Weekend Shock: Marathon, Balene si Laguna Albastra


Vineri am aterizat pe aeroportul Keflavik si am dat ceasul cu trei ore inainte fata de Romania. Desi aveam impresia ca seara se apropie cu pasi repezi, era abia ora trei si nu avea sa se inopteze prea curand in cea mai nordica capitala din lume, Reykjavik. Pe peretii aeroportului am fost intampinati de o tot felul de mesaje care ne-au oferit o prima impresie despre Islanda. Unul dintre ele suna astfel: "Who needs coal when we have fire?" (Cui ii trebuie carbuni cand avem foc?) si ne-a amintit imediat de impactul pe care vulcanii din Islanda l-au avut asupra traficului aerian din intreaga lume, nu cu foarte mult timp in urma. Keflavik este un aeroport mic si organizat, caracteristici pe care acum le asociem si cu Islanda - o tara mica (ca numar de locuitori) si foarte bine organizata. Escapada in Islanda avea sa fie foarte scurta si de aceea a trebuit ca si planificarea sa fie foarte riguroasa. Am rezervat tot si am planuit atat cat am putut de bine aceasta excursie. Acest lucru a fost extrem de usor; se poate rezerva tot online, de la transferul cu autocarul pana la cele mai variate excurisii in afara capitalei. Amsterdam este un oras ce este vizitat de aproximativ 3.5 milioane de turisti in fiecare an datorita faptului ca abunda de obiective turistice si este un loc ideal pentru un weekend relaxant.

Centrul orasului Reykjavik
Centrul orasului Reykjavik

Transferul de la aeroport la hotel este extrem de facil. Rezervarea online este mai ieftina decat la fata locului si ajuta pentru a economisi timp, lucru foarte pretios pentru ca la Sports Expo de la Reykjavik Marathon 2013 (unul dintre motivele vizitei) se inchidea la ora 19:00. Am gasit imediat autocarul, am prezentat voucherul si in aproximativ 50 de minute am ajuns la locul unde facusem rezervari de cazare. Cazarea in Reykjavik este scumpa. Deci daca veti vizita Islanda fiti pregatiti sa platiti mai mult pe cazare decat in multe alte locuri pentru conditii ceva mai proaste. Locul in care am stat nu a fost grozav insa era foarte bine amplasat, curat si acceptabil ca pret in comparatie cu ce puteam gasi in aceasta perioada a anului in Reykjavik la alte unitati de cazare, in timpul maratonului si inainte de Noaptea Culturii.

Reykjavik Marathon - editia numarul 30.

In jur de ora 17:00 am ajuns si la Sports Expo, o expozitie dedicata celei mai importante manifestari sportive din Islanda. Maratonul din Reykjavik are deja o traditie de 30 de ani si atrage participanti din intreaga lume. La pasta party, inconjurati de multe sute de alergatori, am reusit sa intram in atmosfera premergatoare startului insa nu am avut timp de zabovit pentru ca trebuia sa ne pregatim pentru a doua zi si cel mai important sa profitam de cateva ore de odihna.

Sports Expo Maraton Reykjavik
Sports Expo Maraton Reykjavik

La Reykjavik Marathon au luat startul, la ora 8:40 aproape 900 de participanti, insa la intregul festival dedicat alergarii au participat peste 15.000 de oameni. Au fost organizate si competitii de semi-marathon, marathon stafata, 10k, 3k si chiar si o competitie dedicata celor mici. Traseul maratonului este unul frumos insa vremea nu a fost tocmai cea mai favorabila; lucru oarecum de asteptat pentru ca ne aflam in Islanda. Dupa kilometrul 30, cand pentru maratonisti incepe perioada cea mai dificila, traseul ne-a purtat prin zone destul de izolate din afara orasului, pe malul Atlanticului, intr-o vreme destul de rece, cu ploaie vant si chiciura. Aici a lipsit total suportul publicului care in aceste momente este esential. Am reusit insa sa ne bucuram din plin de un traseu frumos si sa trecem peste lipsa sustinerii si suportului pentru a ajunge la finish. Cu un timp putin peste patru ore, am incheiat Reykjavik Marathon cu zambetul pe buze in uralele celor cateva sute de islandezi adunati in jurul liniei de finish. Am luat in primire medalia si am mai zabovit o vreme pentru a incuraja restul participantilor ce reuseau sa ajunga la capatul celor 42.2 km. Impresia generala despre editia cu numarul 30 a Reykjavik Marathon a fost una extrem de buna atat despre traseu cat si despre organizare; singurul minus fiind cum am mai spus, lipsa sustinerii publicului in cele mai dificile parti ale traseului.

