Bazilica Cisterna din Istanbul (Yerebatan Sarayi)
Aceasta imensa cisterna, fondata de Imparatul Iustinian I, este numita de oameni „Palatul care se scufunda”. Pe locul cisternelor a fost gasita o biserica imensa care este posibil sa fi fost construita in sec al III-lea sau al IV-lea al Epocii Romane si servea ca loc de desfasurare a activitatilor artistice si stiintifice dar si a afacerilor comerciale.
Se zvoneste ca pe acest loc se aflau niste gradini care inconjurau coloanele de marmura iar in gradina se afla statuia de bronz a profetului Solomon infatisat cu mana pe barbie uitandu-se amuzat spre Ayasofya. Aceasta statuie a fost luata de aici de Imparatul Basilius I (867-886). De asemenea se mai zvoneste ca 7.000 de sclavi au lucrat la construirea cisternei.
Bazilica Cisterna din Istanbul
La intrarea in cisterna se afla 52 de trepte de piatra ce trebuiesc coborate pentru a putea vedea minunatele coloane de 9 metri inaltime asezate pe 12 randuri cu cate 28 de coloane fiecare. Atat caramizile din zidul cisternei groase de 4,80 metri cat si caramizile din podea au fost tencuite cu un strat foarte gros de mortar Horasan facandu-le astfel, rezistente la apa. Cisterna are o suprafata de 9.800 metri patrati si o capacitate de 100.000 de tone de apa si peste 336 de coloane din marmura.
Partea care trece prin mijlocul colanelor este de fapt locul unde, in timpul restaurarilor, au fost construite ziduri de 40 de metri lungime si 30 de metri latime pentru a putea fi sustinuta greutatea. Capetele meduzelor folosite ca piedestaluri sunt asezate la baza a doua coloane in partea de nord-vest a cisternei ele fiind considerate opere de arta romane.
Cisterna, care reprezenta o mare parte din acest spatiu in timpul Imperiului Bizantin a asigurat apa pentru Marele Palat unde locuiau Imparatii si a fost folosita si dupa cucerirea Istanbulului de Otomani in 1453. Gradinile Palatului Topkapi au fost irigate cu apa din cisterna. Stiindu-se ca otomanii preferau apa minerala in detrimentul apei plate, nu au mai folosit cisterna dupa ce si-au aranjat propriile facilitati de asigurare a apei. Cisterna a ramas necunoascuta pentru cei din vest pana in sec al XVI-lea cand a fost descoperita de germanul Gyllius, care a vizitat Istanbulul intre anii 1544 – 1550 pentru a studia ramasitele Erei Bizantine.
Scena din James Bond „Din Rusia, cu dragoste” unde actorul principal merge cu barca printr-o padure de coloane de marmura este filmata in acest loc. In 1990, dupa ce au fost scoase 50.000 de tone de namol, au fost construite alei si au fost luminate interioarele fiind improvizata chiar si o cafenea unde se poate asculta muzica clasica.
Orar:
Biserica Cisterna este deschisa in fiecare zi intre 09.00 si
17.30 (mai putin in zilele marti cand este inchis).
Preturi:
Intrarea la Biserica Cisterna costa 10 YTL echivalentul a aproximativ
4.5 Euro.
Adresa:
Piata Sultanahmet, Yerebatan Caddesi 7, Istanbul, Turcia
Biserica Cisterna se afla in partea de nord-est a Uipodromului, coltul opus de
Ayasofya si langa Divan Yolu. Intrarea se face pe Yerebatan Caddesi iar iesirea
pe Alemdar Caddesi.
Urmati semnul de YEREBATAN SARNICI
Vizualizari: 2981