Muzeul Kariye din Istanbul (Biserica Chora)

Desi cladirea bisericii Chora de astazi dateaza din sec XI-XIV, biserica originala a fost construita initial in sec XIV de Constantin cel Mare. Pe langa exteriorul sau atractiv, mozaicele si frescele din interior sunt opere de arta ale perioadei renascentiste bizantine. Mozaicele din cele doua holuri de intrare in biserica contin scene biblice infatisandu-i pe Fecioara Maria si Domnul Isus Hristos.

Biserica Chora din Istanbul
Biserica Chora din Istanbul

Cele doua domuri de la intrare gazduiesc portrete ale stramosilor lui Isus pana la Adam, serii de picturi din viata Fecioarei Maria si a tineretii Mantuitorului. Biserica detine trei mozaice: Mantuitorul, Fecioara Maria in postura de profesoara si Fecioara Maria dormind (acesta se afla chiar deasupra usii principale).

In partea de sud a bisericii se afla capela unde se afla mormintele membrilor familiei imperiale. Pe capela sunt unele din cele mai bine pastrate mozaice din acea perioada. In momentul in care biserica a fost transformata in moschee la inceputul sec al XVI-lea, mozaicele si frescele au fost acoperite cu var dar incepand cu anul 1950, acestea au fost restaurate si curatate de Institutul Bizantin din America. Cladirea a servit ca moschee de-a lungul a patru secole iar in 1948 a fost declarata muzeu, devenind un punct de atractie pentru multi calatori inclusiv pentru oaspeti de marca, cum ar fi Imparatul Wilhelm al II-lea.

Orar:
Muzeul este deschis in fiecare zi de la 9:00 la 17:00 exceptand zilele de miercuri.

Adresa:
Kariye Camii Sok., Kariye Meydani, Edirnekapi.

Transport:
Autobuz: statia Edirnekapi

Preturi:
Taxa de intrare este de 15 YTL

Obiective turistice Istanbul