Burj Khalifa din Dubai

Fie ca o considerati o cladire absurda sau ca o catalogati drept o structura impresionanta, ceea ce nu poate fi negat este faptul ca Burj Khalifa este o realizare arhitectonica si inginereasca de toata frumusetea. Cea mai inalta cladire din lume, Burj Khalifa a devenit inca inainte de inaugurare un adevarat simbol pentru orasul Dubai si astazi este una dintre cele mai importante atractii din oras.

Cea mai inalta cladire din lume pare ca atinge cerul la cei 828 de metri ai sai. Ca o comparatie interesanta care exemplifica foarte bine dimensiunile sale impozante, se poate spune ca turnul Burj Khalifa este de sapte ori mai inalt decat turnul Big Ben din Londra. Acest zgarie-nori din Dubai a fost inaugurat pe 4 ianuarie 2010 la numai sase ani de la inceperea lucrarilor. Nu mai putin de 13.000 de muncitori au lucrat zi si noapte, in anumite momente ale lucrarilor reusind chiar sa ridice si cate un etaj in trei zile. Cladirea a spulberat o multime de recorduri in materie de constructii, printre care titlul de cea mai inalta cladire, cea mai inalta structura, cel mai inalt spatiu de locuit sau cel mai mare numar de etaje.

Burj Khalifa din Dubai - Cea mai inalta cladire din lume
Burj Khalifa din Dubai - Cea mai inalta cladire din lume

Un fapt interesant este legat de fierul beton folosit la constructia acestui proiect extrem de intraznet. Au fost folosite nu mai putin de 31400 de tone de fier beton. Daca toate ranforsarile din otel ar fi fost puse cap la cap, ar fi masurat cat un sfert din distanta necesara pentru a inconjura toata planeta.

In acest adevarat Turn Babel al orasului Dubai se afla un amestesc de spatii de birouri si apartamente, insa cladirea gazduieste si Armani Hotel, primul hotel din intreaga lume care a fost dezvoltat si decorat de Giorgio Armani.

Numele turnului este dat de presedintele Emiratelor Arabe Unite si conducatorul emiratului Abu Dhabi. Se spune ca seicul Khalifa Bin Zayed a ajutat financiar emiratul Dubai si chiar a finantat finalizarea turnului, atunci cand Dubai a fost grav afectat de criza financiara, iar botezarea turnului in Burj Khalifa dupa ce multi ani a fost numit Burj Dubai, a venit ca un gest de multumire fata de conducatorul emiratului vecin.

Pentru turisti, principala atractie este puntea de observatie de la etajul 124 - "At the Top". Aceasta este situata la nu mai putin de 442 de metri deasupra solului si este un loc ideal pentru a privi de la inaltime alte atractii tursitice din Dubai. Vizitatorii ajung la puntea de observatie de la etajul 124 cu ajutorul unor lifturi care merg cu o viteza de 10 metri pe secunda. Burj Khalifa se mandreste si cu cel mai inalt lift aflat in folosinta oriunde in lume. Exista si posibilitatea de a urca la etajul 148, aceasta atractie fiind numita At the Top - Sky Experience. Puntea de observatie de aici este situata la 555 de metri, in aer liber, si este cea mai inalta punte de observatie din lume.

La etajul 122 exista un restaurant foarte exclusivist ce poarta numele de At.mosphere si care poate consititui chiar o atractie in sine, pentru cei care-si permit o masa aici. De asemenea Hotelul Armani care dispune de 160 de camere si apartamente in Burj Khalifa, ofera cazare de lux in inima acestui oras fascinant.

Pentru a vizita turnul este nevoie in general de rezervare, "At the Top" fiind una dintre cele mai vizitate atractii din Dubai. Aceasta rezervare se poate face online sau chiar la casa de bilete situata in Dubai Mall.

Burj Khalifa - Informatii despre vizita

Adresa:
1 Sheikh Mohammed bin Rashid Blvd - Dubai, Emiratele Arabe Unite

Transport:
Metrou: statia Burj Khalifa.

Preturi:
Preturile variaza intre 125 si 150 de AED in functie de ora de vizitare.
Copii intre 4 si 12 ani platesc intre 95 si 125 in functie de ora de vizitare.
Copii sub 4 ani beneficiaza de intrare gratuita.
Exista si un bilet care va garanteaza ca nu veti sta la coada si costa 300 de AED. Acesta poate fi achizitionat doar de la ghiseul din Dubai Mall si numai in ziua vizitei.
At the Top Sky Experience costa 500 de AED atat pentru copii cat si pentru adulti.

Orar:
Zilnic: 08:30 - 00:00; ultima intrare la 23:15.

Website:
http://www.burjkhalifa.ae/en/

Obiective turistice Dubai