Biserica Chora din Istanbul - Muzeul Kariye


Turistii ce aloca o zi sau doua pentru a vizita Istanbulul, aleg sa vada cele mai importante atractii turistice cum ar fi Hagia Sofia, Moscheea Albastra, Palatul Topkapi, Basilica Cisterna sau Marele Bazar. Biserica Chora de cele mai multe ori nu se regaseste pe aceasta lista pentru ca nu e situata in zona centrala, insa nu inseamna ca nu merita sa o vizitati. Chiar din contra, se poate spune ca Biserica Chora este o mica comoara a Istanbulului si daca puteti va incurajam sa mergeti s-o vedeti.

Biserica Chora din Istanbul Biserica Chora din Istanbul

Biserica Chora a fost centrul unui mare complex monahal bizantin. Singura cladire ce a supravietuit din acest complex este biserica inchinata lui Isus Cristos. Mozaicele superbe din interiorul bisericii sunt privite ca fiind printre ultimele sclipiri ale artei bizantine. Potrivit unor istorici, impactul artistic al bisericii simbolizeaza miscarea renascentista din Imperiul Bizantin aflat in plina decadere.

Istoria Bisericii Chora si a muzeului Kariye.

Data exacta cand a fost ridicata biserica Chora nu este cunoscuta. Se crede insa ca a fost ridicata in afara zidurilor de aparare din perioada lui Constantin, deoarece numele Chora reprezinta o zona rurala din afara orasului. In perioada lui Teodosiu cel Mare, granitele orasului au fost extinse si atunci biserica Chora a fost inclusa in oras.

Biserica Chora a fost reconstruita de Imparatul Aleksios Komnenos in secolul al XI-lea si a fost restaurata de multe ori de-a lungul istoriei. Cea mai importanta restaurare a avut loc in perioada vietii lui Theodore Metochites, un om de stat bizantin, poet si filozof care a fost si consilier personal al Imparatului Andronicus II Palaeologus. Metochites a reconstruit domul principal al bisericii si a integrat in biserica sectiunea Parekklesion, o camera mortuara. Tot atunci biserica a fost decorata foarte atent. Mozaicul bisericii a fost facut tot cu ocazia acestei renovari ample de catre artisti bizantini.

Mozaicul de la Biserica Chora

Deocratiile din mozaic se grupeaza in vestibulul (nartex) interior si exterior al bisericii. Multe dintre decoratiile nartexului interior prezinta scene din viata Fecioarei Maria. Cele de pe nartexul exterior prezinta viata si miracolele infaptuite de Isus Cristos. Sala principala este destul de simpla, aici existand un singur mozaic. Se recomanda sa vizitati biserica Chora insotiti de un ghid care va poate explica istoricul si importanta fiecarui mozaic deoarece acestea nu sunt amplasate cronologic.

Biserica Chora din Istanbul - Icoana cu Isus Cristos Biserica Chora din Istanbul - Icoana cu Isus Cristos

Parekklesionul, capela mortuara, este decorat cu o serie intreaga de fresce superbe ce infatiseaza Apocalipsa. Cel care a contribuit la cea mai importanta renovare a bisericii Chora, Theodoros Metochites, este ingropat aici.

Istoria Imperiului Bizantin este plina de intrigi de palat. Destinul lui Metochites, care era unul dintre cei mai importanti administratori ai Imperiului, a cunoscut o intorsatura brusca cand Imparatul a fost detronat iar el a fost exilat in Tracia. A fost iertat doi ani mai tarziu, insa cand a revenit la Constantinopol s-a izolat la Biserica Chora careia i-a dedicat restul vietii, aici fiind si locul unde a murit.

Biserica Chora din Istanbul - Invierea Biserica Chora din Istanbul - Invierea

Muzeul Kariye, o colectie de mozaic bizantin

Biserica Chora este un exemplu ce ilustreaza perfect epoca de aur a artei bizantine tarzii prin combinatii de culori superbe de la auriu la mov sclipitor ca apusul de soare. Biserica Chora este cunoscuta sub numele de Muzeul Kariye si turistii care-i trec pragul pot vedea aici cele mai frumoase exemple ale artei bizantine din Evul Mediu, motiv pentru care merita sa o adaugati in itinerariul de vizitare a Istanbulului.

Cum se poate ajunge la Biserica Chora sau Muzeul Kariye?

Din nefericire nu se poate ajunge prea usor folosind mijloacele de transport in comun din Piata Sultanahmet sau Taksim. Cel mai sigur este sa mergeti cu un taxi. Pretul unui drum cu taxiul este cam de 15 lire turcesti din Sultanahmet si 20 de lire din Taksim.

Orar:
Muzeul Kariye (Biserica Chora) este deschis intre orele 09:00 si 19:00 pe perioada verii (15 aprilie – 2 octombrie). In extra-sezon (3 octombrie – 14 aprilie) muzeul este deschis intre orele 09:00 si 16:30.

Adresa:
Kariye Camii Sok., Kariye Meydani, Edirnekapi.

Preturi:
Intrarea la Muzeul Kariye costa 54 de lire turcesti. Pentru copiii sub 8 ani intrarea este gratuita. Cardul Istanbul Muzeul Pass poate fi folosit la acest muzeu.

Vizualizari: 1849