Nord Sea Oceanarium - Acvariul din Hirtshals, Danemarca


Nord Sea Oceanarium este locul unde puteti vedea cel mai mare acvariu din nordul Europei. Aici, 4.5 milioane de litri de apa sarata gazduiesc mii de pesti intr-un bazin inalt de patru etaje. In fiecare zi la ora 13:00 un scafandru intra in bazin si hraneste pestii spre deliciul publicului. Pe langa acest bazin urias exista si altele mai mici ce gazduiesc o diversitate impresionanta de specii acvatice.

Oceanariumul se mandreste cu doi pesti Mola Mola cunoscuti si sub denumirea de pestele Soare. Pestele Soare este cea mai grea specie de peste cu schelet osos din lume, adultii ajungand in medie la o greutate de 1000 de kg. Hranirea acestor pesti uriasi de catre scafandrul de la Nord Sea Oceanarium este un spectacol ce nu trebuie ratat.

Hranirea pestilor Mola Mola
Hranirea pestilor Mola Mola

Nord Sea Oceanarium
Nord Sea Oceanarium

Nord Sea Oceanarium
Nord Sea Oceanarium

La Nord Sea exista o diversitate mare de specii printre care se numara si rechini sau pisici de mare dar si multe alte specii de pesti dintre cele mai exotice. Cu siguranta cele mai interesante momente sunt cele in care sunt hranite animalele marine dar din pacate aceste spectacole sunt prezentate numai in limba daneza. Dupa incheierea spectacolului insa, ghizii sunt dispusi si chiar dornici sa raspunda la intrebari si in limba engleza, legate de diversele animale ce pot fi admirate la Nord Sea Oceanarium. Langa fiecare exponat exista ecrane sau placute cu informatii si in limba engleza astfel ca puteti afla lucruri interesante despre pestii sau animalele ce se gasesc in acvariile de la Oceanarium.

In cadrul complexului exista si un bazin in aer liber care prinde viata zilnic in jurul orelor 11:00 si 15:00 cand sunt hranite focile de aici. Exista si o serie intreaga de bazine unde turistii pot atinge unele vietati marine si locuri de joaca destinate celor mici, dar si un restaurant care serveste mancaruri cu specific marinaresc. Toate acestea fac din Nord Sea Oceanarium o destinatie interesanta si potrivita pentru toate tipurile de turisti, fie ca e vorba de tineri, batrani sau familii cu copii.

Adresa: Willemoesvej 2, DK-9850 Hirtshals, Denmarca.
Pret: 155/165 DKK, in functie de perioada anului. Abonament anual costa inca 94 de DKK in plus fata de bilet.
Website: https://en.nordsoenoceanarium.dk/

Ce mai puteti vedea in apropiere?

Daca tot mergeti pana in partea nordica a peninsulei Jutland pentru o vizita la Oceanarium va recomandam sa rezervati si jumatate de ora pentru o vizita la Farul din Hirtshals (Hirtshals Fyr).

Farul se afla in proprietatea unei fundatii care se numeste chiar Fundatia Farului din Hirtshals. Cladirea inalta de 35 de metri ce dateaza din 1863 si anexele sale formeaza o atractie turistica in aceasta zona numita "coltul Danemarcei". Farul este reprezentativ pentru intreaga regiune si este o mostenire culturala vie de care locuitorii de aici sunt extrem de mandri. Fundatia a cumparat Farul si terenul din jurul sau de la statul danez in anul 2008 si acum se ingrijeste de pastrarea acestui monument istoric oferind in acelasi timp posibilitatea turistilor de a se bucura de o serie de privelisti unice, odata ajunsi la capatul celor peste 100 de trepte.

Farul din Hirtshals
Farul din Hirtshals

Farul din Hirtshals
Farul din Hirtshals

Buncare si transee vazute din Far
Buncare si transee vazute din Far

La 1 ianuarie 1863 Farul din Hirtshals a fost aprins pentru intaia oara. A fost construit sub domnia lui Frederik al VII-lea, lucru caruia ii sta inca marturie monograma regelui ce inca decoreaza turnul, chiar deasupra usii de la intrare. Lucrarile de constructie au fost initiate in 1859 iar acestea au durat aproximativ doi ani si jumatate. Fundatia farului este din granit si beton iar restul structurii este construit din caramida. In 1896 caramizile rosii au fost acoperite cu alb, dand farului infatisarea pe care o are astazi. Cu o inaltime de 35 de metri, farul a avut intai o instalatie pe baza de pacura pentru ca mai apoi in anul 1939 sa fie electrificat.

In jurul farului se gasesc o multime de buncare din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Din cele 70 de buncare, 54 au fost dezgropate. Exista si peste 3.5 kilometri de transee. Vizitarea farului si a zonei din jurul sau poate fi foarte placuta pe perioada verii, insa in zilele friguroase vantul poate reprezenta un factor neplacut. Pentru urcarea in far veti fi rugati sa donati 20 de coroane pentru intretinerea si conservarea sa.

Alte atractii din Danemarca