Gradinile Boboli din Florenta


Gradinile Boboli au fost facute in secolul al 16-lea, chiar in spatele Palatului Pitti, in timpul domniei celei mai puternice familii florentine, Familia Medici. In aceste gradini superbe exista o multime de statui si fantani.

Gradinile Boboli au fost obtinute de familia Medici in 1549, cand Eleonora di Toledo a cumparat Palazzo Pitti. Sotul ei, ducele Cosimo I, a angajat cei mai reputati specialisti in amenajari de gradini din acele timpuri, pentru a proiecta aceasta mare gradina pe terenul denivelat din spatele palatului. Rezultatul a fost o gradina eleganta in stil renascentist italian cu diverse sabloane geometrice.

Gradinile Boboli din Florenta Gradinile Boboli din Florenta

De-a lungul timpului, parcul a fost extins de mai multe ori si numeroase statui si fantani au fost adaugate. In anul 1776, gradinile au fost deschise publicului larg. Parti ale gradinilor par foarte organizate in vreme ce altele par mai naturale si nu atat de standardizate. Gradinile Boboli se remarca printr-o varietate deosebita datorita topografiei lor foarte variate, decoratiunilor si diverselor aranjamente. De pe terasele din Gradinile Boboli sunt o serie intreaga de privelisti splendide asupra orasului Florenta si a zonelor din jurul acestuia.

Exista mai multe intrari in Gradinile Boboli, cele mai cunoscute dintre ele fiind situate in Piazza dei Pitti si in Piazzale della Porta Romana, aflate in partea estica a parcului. Intrarea in Gradinile Bobli nu este gratuita, iar turistii care doresc sa le viziteze au doua optiuni. Pot cumpara un bilet pentru a vizita gradinile sau pot cumpara un bilet combinat care ofera acces atat la Gradinile cat si la Palazzo Pitti.

Fantana lui Bahus de la Gradinile Boboli din Florenta

Turistii care vor intra prin Piazza dei Pitti, vor vedea imediat Fantana lui Bahus, una dintre singurele fantani din parc. Il infatiseaza pe Pietro Barbino, bufonul de la curtea lui Cosmo I, in rolul lui Bahus, zeul roman al vinului. In apropiere, doua statui romane ale unor prizonieri daci flancheaza intrarea in partea principala a parcului.

Grotto Grande

In partea stanga a intrarii parcului exista o grota artificiala, cunoscuta sub numele de Grotto Grande sau Grotto del Buontalenti, dupa numele celui care a proiectat decoratiunile acestei pesteri. Grota construita intre 1583 si 1588 este formata din trei camere legate intre ele ce contin o serie intreaga de sculpturi. Replicile unor statui a patru sclavi, sculpturi neterminate ce au fost facute de Michelangelo intre 1521 si 1523 pentru mormantul Papei Iulian al II-lea pot fi gasite in prima camera. Statuile, ce dau senzatia ca vor sa se elibereze din blocurile de marmura au fost amplasate aici in 1585. Originalele se gasesc acum la Galleria dell’Accademia. Statuia din cea de-a doua camera a grotei este “Paris si Elena”, sculptata in 1560 de Vicenzo de Rossi. A treia camera contine o statuie a lui Venus, opera lui Giambologna din anul 1565. Statuile din nisele grotei ii infatiseaza pe Apolo si pe Ceres. Din pacate grota este de cele mai multe ori inchisa publicului larg.

Kaffeehaus

In apropiere de Grotto Grande se gaseste o gradina in trepte ce duce la Kaffeehaus, un pavilion foarte elegant, in stil rococo ce a fost ridicat aici in 1775. In prezent este folosit pe post de cafenea. In centrul gradinii de la baza pavilionului se gaseste o mica fantana care intruchipeaza un erou grec care incaleca un vultur.

Amfiteatrul

Amfiteatrul parcului este situat chiar in spatele Palatului Pitti. Aici s-a afla cariera care a furnizat piatra pentru constructia palatului. Amfiteatrul este decorat cu niste nise in care sunt amplasate statui clasice si urne. Obeliscul egiptean din centrul amfiteatrului a fost initial ridicat in Heliopolis de faraonul Ramses al II-lea. Intai a fost transportat la Roma si mai apoi a fost adus aici si amplasat aici de catre familia Medici. Amfiteatrul duce de la Palazzo Pitti spre un mic iaz; fantana centrala a acestuia il reprezinta pe Neptun si a fost creata in 1565-1568 de Stoldo Lorenzi.

Gradina Cavalerilor

Un mic urcus duce vizitatorii spre o terasa unde se gaseste o mica gradina de trandafiri, cunoscuta sub numele de Gradina Cavalerilor. O mica fantana este instalata in centrul gradinii. De pe aceasta terasa se poate admira o priveliste superba asupra intregii zone. Cladirea micuta care se invecineaza cu gradina gazduieste Muzeul Portelanului.

Viottolone si Isolotto

Partea vestica a gradinilor Boboli nu mai este atat de minutios decorata. Exista o alee centrala cunoscuta sub numele de Viottolone care traverseaza aceasta zona. Aleea este marginita de chiparosi si diverse statui si duce pana la Isolotto, o mica insula. Fantana din centrul insulei este o replica a Fantanii Oceanus, creata in 1576 de Giambologna. Fantana originala se gaseste acum la Bargello. Diferite sculpturi ale unor creaturi mitice ciudate flancheaza intrarile unor mici pasaje ce duc spre insula.

Adresa:
Boboli Gardens
Piazza Pitti, 1

Orar:
noiembrie-februarie 8:15 - 16:30
martie 8:15 - 17:30
aprilie, mai, septembrie si octombrie 8:15 - 18:30
iunie-august 8:15 - 19:30
Intrarea este permisa cu o ora inaintea orei de inchidere.
Este inchis in prima si ultima zi de luni din fiecare luna, de Anul Nou, 1 mai si de Craciun.

Preturi:
6.00 €
Biletul combinat pentru Palatul Pitti si Gradinile Boboli: 11.50 €
Biletul combinat cu intrarea dupa ora 4:00 p.m. costa 9.00 €
Biletul combinat nu este disponibil cand au loc expozitii temporare in oricare dintre cele doua locatii.

Vizualizari: 1436