Medalie Maraton Reykjavik
Medalie Maraton Reykjavik

Bucuria generata de terminarea marathonului nu a durat foarte mult pentru ca excursia in Islanda nu se oprea aici. In seara aceleiasi zile, dupa cateva ore de odihna, am iesit sa luam parte la Noaptea Culturii din Reykjavik. Si a meritat pe deplin. In centrul orasului au fost organizate o multime de concerte si manifestari culturale care au atras mii de oameni si au creat o atmosfera de sarbatoare. Berea este mana in mana cu distractia, si putem spune ca islandezii stiu sa se distreze mai ales cand berea se vinde la coltul fiecarei strazi iar barurile isi asteapta clinetii la fiecare pas, cu muzica buna si multe butoaie de bere. Nu stim cand si cum s-a terminat aceasta manifestare generala de exuberanta si buna-dispozitie pentru ca ne-am retras spre hotel manati de oboseala cursei si a plimbarii din seara aceleiasi zile.

Balene in Oceanul Atlantic.

Inceputul celei de-a treia zi in Reykjavik a fost marcat de un mic dejun frugar pentru ca apoi sa asteptam microbuzul care avea sa ne duca in prima excursie a zilei. Masina care ne-a colectat, a trecut pe la mai multe hoteluri si pensiuni din oras pentru ca apoi sa poposeasca in port. Aici ne-am schimbat voucherul unei rezervari online facute in prealabil, intr-un bilet pentru vaporul care avea sa ne duca sa vedem balene in apele Oceanului Atlantic. Ne-am documentat inainte si asteptarile noastre nu erau foarte ridicate pentru ca stiam ca natura este imprevizibila si balenele aflate in libertate nu fac giumbuslucuri la ora fixa. De asemenea firma la care am rezervat excursia facea tot posibilul sa explice ca nu poate garanta turistilor ca vor putea vedea ceva in plimbarile organizate de ei, dar ca isi vor da toata silinta. De aceea in momentul in care am zarit doua balene Minke iesind la suprafata sa respire, la numai 10-20 de metri de barca, a fost cu atat mai impresionant cu cat asteptarile nu erau prea mari. Balenele Minke sunt a doua cea mai mica specie de balena, ajungand "doar" pana la 10-11 metri lungime. Exemplarele pe care le-am vazut, se aflau la masa si au zabovit prin apropriere timp de aproape 10 minute, iesind la suprafata din cand in cand prin diferite parti ale barcii.

Balena Minke
Balena Minke

In astfel de excursii nu veti vedea balenele ca in documentarele de la TV la inalta rezolutie, poate nu veti vedea balene deloc insa cu siguranta este o experienta pe care merita sa o incercati. In caz contrar riscati sa ramaneti doar cu regretele ca nu ati profitat cand ati avut ocazia.

Am revenit in port inca sub impresia calatoriei de cateva ore in apele Atlanticului si am ales un restaurant "whale friendly" pentru a servi pranzul. Carnea de balena este o mancare traditionala in Islanda deci veti putea sa o gustati daca doriti - noi am ales sa nu o facem.

Excursie la Laguna Albastra

Dupa pranz un alt autocar ne-a dus la Laguna Albastra, o adevarata minune a naturii. Intrarea aici costa minim 40 de euro in aceasta perioada a anului si merita fiecare cent. Apele cu efecte bine-facatoare au o culoare fascinanta si chiar daca afara nu erau mai mult de 7-8 grade, in apele lagunei era extrem de placut. Laguna Albastra este cea mai importanta atractie turistica din Islanda si pe buna dreptate. Imaginile vorbesc de la sine.

Laguna Albastra din Islanda
Laguna Albastra din Islanda

Laguna Albastra din Islanda
Laguna Albastra din Islanda

Laguna Albastra din Islanda
Laguna Albastra din Islanda

Laguna Albastra din Islanda
Laguna Albastra din Islanda

Dupa cateva ore petrecute in apele lagunei, ne-am intors la hotel fascinati de ziua avuta si am mai profitat de putinele ore ramase pentru inca o plimbare prin Reykjavik. Printre obiectivele turistice vizitate se numara: Sun Voyager - o sculptura asemanatoare unei barci a vikingilor, Harpa - o cladire cu reflexii fascinante si Hallgrimskirkja - o biserica cu o arhitectura cel putin deosebita. Exista si cateva muzee insa nu am mai avut timp si de ele pentru ca luni dimineata am plecat spre Romania cu suveniruri si amintiri de neuitat.

Sun Voyager
Sun Voyager

Una peste alta, cand am fost intrebati ce-am facut in weekend, am avut pregatit un raspuns shock: "Am alergat un marathon in cea mai nordica capitala din lume, am vazut balene Minke si am facut si o baie in Laguna Albastra". Pentru ca ne-a oferit ocazia unui asemenea raspuns si pentru un weekend de neuitat, Islanda este o destinatie garantata de TVL!

Articol din seria Garantat de TVL