Hagia Sofia din Istanbul


Hagia Sofia a fost initial o biserica crestin ortodoxa fiind transformata intr-o moschee in anul 1453 de turci si apoi intr-un muzeu in anul 1935. Este considerata una din cele mai grandioase cladiri din istorie. Cucerirea ei de otomani la caderea Constantinopolului este considerata una din cele mai mari tragedii ale crestinitatii de credinta ortodoxa greaca.

Numele ei provine din greaca si inseamna "Biserica intelepciunii sfinte a lui Dumnezeu". De asemenea este cunoscuta si ca "Sancta Sofia" in latina sau "Ayasofya" in turca. Sofia nu este un nume de sfant ci in greaca inseamna "intelepciune".

Hagia Sofia din Istanbul Hagia Sofia din Istanbul

Hagia Sofia este acoperita de un dom cu diametrul de 31 de metri avand o inaltime de 56 de metri (un pic mai mic ca cel care acopera Panteonul din Roma). Domul este sprijinit pe pandantive (4 sectiuni triunghiulare concave) care rezolva problema sprijinirii bazei circulare a domului pe o baza rectangulara. La Hagia Sofia greutatea domului este mentinuta si de patru piloni masivi situati in colturi.

La capatul de vest (intrarea) si de est, deschiderile arcelor se continua cu jumatati de domuri sustinute in pendentive mai mici. Desi ierarhia domurilor a fost construita pentru a crea un spatiu mai mare in interior, aceasta arhitectura este de neexplicat in antichitate. Toate suprafetele din interior sunt invelite cu marmura policroma, verde si alba cu porfir mov si mozaicuri aurii. La exterior, peretii simpli din ghips dezvaluie claritatea boltei si a domului.

Nu a ramas nimic din biserica care a fost construita initial pe acelasi loc in sec IV. Dupa demolarea primei biserici, a fost construita cea de-a doua biserica de Constantin al II-lea, fiul lui Constantin cel Mare care a ars in timpul rascoalei din anul 532. Cladirea a fost reconstruita sub supravegherea personala a Imparatuui Iustinian I dar in timpul cutremurului din anul 989 s-a daramat. Dupa cutremur, guvernul bizantin a ales ca arhitect pentru noua biserica pe Tirdat, creatorul maretelor biserici Ani si Agine.

Hagia Sofia este unul din cele mai importante exemple de arhitectura bizantina care a supravietuit. Templul, in sine, era asa bogat si atat de decorat artistic incat Iustinian a spus "Solomon, mi-ai depasit orice inchipuire". Iustinian a verificat ca era cea mai mare catedrala construita vreodata in acele vremuri, ea ramanand cea mai mare catedrala timp de 1.000 de ani pana la terminarea Catedralei din Sevilia.

Orar:
Intre 15 aprilie si 30 septembrie, Hagia Sofia este deschisa intre orele 9:00 si 19:00, ultima intrare la ora 18:00
Intre 1 octombrie si 14 aprilie, lunea este inchis si in restul zilelor se inchide la 17:00 iar ultima intrare este la ora 16:00.

Preturi:
Taxa de intrare la Hagia Sofia este de 72 de lire aproximativ 12 €.
Cardul Istanbul Museum Pass ofera access gratuit la Hagia Sofia.

Adresa:
Piata Sultanahmet (langa Hipodrom, Moscheea Albastra si langa Palatul Topkapi)

Transport:
Tramvai: statia Sultanahmet
Autobuz: T4 la statia Sultanahmet

Vizualizari: 3664