Ponte Vecchio - Podul Vechi din Florenta


Ponte Vecchio – Vechiul Pod – este un pod medieval ce se intinde peste raul Arno din Florenta. Este unul dintre putinele poduri cu magazine construite pe el care inca mai sunt in picioare. Deasupra magazinelor exista Coridorul Vasari, un pasaj ce face legatura intre Galeriile Uffizi si Palatul Pitti aflat pe cealalta parte a raului.

Podul pietonal este aproape in permanenta plin de turisti si muzicieni, pictori sau tot felul de interpreti care creaza in mod constant o atmosfera plina de viata. Podul trebuie neaparat vazut la apusul soarelui de pe Ponte Santa Trinita deoarece atunci este cu adevarat splendid.

Ponte Vecchio din Florenta Ponte Vecchio din Florenta

Ponte Vecchio Florenta - Istoria Podului Vechi

Ponte Vecchio este cel mai vechi pod din Florenta. Se crede chiar ca un pod a existat aici inca din vremurile Imperiului Roman. Infatisarea actuala dateaza din 1345 cand a fost construit pentru a lua locul unui alt pod ce fusese distrus de o inundatie. Pe pod s-au construit case, lucru ce constituia o practica comuna in orasele mari din Europa in timpul Evului Mediu. Ponte Vecchio este singurul pod din Florenta care a scapat de bombardamentele din cel de-al Doilea Razboi Mondial fara nicio zgarietura.

Magazinele de pe Ponte Vecchio

Casele de pe Ponte Vecchio au fost folosite drept ateliere si o gama larga de magazine cum ar fi macelarii sau tabacarii, isi desfasurau activitatea aici. In anul 1593 ducele Ferdinand I a decis inlocuirea lor numai cu aurari, in mare parte din cauza ca magazinele dinainte produceau prea multa mizerie si mirosul era greu de suportat. Astazi, casele sunt folosite drept magazine ce vand o gama larga de bijuterii de la bijuterii moderne cu preturi acceptabile pana la antichitati extraordinar de scumpe.

Unele dintre casele de pe pod se extind deasupra raului, in afara podului. Aceste extensii ale cladirilor de pe pod se sprijina pe niste barne foarte lungi de lemn numite “sporti”.

Coridorul Vasari de pe Ponte Vecchio

In secolul al 16-lea, Ducele Florentei Cosimo I de Medici a decis sa construiasca un pasaj care sa uneasca Uffizi cu Palatul Pitti pentru a nu mai fi nevoit sa mearga pe podul mereu aglomerat atunci cand trebuia sa se deplaseze intre cele doua resedinte ale sale. Coridorul este cunoscut in Florenta sub numele de Corridoio Vasariano si a fost construit in 1565 pe deasupra magazinelor de pe Ponte Vecchio. In partea sudica a podului, coridorul ocoleste turnul Manelli. Proprietarii turnului, care initial fusese construit pentru a apara podul, au refuzat demolarea lui pentru a face loc pasajului astfel incat Vasari nu a avut alta optiune decat aceea de a construi pasarul in jurul turnului.

Muzeul din Coridorul Vasari

In zilele noastre coridorul a fost transformat in muzeu dar poate fi vizitat numai in grupuri de maxim 5 persoane si este neparata nevoie de rezervare in prealabil.

Adresa:
Loggiato degli Uffizi 6
50125 Firenze, Italia

Orar:
miercuri si joi: tururi de la 14:00 si de la 16:30
vineri: tururi de la 9:00 si 11:30

Preturi:
14.00 € - bilet intreg
9.00 € - redus

Preturile includ o taxa de rezervare de 4 euro.

Rezervarea este absolut necesara - altfel nu puteti vizita Coridorul Vasari. Rezervarile se fac telefonic la numarul: +39 - 055.294.883

Vizualizari: 2945