Galleria dell'Accademia din Florenta


Galleria dell’Accademia este unul dintre cele mai importante muzee din Florenta, in mare parte datorita celebrei statui a lui David, opera unuia dintre cei mai mari artisti din istoria lumii, Michelangelo. Muzeul gazduieste si alte opere de arta, inclusiv statui, picturi religioase si instrumente muzicale.

Cosimo I de Medici, mare duce de Toscana, a fondat prima academie de arta din Europa in anul 1563. Michelangelo Buonarroti a fost unul dintre primii profesori ai academiei, care a fost numita Accademia delle Arti del Disegno.

Galleria dell'Accademia Florenta Galleria dell'Accademia Florenta

In 1784 a devenit parte unei noi institutii, Accademia di Belle Arti (Academia de Arte Frumoase), fondata de Peter Leopold, un alt mare duce de Toscana. Tot el a fondat si Galleria dell’Accademia, un muzeu situat chiar in apropierea academiei. Scopul muzeului a fost acela de a oferi studentilor exemple de opere de arta cu valoare istorica drept material didactic.

Statuia lui David, opera lui Michelangelo

Cea mai importanta capodopera de la Galleria dell’Accademia este David, statuia creata de Michelangelo, probabil cea mai celebra si valoroasa statuie din intreaga lume. Statuia cu o inaltime de 5 metri si 17 centimetri a fost comandata de republica Florenta, care a vazut in eroul biblic ce l-a invins pe Goliat, un simbol al nasterii republicii. Statuia a fost instalata in fata la Palazzo Vecchio dar in 1873 a fost mutata la Galleria dell’Accademia pentru a o proteja de intemperii si inlocuita cu o replica. O alta replica poate fi vazuta in centrul piatetei ce se numeste Piazzale Michelangelo.

Statuia care a fost creata de Michelangelo intre 1501-1504 dintr-un singur bloc de marmura, a fost imediat admirata pentru proportiile sale si pentru marea atentie la detalii. Michelangelo a ales sa-l infatiseze pe David drept un adolescent in locul unui copil asa cum se obisnuia. Statuia i-a adus imediat lui Michelangelo recunosterea unanima la varsta de 29 de ani.

Alte opere celebre ale lui Michelangelo ce se gasesc la Galleria dell’Accademia sunt un grup de patru statui neterminate din marmura ce reprezinta niste scalvi. Au fost facute intre 1521 si 1523 ca parte a unui cavou monumental pentru Papa Iulius al II-lea ale carui dimensiuni au fost mai tarziu micsorate. Statuile dau senzatia ca doresc sa se elibereze din blocul de marmura. In 1585 statuile au fost plasate in Grotta Grande de la Gradinile Boboli, in zilele noastre fiind inlocuite cu niste replici. In jurul lui David se gasesc o serie de statui ale alor artisti si o alta camera, Salone del Ottocento, care este plina de statui. Muzeul are insa si alte opere de arta in afara de statui; la etajul al doilea se gaseste o impresionanta colectie de tablouri cu tematica religioasa din secolele 13-16. Muzeul gazduieste si o colectie de instrumente muzicale, aflate in proprietatea Conservatorului de Muzica ce se afla in apropierea galeriei si care in trecut facea si el parte din Academie.

Adresa:
Via Ricasoli 60, Florenta

Orar:
marti-duminica: 8:15-18:50
este inchis: in zilele de luni, si pe 25 decembrie, 1 ianuarie si 1 mai.

Preturi:
Bilet normal: 6.50 €
Taxa de rezervare (optionala): 3.00 €
Tinerii din Uniunea Europeana cu varste intre 18-25 de ani beneficiaza de 50% reducere.
Persoanele din tari membre UE cu varse sub 18 ani si peste 65 de ani au acces gratuit.

Vizualizari: 1004