Scurt istoric al orasului Dubai


Istoria orasului Dubai incepe cu cateva sute de membri ai tribului Bani Yas, care condusi fiind de familia Maktoum, s-au stabilit in anul 1833 in portul natural existent pe locul unde avea sa ia nastere orasul Dubai. Asezarea fondata atunci de membrii acestui trib a devenit destul de rapid un centru pentru cautatorii de perle, dar si pentru pescari sau pentru cei care se ocupau cu comertul maritim.

Pana la trecerea in secolul al 20-lea, Dubai devenise deja un port consacrat. In actualul cartier Deira, pe malul paraului din Dubai, se gasea un souk - piata in araba - care se bucura de cel mai mare succes de pe intreaga coasta, avand nu mai putin de 350 de magazine si un flux constant de vizitatori si comercianti. Pana in anii 1930 populatia orasului Dubai ajunsese la aproape 20.000 de locuitori, un sfert dintre acestia fiind din alte colturi ale lumii.

Vechea piata din Dubai
Vechea piata din Dubai

Pana in anii 1950 paraul din Dubai a inceput sa se umple cu namol, avand ca posibila cauza numarul tot mai mare de vase care il foloseau. Fostul conducator al Dubaiului, Seicul Rashid bin Saeed Al Maktoum a decis ca paraul trebuie amenajat si curatat. Era un proiect extrem de ambitios si foarte costisitor insa este considerat un proiect care a avut un rol esential in dezvoltarea ulterioara a orasului. Finalizarea acestui proiect a insemnat un volum tot mai mare al comertului desfasurat in Dubai si intr-un final a consolidat pozitia Dubaiului ca un centru comercial important in regiune.

Atunci cand s-a descoperit petrolul, s-a produs o turnura radicala in viata orasului Dubai. Aurul negru a inundat orasul Dubai in anul 1966, iar seicul Rashid a folosit veniturile din petrol pentru a dezvolta infrastructura orasului si a emiratului Dubai. Ritmul de dezvoltare alimentat de banii din petrol a fost unul frenetic. Scoli, spitale, drumuri si o retea de comunicatii moderna au aparut in cateva zeci de ani in acest oras desertic. A fost construit un nou port si s-a construit un terminal ultra-modern la Aeroportul International Dubai fiind construita si o noua pista care poate primi orice tip de avion. In jurul celui mai mare port construit de om s-a infiintat si o zona libera de comert ceea ce a incurajat si mai mult schimburile comerciale.

Taxele inexistente pe veniturile corporatiilor si pe veniturile personale, mediul primitor pentru expati, taxele foarte mici pe importuri, toate au alimentat si mai mult ritmul alert in care orasul s-a dezvoltat in anii urmatori. Astfel Dubai a devenit un hub al afacerilor din regiune dar si o destinatie pentru turistii din toata lumea.

In anul 1971 Dubai, alaturi de alte cinci emirate s-au unit formand tara pe care astazi o cunoastem sub numele de Emiratele Arabe Unite. Un an mai tarziu li s-a alaturat si al saptelea emirat. In deceniile urmatoare Emiratele Arabe Unite au devenit una dintre cele mai bogate tari din lume.

Dubai in prezent
Dubai in prezent

Dubai a avut inca din anii 1980 o inclinatie clara spre turism. Investitiile in acest domeniu din anii 80 si 90 au adus o crestere importanta a acestui domeniu in deceniile ce au urmat. In Dubai se gasesc astazi hoteluri emblematice, o arhitectura unica, remarcabila prin stilul futurist abordat si locul unde se organizeaza evenimente sportive si culturale de talie mondiala. Asadar Dubai a parcurs rapid un drum lung reusind in mai putin de 200 de ani, sa devina dintr-o intindere desertica, o adevarata metropola de talie mondiala.