreciate. Daca ajungeti la Moscheea lui Suleiman Magnificul, nu ratati monumentul sau funerar si pe cel al Roxelanei care sunt chiar langa moschee.
Vizualizari: 3521