Dubai - Superlativul arab


Dubai este o destinatie turistica relativ noua comparativ cu orasele europene importante pe harta turismului mondial insa asta nu inseamna ca nu se bucura de un numar important de turisti. Pana la inceputul crizei economice din 2008, Dubai crestea in popularitate printre turistii din toata lumea intr-un ritm ce parea de neoprit. Odata cu stavila pusa de criza, ritmul de crestere a turismului din Dubai s-a mai domolit putin, insa orasul a continuat sa atraga foarte multi turisti din toata lumea si din Romania.

Dubai este un oras multinational. 85% dintre locuitori, sunt din alte tari decat din Emiratele Arabe Unite. O legenda urbana spune ca la un moment dat 25% din macaralele lumii se gaseau in Dubai. Chiar daca este o exagerare, orasul s-a dezvoltat intr-un ritm atat de rapid incat nu existau adrese sau un sistem postal pana de curand.

Imagine panoramica a orasului Dubai Imagine panoramica a orasului Dubai

In esenta, Dubai este un oras desertic cu o infrastructura extraordinara si cu niste standarde extrem de libertine daca ne raportam la regiunea in care se afla. Aceste principale doua puncte forte si investitiile masive au facut ca in Dubai sa se poata gasi dotari extrem de cautate de turisti. Situat la numai cinci ore de zbor de Bucuresti (4 ore si 45 de minute cu un zbor direct al Tarom), Dubai ofera turistilor romani un prilej de vacanta exotica aflata la o distanta acceptabila.

Dubai are un climat sub-tropical in care verile sunt toride cu temperaturi ce trec in dese randuri de 40 de grade celsius. Toamna si primavara sunt si ele destul de calduroase, in aceste perioade temperaturile atingand in dese randuri 30-35 de grade. Plajele sunt printre cele mai atractive locuri din Dubai, locul unde apa marii atinge iarna si 25 de grade, iar vara ajunge pana la 35-40 de grade.

Motive pentru a vizita Dubai

Dubai este o destinatie excelenta pentru shopping, pentru distractie, pentru plaja, pentru evenimente sportive si chiar pentru o serie de placeri mai mult sau mai putin nevinovate. Dubai este fara indoiala un oras al superlativelor, locul unde veti vedea si veti auzi la tot pasul despre "cel mai mare", "cel mai rapid", "cel mai inalt"... cel mai cel.

Plajele din Dubai sunt pentru multi dintre turisti unul dintre principalele motive de a vizita orasul. Posibilitatile in ceea ce priveste plajele si activitatile conexe sunt practic nenumarate in Dubai. Turistii pot face scufundari, sporturi acvatice sau se pot bucura pur si simplu de intinderile de plaja cu nisip fin care par nemarginite. Apa este mereu la o temperatura buna de scaldat insa este foarte sarata, ceea ce indreapta multi turisti spre piscinele de la hotelurile de lux ce se gasesc in Dubai.

Safari-ul este o alta activitate nelipsita din lista de activitati a multor turisti care ajung in Dubai. Pe atv-uri sau imbarcati in vehicule 4x4 speciale pentru safari, turistii se avanta in aceste excursii de explorare a nesfarsitelor intinderi de dune. De asemenea turistii pot chiar inchiria propriul vehicul 4x4 pentru o aventura in desertul arab. O alternativa interesanta la safariul prin desert cu o masina de teren o reprezinta o excursie cu balonul. Panorama dunelor de nisip la apus de soare poate fi echivalenta cu o serie de amintiri de neuitat.

Din 2014 nu mai este nevoie de viza obtinuta din tara, pentru turistii romani care vor sa intre in Dubai, ceea ce a usurat si mai mult formalitatile pentru a ajunge intr-un resort din acest emirat. Viza este inca necesara insa se poate obtine direct la vama, la coborarea din avion.

Dubai este un oras multinational. Aproape ca se poate spune ca arabii sunt in minoritate aici. Populatia orasului este formata din foarte multi expati, in Dubai fiind multi indieni, pakistanezi, filipinezi dar si europeni sau nord-americani.

In cele mai dese randuri veti ajunge in Dubai prin principala poarta de intrare in Orientul Mijlociu, Aeroportul International Dubai (DXB), principalul hub pentru compania locala Emirates si pentru compania low-cost FlyDubai. Desi enorm, acest aeroport este mereu aglomerat datorita afluentei de calatori care vin si pleaca din Dubai, acest oras agitat care prin investitii uriase si-a croit un loc de cinste intre orasele turistice ale lumii.